Femeie-samsar de mașini, trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. De ce a fost retrimis dosarul la procuror?
Femeie-samsar de mașini, trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. De ce a fost retrimis dosarul la procuror?
Tribunalul Alba a remis procurorilor un dosar penal deschis pe numele unei femei din Sebeș, care a fost trimisă în judecată pentru evaziune fiscală. Femeia era samsar de mașini și este acuzată că a produs un prejudiciu la bugetul statului de pe urma activității pe care o desfășura.
Faptele pentru care aceasta a fost cercetată și trimisă în judecată ar fi avut loc în anul 2022. Femeia ar fi vândut zeci de mașini second-hand fără a declara veniturile.
„Inculpata a efectuat, în mod repetat, 44 de operațiuni de comercializare a unor autovehicule second-hand, fără ca acestea să fie declarate organului fiscal, eludând astfel înregistrarea veniturilor obținute, cu scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale datorate bugetului statului, activitate prin care a cauzat un prejudiciu bugetului consolidat al statului în valoare totală de 35.811 lei”, se precizează în rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba.
Citește și: CODUL RUTIER 2024: Cutia neagră, obligatorie la maşini și sistem de siguranță specific pe toate autoturismele din UE
În cameră preliminară judecătorii Tribunalului Alba au verificat rechizitoriul emis de procurori și au descoperit o serie de neconcordanțe.
Potrivit magistratului, faptele nu sunt descrise suficient, contractele pe care femeia le-ar fi încheiat nu sunt detaliate și de asemenea nu sunt exemplificate.
”În privinţa clarităţii actului de sesizare se constată existenţa unor carenţe de natură a crea dificultăţi în conştientizarea întinderii acuzaţiilor formulate”, a susținut judecătorul. Astfel, procurorul a menţionat la secţiunea „în drept” un număr de 44 de operaţiuni de vânzare însă la filele 3-4 din rechizitoriu prezintă un număr de 43 de cumpărători. Totodată procurorul precizează că o parte din preţurile menţionate în contractele de vânzare-cumpărare erau inferioare sumelor plătite inculpatei, fără a menţiona expres despre ce contracte est vorba, au notat judecătorii.
”În rechizitoriu, procurorii nu au menționat despre ce contracte este vorba. În acest fel judecătorii au concluzionat că femeia nu își poate formula o apărare față de acuzațiile aduse. Totodată judecătorul de cameră preliminară constată că deşi inculpatei i se impută încheierea a 44 de tranzacţii, nu s-a menţionat exact despre ce contracte este vorba ci doar despre veniturile obţinute. Claritatea acuzaţiei este o componentă importantă a dreptului la un proces echitabil întrucât pentru a-şi putea construi o apărare efectivă inculpatul trebuie să înţeleagă acuzaţiile care îi sunt aduse, au reținut magistrații”, se mai precizează în încheierea Tribunalului Alba, din 14 martie 2024.
Hotărârea putea fi contestată în cinci zile de la comunicare.
foto: arhivă
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Controversata campanie PNL pe TikTok care a ajuns să îl promoveze pe Georgescu ar fi fost „ideea lui Rareș Bogdan”
Controversata campanie PNL pe TikTok care a ajuns să îl promoveze pe Georgescu ar fi fost „ideea lui Rareș Bogdan” Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, a oferit primele declarații despre controversata campanie TikTok, menționată în documentele CSAT. Acesta a admis că a fost implicat în promovarea campaniilor PNL pe rețelele sociale, dar neagă că ar fi […]