Rămâi conectat

Ştirea zilei

Federația SenioriNET lansează Carta Albă a Drepturilor Persoanelor Vârstnice din România

Culda Ionică

Publicat

în

Federația SenioriNET lansează Carta Albă a Drepturilor Persoanelor Vârstnice din România

Federația SenioriNET, formată din organizații neguvernamentale furnizoare de servicii socio-medicale adresate seniorilor, a lansat spre consultare, Carta Albă a Drepturilor Persoanelor Vârstnice din România.

Inițiativa face parte din proiectul Federația SenioriNET – ONG-uri mai puternice în sprjinul vârstnicilor din România!” derulat de către Confederația Caritas România în parteneriat cu Asociația Four Change, Fundația de Sprijin Comunitar și Asociația Caritas Mitropolitan Greco-Catolic Blaj.

Couple Playing Dominoes At Day Care Centre

Elit - Gustul Desăvârșit

Evenimentul organizat în perspectiva Zilei Internaționale a Persoanelor Vârstnice, a fost găzduit joi 29 septembrie 2022, la Palatul Victoria, pentru a aduce în atenția decidenților politici și a publicului larg, necesitatea creării unor condiții care să sprijine îmbătrânirea activă și demnă.

“Dorim ca, împreună cu autoritățile centrale și publice să contribuim la îmbunătățirea unei strategii naționale care să se fundamenteze pe dreptul persoanei vârstnice la servicii sociale, medicale, asistență medicală corespunzătoare, acces la informație, oportunități de petrecere a timpului liber, asta în corelație cu capacitatea seniorilor de a accesa acest tip de servicii.” a declarat Doina Crângașu – Manager de Proiect/Director executiv Caritas România

La întâlnire au participat peste 40 de reprezentanți ai instituțiilor publice reprezentative pentru tema îmbătrânirii active – cercetători, parlamentari, funcționari publici din cadrul ministerelor de resort, precum și reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din România.

Secretarul general adjunct al Guvernului, Adrian Țuțuianu, a asigurat SenioriNET de sprijinul Secretariatului General al Guvernului și a apreciat drept oportună lansarea unei Carte Albe a Drepturilor Persoanelor Vârstnice.

”Guvernul este preocupat de evoluția demografică din România și de soluțiile de protejare a persoanelor vârstnice. Recunoaștem contribuția mediului asociativ în dezvoltarea sectorului îngrijirilor la domiciliu și rolul important pe care îl au ONG-urile în acest domeniu, mai ales în contexte de criză, cum a fost cel declanșat de pandemia COVID-19. Carta Albă și dezbaterea de astăzi pot fi instrumente utile în demersurile de viitor atât la nivel guvernamental, cât și la nivel asociativ”, a declarat Adrian Țuțuianu.

Vicepreședintele Federației SenioriNET, Aurelia Pasăre, a apreciat interesul arătat de Secretariatul General al Guvernului față de acest demers, care are loc chiar cu câteva zile înainte de Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice, celebrată la 1 octombrie.

La rândul său, directorul Direcției Politici Sociale din cadrul Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Elena Dobre, a adus în discuție programele de finanțare dedicate dezvoltării de noi servicii pentru persoanele vârstnice, în special în zone defavorizate din rural și urban mic, subliniind că Ministerul Muncii își propune dezvoltarea continuă și furnizarea de servicii sociale adecvate nevoilor persoanelor vârstnice, precum și îmbunătățirea cadrului legislativ în acest sens. MMSS a elaborat proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Strategiei naționale privind îngrijirea de lungă durată și îmbătrânire activă pentru perioada 2023-2030. Proiectul se află în procedură transparentă decizională.

“Ponderea persoanelor vârstnice va crește foarte mult și societatea civilă vine și completează golurile acolo unde statul nu reușește. Marea problema a vârstnicilor este că nu-și cunosc drepturile și nu au acces la informare corectă. Carta Albă este un document foarte bine venit și reunește toate drepturile fundamentale de care are nevoie persoana vârstnică din România. De aceea o voi susține și promova.” a declarat Simona Negoescu – Director Secretariat Tehnic, Consiliul Național al Organizațiilor de Pensionari și al Persoanelor Vârstnice

În urma unui sondaj realizat de către Federația SenioriNET pe un eșantion de aproximativ 700 persoane (vârstnici și aparținători/îngrijitori), au reieșit următoarele:

• 49.8% dintre vârstnici au un venit lunar de până la 1000 RON;

• 58% dintre vârstnici declară ca nu au acces facil la spatiile publice (primărie, farmacie, magazine);

• 75% nu utilizează cu ușurință transportul în comun;

• 35% spun că locuința pe care o utilizează nu corespunde nevoilor pe care le au;

• 42% nu se simt în siguranță în propria locuință, din perspectiva unei situații de urgență (cutremur, incendii, inundații);

• 71% dintre vârstnici nu au acces ușor la servicii bancare;

• 87% dintre seniori nu utilizează internetul pentru comunicare, plăți sau alte servicii online;

• peste 71% dintre vârstnici sunt interesați să se implice în comunitate și consideră că este datoria lor și a celorlalți cetățeni să o facă;

• doar 52% dintre vârstnici au acces la informații despre posibilitatea de a munci după pensionare;

• 51,3%, dintre vârstnicii declară că primesc servicii din partea organizațiilor neguvernamentale si 10,7 % de la primărie.

Carta Albă a Drepturilor Persoanelor Vârstnice din România este un document manifest menit să pună pe agenda publică din România subiectul îmbătrânirii active, al dreptului persoanelor vârstnice de a fi îngrijite în condiții de bună stare, la domiciliul acestora sau oriunde aleg ele, și de a continua să aibă o viață activă alături de familie și prieteni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

FOTO| ACCIDENT rutier la Cunța: Un autocamion cu cereale s-a răsturnat pe DN 1

Ziarul Unirea

Publicat

în

ACCIDENT rutier la Cunța: Un autocamion cu cereale s-a răsturnat pe DN 1

Un accident rutier a avut loc marți, 8 noiembrie, în jurul orei 23.00, pe DN1, în zona localității Cunța.

Secția de Pompieri Sebeș intervine cu o autospecială de stingere, un modul de descarcerare și o ambulanță SMURD B2, pentru asigurarea măsurilor PSI la un accident rutier produs pe DN 1, în raza localității Cunța, care a implicat un autocamion care transporta cereale și care s-a răsturnat.

Din primele informații, în urma accidentului rutier nu sunt victime.

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

„Vreau și eu căsuța mea” – Campanie de strângere de fonduri pentru câinii fără stăpân din adăpostul public Alba Iulia. Cum poți ajuta un patruped să aibă cușca lui

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Vreau și eu căsuța mea” este campanie de strângere de fonduri pentru câinii fără stăpân din adăpostul public Alba Iulia, prin care oricine dorește poate ajuta un patruped să aibă cușca lui.

„Vreau și eu căsuța mea” este campania de strângere de fonduri cu ajutorul căreia sperăm să putem achiziționa cuști pentru cei 30 de căței, din adăpostul public de câini abandonați de stăpân Alba Iulia, care dorm momentan doar pe palet.

Elit - Gustul Desăvârșit

Știm ce înseamnă iarna în adăpost și am vrea ca fiecare câine de acolo să aibă bucuria unei cuști cu paie în care să se adăpostească și de unde să viseze la viitoarea familie.

Dacă doriți să susțineți inițiativa noastră o puteți face donând efectiv o cușca sau achiziționând unul dintre produsele nostre personalizare.

Costul unei cuști din lemn făcută la comnadă ,ținând cont de dimensiunile fiecărui țarc, ajunge la aproximativ 375 lei.

În comentariul fiecărei fotografii o să menționăm denumirea produsului, culorile și dimensiunile disponibile dar și donația în schimbul careia o să puteți achiziționa respectivul produs.

Comenzile se fac doar prin mesaj privat pe pagina noastră!!!”, au scris pe pagina de Facebook reprezentanții asociației.

Pentru cei care nu doresc achiziționarea unui produs dar vor să contribuie cu orice sumă atașăm conturile mai jos:

-RO94BTRLRONCRT0470679601
-RO44BTRLEURCRT0470679601
-Paypal: [email protected]
Recipient: Asociația Prietenii lui Azor


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

UPDATE| INCENDIU la Șpring: O anexă gopodărească, cuprinsă de flăcări. Intervin pompierii cu trei autospeciale

Ziarul Unirea

Publicat

în

UPDATE| INCENDIU la Șpring: O anexă gopodărească, cuprinsă de flăcări. Intervin pompierii cu trei autospeciale

Un incendiu a izbucnit marți seara, în jurul orei 21.30, la o locuință din comuna Șpring.

Secția de Pompieri Sebeș în cooperare cu SVSU Șpring intervine cu trei autospeciale de stingere cu apă și spumă, in localitatea Spring pentru lichidarea unui incendiu.

Din informațiile preliminare primite ar fi vorba despre un incendiu izbucnit la acoperișul unei locuințe.

Elit - Gustul Desăvârșit

UPDATE: În urma ajungerii forțelor de intervenție la locul solicitării s-a constatat că incendiul se manifesta la o anexa gospodăreasca fără pericol de propagare si fără victime.

UPDATE2: Incendiul a fost lichidat fără probleme deosebite, a ars o afumătoare pe aproximativ 3 mp.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea