Rămâi conectat

Actualitate

Fără făină de insecte în produsele alimentare din România: Legea a fost promulgată de președintele Iohannis

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Fără făină de insecte în produsele alimentare din România: Legea a fost promulgată de președintele Iohannis

Legea care interzice utilizarea făinii de insecte în produsele alimentare tradiționale a fost promulgată de președintele Klaus Iohannis.

Proiectul de lege, inițiat de către liderul Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, și care abordează utilizarea „unor alimente noi autorizate în prepararea/producerea produselor alimentare, precum şi a etichetării şi comercializării acestor produse pe teritoriul României”, a fost confirmat prin semnătura președintelui luni, 18 decembrie.

Această inițiativă legislativă are scopul de a reglementa utilizarea făinii de insecte în procesul de producție a produselor alimentare din România, precum și modalitățile de comercializare a acestora. Depusă de mai mulți parlamentari PSD, inclusiv de către Marcel Ciolacu, proiectul prevede interzicerea operatorilor economici de a utiliza, pe teritoriul României, alimente noi autorizate în producerea produselor alimentare înscrise în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale și Registrul Naţional al Reţetelor Consacrate, precum cozonacul.

Conform prevederilor proiectului, produsele alimentare care conțin specii de insecte autorizate ca alimente noi în Uniunea Europeană vor fi expuse în standuri separate în zonele de vânzare clasice. Producătorii au obligația de a afișa informații clare și vizibile privind conținutul de făină de insecte, iar acestea trebuie să fie accesibile lângă stand. În cazul restaurantelor, meniul trebuie să specifice dacă a fost utilizată făina de insecte pentru anumite preparate, iar informații similare trebuie furnizate și în cazul livrărilor la domiciliu.

Citește și:  Milioane de fermieri și afaceri rurale ar avea de suferit din cauza băncilor: Ar putea fi impuse dobânzi mai mari

Cu toate acestea, inițiativa a fost întâmpinată cu opoziție din partea Consiliului Economic și Social, care a avizat negativ proiectul. Acest organism a subliniat importanța lăsării la latitudinea consumatorului a deciziei privind consumul unui produs. Procesul legislativ a înregistrat diverse etape, iar legea a fost adoptată de Senat în luna septembrie, în ciuda unor controverse, fiind ulterior confirmată de Camera Deputaților și promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 18 decembrie.

Sursa: libertatea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea