Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

FANTASM TRIO la Alba Iulia – Concert jazz și lansare de album

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Poster lansare Fantasm TrioVineri, 14 noiembrie, ora 19.00, va avea loc un eveniment cultural de excepție în spațiul muzical românesc și internațional: concertul de jazz Fantasm Trio, susținut pe scena Teatrului de Păpuși „Prichindel” din Alba Iulia. Concertul poartă numele turneului european Fantasm Trio, din care face parte, și include lansarea albumului Fantasm.

De la București la Köln

Trei muzicieni de renume internațional – violonistul german Albrecht Maurer, pianistul american de origine română Lucian Ban și violistul american Mat Maneri, nominalizat la premiile Grammy – celebrează în această toamnă, printr-un turneu european care include Alba Iulia în 14 noiembrie, lansarea albumului lor Fantasm, produs de către Nemu Records. Turneul trio-ului, desfășurat între 10 și 25 noiembrie 2014, cuprinde România și Germania, după cum urmează: București (10 noiembrie), Bistrița (12 noiembrie), Cluj (13 noiembrie), Alba Iulia (14 noiembrie), Timișoara Jazz & Blues (15 noiembrie), Magdeburg (17 noiembrie), Bruel (18 noiembrie), Köln (19 noiembrie), Munster (20 noiembrie), Köln (23 noiembrie).

În Alba Iulia, concertul va avea loc pe scena Teatrului de Păpuși „Prichindel” și va fi precedat, de la ora 12.30 în aceeași zi (vineri), de lansarea albumului Fantasm, un bun prilej pentru o discuție liberă cu publicul.

De ce Alba Iulia?

Între cele zece orașe din Europa, cuprinse în turneu, Alba Iulia este unul semnificativ. Orașul a devenit, datorită festivalului Alba Jazz care a luat ființă în 2011, un punct de referință pentru creatorii de jazz români și străini. Cu fiecare nouă ediție a festivalului se confirmă apetența publicului albaiulian pentru muzica contemporană, inclusiv pentru formele avangardiste ale acesteia. Din ce în ce mai evident, Alba Iulia devine, deci, un teren fertil pentru cultura jazz, chiar dacă publicul dedicat nu este, deocamdată, foarte numeros.

În Alba Iulia, lansarea albumului marchează joncțiunea de concept între trei evenimente culturale deosebit de importante, organizate de Consiliul Județean Alba: Festivalul Alba Jazz (în cadrul căruia albaiulienii au avut șansa să îi asculte pentru prima oară pe Lucian Ban și Mat Maneri), Festivalul Internațional de Teatru „Povești” (care s-a încheiat de curând și pe scena căruia are loc concertul, adică la Teatrul „Prichindel”) și Festivalul-Concurs de Muzică Folk „Ziua de Mâine” (care va începe în curând).

Despre Fantasm Trio

Cei trei muzicieni au colaborat pentru prima oară în mult-premiatul octet Enesco Re-Imagined, condus de pianistul Lucian Ban și contrabasistul american John Hebert, un proiect ce „re-imagina” muzica lui George Enescu din perspectiva jazz-ului contemporan. Prezentat în premieră mondială la Festivalul „Enescu” în 2009, cu un ansamblu ce cuprindea legende ale jazz-ului contemporan precum: Badal Roy, Gerald Cleaver, Tony Malaby, Ralph Alessi, Enesco Re-Imagined a fost editat de cunoscuta casă Sunnyside Records  din NYC și a câștigat nemumărate premii BEST OF 2013 din partea criticii și a presei de specialitate, bucurându-se de succes în întreaga lume. Proiectul a fost prezentat pe scene și în festivaluri celebre de ambele părți ale Atlanticului – de la Glenn Gould Hall în Toronto, la Royal Elizabeth Hall @ London Jazz Festival, de la Merkin Hall în NYC la Barcelona Jazz Festival, de la Strassbourg Jazz d’Or la Main Stage Theater în Chicago.

Chimia extraordinară dintre cei trei muzicieni a continuat cu duetul Lucian Ban & Mat Maneri înregistrând Transylvanian Concert pentru celebra casa ECM Records, un album care a fost prezentat în 2014 la Alba Jazz, în Alba Iulia. Este și albumul care a adus consacrarea internațională pentru pianistul de origine română Lucian Ban. Ulterior, turneele anuale în Germania cu violonistul Albrecht Maurer sub numele de Fantasm Trio au fost încununate de o serie de înregistrări în 2012 și 2013 la Köln Loft Studio.  Albumul cu același nume este editat de prestigioasa casa Nemu Records din Germania.

De la jazz modern la muzică camerală contemporană, de la compoziții complet structurate la improvizații libere, Fantasm este expresia unui autentic globalism cultural de secol 21, un proiect ce reunește mai multe culturi într-o operă de artă unică. Cei trei muzicieni împart o curiozitate comună pentru noi forme de expresie muzicală, Fantasm fiind în același timp un album și un vehicul pentru această căutare. Criticul de jazz danez Hennig Bolte spune în textul de pe coperta albumului: „Pe albumul Fantasm nimic nu sună asemeni unor viori obișnuite. Purtând în mod paradigmatic titlul unei compoziții a celebrului baterist Paul Motian, cu care Maneri a cântat vreme de șase ani, albumul celor trei relevă, prin improvizație și structură în același timp, ceva adânc din memoria noastră comună. Concentrat. Enjoyably disturbing”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Începe vacanța de Paște 2024: Câte zile libere au elevii și când se întorc la școală după Paște

Ziarul Unirea

Publicat

în

Începe vacanța de Paște 2024: Câte zile libere au elevii și când se întorc la școală după Paște Elevii vor intra de astăzi, 26 aprilie, în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce la școală miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanţa de vară va începe vineri, 21 iunie, după finalizarea […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea