Familia Goța, proprietarul Elis Pavaje, a vândut în plină criză pavele de 20.000.000 de euro
Elis Pavaje, compania producătoare de pavele din Petrești, a înregistrat în anul 2011 un record absolut de vânzări, de 20 de milioane de euro, potrivit revistei Forbes (www.forbes.ro), care prezintă într-un articol familia și afacerea de succes din județul Alba.
“Expansiunea marilor lanţuri de retail şi implicarea în mai multe proiecte de infrastructură cu finanţare europeană au condus la majorarea afacerilor Elis Pavaje cu 50 %, până la 20 de milioane de euro, anul trecut.
Afacerile producătorului de sisteme de dale şi borduri Elis Pavaje au crescut în 2011 cu 50 %, de la 13,4 milioane euro, în 2010. Potrivit datelor oficiale postate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, compania a înregistrat anul trecut cele mai bune rezultate, raportate la perioada 2007- 2011. Ca şi vânzări, Elis Pavaje a înregistrat anul trecut recordul absolut, de 20 de milioane de euro, însă în ceea ce priveşte profitul, acesta a fost în 2011 uşor mai scăzut (951.000 de euro) comparativ cu cel înregistrat în 2008 (1 milion de euro).
Compania Elis Pavaje din Alba este controlată de familia Goţa şi şi-a început activitatea în 1991, ca o mică afacere de familie. Producţia iniţială a fost de doar 17 mp/zi, realizată pe un utilaj artizanal. După 21 de ani, compania a dezvoltat cea mai largă gamă de pavaje de pe piaţa românească, cu o producţie zilnică de 8.000 mp. Familia Goţa a debutat în Topul Forbes 500 Miliardari, ediţia 2011, cu o avere de 7 milioane de euro, ocupând locul 493.”
Într-un alt articol publicat în urmă cu ani, Forbes face un scurt portret al familiei Goța și al istoricului societății.
“Membrii familiei Goţa, tatăl – Elis şi cei doi fii – Emil şi Vasile, care deţin compania de pavaje Elis din judeţul Alba, nu şi-au imaginat nicio clipă că ascensiunea afacerii lor se va frânge. Valul de creştere a pieţei construcţiilor a dublat de la an la an cifra de afaceri a companiei, iar profitul s-a umflat ca un cozonac bine frământat. În perioada de vârf 2007–2008, Elis Pavaje avea un câştig de un milion de euro şi ajunsese la afaceri de peste 15 milioane de euro. Prăbuşirea sectorului construcţiilor din 2009 a afectat şi firma Elis. (…)
În familia Goţa, competenţele sunt bine împărţite. Tatăl este administratorul firmei, fiul cel mare (absolvent de finanţe-bănci) este directorul general, iar mezinul, responsabil cu partea tehnică. „Soţia mea este preşedintele, căci dacă n-ar fi fost ea să ne împingă de la spate, n-am fi ajuns aici“, mărturiseşte foarte serios bătrânul Goţa. El se caracterizează ca fiind un tip emotiv şi sentimental şi, chiar şi acum, după 20 de ani de când a pus bazele firmei, încă se mai miră de curajul pe care l-a avut. Lăcătuş de meserie, Goţa a avut ocazia, în 1991, să ajungă în Germania la invitaţia unor foşti colegi de serviciu care lucrau la pavajul unei clădiri.
Atunci, a văzut pentru prima oară ce înseamnă dalele de ciment care se folosesc în amenajările exterioare. „Când am plecat de acolo, i-am rugat să-mi dea şi mie două pietre cu gândul de a începe o afacere“, îşi aminteşte el. Cu pietrele în buzunar, cum s-ar spune, Elis Goţa s-a întors acasă, a scos via din spatele casei şi s-a apucat să facă……… pietre cu ajutorul unei prese manuale cumpărate cu 1.600 de lei de la Fabrica de Celuloză din Sebeş. Era o presă de vulcanizare la care a făcut câteva modificări.”
sursa foto: www.forbes.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
PROIECT DIGITALIZARE MANIERE SRL Numele Beneficiarului : MANIERE SRL MANIERE SRL, cod de identificare fiscala 37347786, inregistrata la Registrul Comertului nr. J22/823/2017, cu sediul in Municipiul Iași, Strada Petre Țuțea, nr. 2A, Bloc 907 scara 2 et. 1 ap. 4, Ap 2, cod poștal 700693, deruleaza incepand cu data de octombrie 2024, proiectul nr 701, […]