Facturile la gaze vor crește de la 1 iulie cu 8%. Sub presiunea UE, Guvernul va sprinini consumatorii vulnerabili
Premierul Victor Ponta a anunțat săptămâna trecută că in sedința de miercuri, Guvernul va adopta o ordonanță privind creșterea unor ajutoare sociale, astfel incat acestea să compenseze cresterile de preturi la energie, in special gaze naturale, care se vor produce in urma aplicarii de la 1 iulie a calendarului de liberalizare.
“Dărnicia” Executivului, care vine oricum cu întârziere, se datorează faptului că Romania a fost acționată în judecată, în urmă cu două luni, la Curtea Europeană de Justitie, riscând amenzi de circa 60.000 de euro pe zi.
„Asa cum a fost prevazut in bugetul pe 2013, exista taxe pentru companiile energetice, producatoare de gaze, le taxam venitul suplimentar obtinut in urma liberalizarii pretului la gaze. Din acei bani o parte ii dam catre familiile care au nevoie de ajutor, catre consumatori vulnerabili (..) Cel mai eficient mijloc este acela de a crește venitul minim garantat, respectiv alocația de sprijin familial, începând cu 1 iulie”, a spus ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea. De asemenea, incepand cu 1 ianuarie va creste si alocatia pentru intretinere.
„Era prevazuta in buget, a fost acceptata de marile companii o taxa privind veniturile suplimentare pentru cresterea pretului la gaze, in asa fel incat pentru acele categorii de persoane la venitul minim garantat,279.000 de persoane, iar la ajutorul pentru familii, 444.000 de familii sa putem sa dam acel ajutor care sa compenseze cresterea pretului la energie”, a declarat premierul Victor Ponta.
La două luni după ce a fost acționat in judecată, Guvernul încearcă să gasească o formulă de protejarea a consumatorilor cu venituri reduse. Aceasta solutie este majorarea, in doua transe, a venitului minim garantat cu 13% si a alocatiei de sustinere a familiei cu 30%. Practic, doar cei cu venituri extrem de mici vor intra in categoria consumatorilor vulnerabili.
Suma necesara majorarii ajutoarelor sociale va fi asigurata din taxarea producatorilor de energie pentru veniturile suplimentare obtinute de acestia in urma liberalizarii preturilor.
La inceputul anului, Guvernul a introdus impozite pe veniturile suplimentare pe care le vor obtine companiile energetice in urma liberalizarii.
Cheltuiala Guvernului cu protejarea consumatorilor vulnerabili este mult mai redusa fata de ce obtine din impozitarea in acest scop a companiilor energetice. De la 1 februarie se aplica o cota de 60% asupra veniturilor suplimentare obtinute de producatorii de gaze in urma liberalizarii preturilor.
Cel mai mare impact al liberalizarii va fi in zona gazelor naturale. In cazul consumatorilor industriali, prima etapa a liberalizarii a avut loc pe 1 februarie 2013 cand preturile au crescut cu 5%.
Vor urma alte cresteri in iulie (5%) si octombrie (3%).
Pentru consumatorii casnici, liberalizarea incepe pe 1 iulie 2013 cand preturile vor creste cu 8%, urmând o creștere cu încă 2% in octombrie.
Sursa: Euractiv.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
TELEGRAM a cedat cheia: Conversațiile noastre nu mai sunt criptate Serviciul de mesagerie Telegram a raportat o creştere semnificativă a numărului de informaţii transmise în justiţia franceză între începutul şi sfârşitul anului 2024, marcat de inculparea în Franţa a şefului său Pavel Durov la sfârşitul lui august. Citește și: „Febra iepurașului”, avertisment după sărbătorile de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
VIDEO: Minune de Bobotează. În fiecare an, apele râului Iordan, în care a fost botezat Iisus Hristos, își schimbă cursul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de SFANTUL IOAN. Urări, sms-uri şi felicitări de „La mulţi ani” pentru cei care își sărbătoresc onomastica de Sfântul Ioan Botezătorul
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Ioan Botezătorul în 7 ianuarie 2025. Aproape două milioane de români își serbează onomastica
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Ion. Urări și FELICITARI de Sf Ioan Botezătorul
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
5 ianuarie, Ajunul Bobotezei, zi de post negru: Tradiţii şi obiceiuri în ziua în care se alungă spiritele rele
-
Actualitateacum 3 zile
VIDEO| Minunea de Bobotează: Apa râului Iordan își întoarce cursul în fiecare an