Facturile la energie rămân plafonate până în 2025. Ce spune Ministrul Energiei
Facturile la energie rămân plafonate până în 2025. Ce spune Ministrul Energiei
Ministerul Energiei a anunțat miercuri că populația nu va fi afectată de fluctuațiile pieței de energie, datorită prelungirii mecanismului de protecție a consumatorilor până la 31 martie 2025, care plafonează prețurile.
În cadrul comunicatului, s-a menționat că ministrul Sebastian Burduja a condus o a doua întâlnire de lucru pe această temă, la care au participat reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și diverse asociații din sectorul energetic. Scopul întâlnirii a fost de a analiza și discuta soluții pentru stabilizarea Pieței de Echilibrare.
”Astăzi, 10 iulie, Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a organizat a doua întâlnire de lucru cu ANRE, Transelectrica, OPCOM şi reprezentanţii asociaţiilor producătorilor, distribuitorilor şi furnizorilor din energie pentru a analiza şi discuta soluţiile pentru stabilizarea Pieţei de Echilibrare cerute în şedinţa din urmă cu o săptămână.
În contextul recentelor creşteri ale preţurilor energiei electrice pe Piaţa de Echilibrare, ministrul a subliniat importanţa unei reacţii rapide şi eficiente pentru a asigura stabilitatea şi buna funcţionare a pieţei.
Această întâlnire a venit în continuarea eforturilor începute pe 4 iulie, când au fost analizate primele date şi s-au solicitat propuneri de soluţii din partea tuturor părţilor implicate”, a transmis Ministerul Energiei.
Ministerul Energiei, ANRE și Transelectrica vor progresa la etapa următoare, evaluând propunerile de măsuri pentru a diminua riscul de instabilitate pe Piața de Echilibrare și anume:
– Transparentizarea tranzacţiilor;
– Crearea cadrului legal pentru instituirea stării de alertă pe perioadă temporară, pe piaţa de echilibrare;
– Posibilitatea instituirii mecanismului de plafonare a preţurilor pentru o perioadă de 3-6 luni.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a subliniat că prioritățile lor vizează menținerea echilibrului și stabilității în sectorul energetic, protejând în același timp interesele consumatorilor finali.
După întâlnirile recente cu partenerii din domeniu, s-a decis examinarea mai multe propuneri pentru îmbunătățirea funcționării pieței de echilibrare.
”Obiectivul nostru este să menţinem echilibrul şi stabilitatea pe tot lanţul energetic şi să protejăm consumatorii finali. Astfel, în urma discuţiilor, împreună cu partenerii de dialog, vom analiza mai multe propuneri prin care să optimizăm funcţionarea pieţei de echilibrare.
Trebuie însă să înţelegem un aspect important: în această perioadă, proiectele mari pe care încercăm să le realizăm, precum hidrocentralele cu acumulare prin pompaj, centralele pe gaz şi proiectele de stocare, îşi demonstrează din plin importanţa”, a declarat Sebastian Burduja.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
Câți metri cubi de lemn din fondul forestier al municipiului Alba Iulia vor fi valorificați în 2025: Prețuri de vânzare
Câți metri cubi de lemn din fondul forestier al municipiului Alba Iulia vor fi valorificați în 2025: Prețuri de vânzare În cadrul ședintei ordinare din 30 ianuarie 2025, consilierii locali ai municipiului Alba Iulia vor avea de aprobat proiectul de hotărâre privind aprobarea volumului maxim al masei lemnoase care se va recolta și valorifica în […]