Rămâi conectat

Actualitate

Facturile la energie electrică vor veni cu întârziere luna asta: Furnizorii nu știu cum să le emită. Statul amenință cu sancțiuni penale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Facturile la energie electrică vor veni cu întârziere luna asta: Furnizorii nu știu cum să le emită. Statul amenință cu sancțiuni penale

Facturile de electricitate care trebuia emise acum de furnizori consumatorilor vor fi emise cu întârziere, pentru că furnizorii nu știu încă ce să taie din ele. Legea adoptată recent îi obligă la plafonare și/sau compensare și alte reduceri, dar nu există norme care să le spună exact cum să factureze.

Facturile la energie electrică ce trebuiau emise în aceasă perioadă nu pot fi încă emise de furnizori, pentru că ele conțin și contravaloarea consumului pentru zilele care au trecut de la 1 noiembrie încoace, moment de la care se aplică mecansimul de plafinare și compensare stabilit de Parlament prin lege.

Cum legea, adoptată de Parlament la finalul lunii trecute, nu are norme de aplicare și Autoritatea de Reglementare nu a emis încă o metodologie, furnizorii nu știu practic cum să emită facturile.

Potrivit unor surse din piață, deja operatorii din call-centerele funizorilor îi înștiințează pe clienții care sună și întreabă de ce întîrzie factura că facturile se vor emite cu întârziere în această lună și le spun oamenilor să stea liniștiți, pentru că întârzierea nu îi va afecta și nu va fi redus numărul de zile în care factura poate fi plătită.

Unde e problema

Legea votată de Parlament instituie un mecanism destul de complicat de plafonare a prețului la consumatorul final, de compensare pentru clienții casnici și de reducere prin eliminarea unor componente din prețul final pentru consumatorii non-casnici mici. Mecanismul este în vigoare în perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022 și a generat deja haos printre furnizori, în lipsa unor reglementări suplimentare de aplicare.

Furnizorii nu pot emite încă facturile reduse pentru casnici pentru că nu știu ce să aplice mai întâi, plafonarea sau compensarea, potrivit surselor noastre. Dacă emit factura greșit, ulterior vor fi amendați de ANRE și, pe de altă parte, trebuie să se regleze apoi în relația cu clientul. Pentru non-casnicii mici, din factură trebuie scoase componentele specificate de lege – tarif de introducere/extragere din reţea, tarif de transport, de distribuţie, de servicii de sistem, certificatele verzi, contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă, acciza, iar furnizorii nu știu încă dacă emit factura cu ele incluse și apoi le scad, sau dacă o emit direct fără aceste componente. În plus, pentru non-casnici e nevoie și de o declarație pe proprie răspundere a consumatorului, dacă acesta vrea să aibă parte de o factură redusă.

Dacă pentru consumatori întârzierea emiterii facturilor nu are niciun efect, pentru furnizori este o altă situație delicată care se adaugă la riscurile existente deja. Cum emit factura cu întârziere, primesc și banii pe consumul din trecut care este facturat acum tot cu întârziere, ceea ce înseamnă o nouă presiune pe cash-flow-ul companiilor. Asta pe lângă cea generată de faptul că legea îi obligă pe ei să acorde întâi reducerile, după care vor primi banii de la stat, printr-un mecanism care i-a făcut pe furnizori să declare public că se tem că nu vor primi integral și la timp înapoi sumele de bani pe care le-au “tăiat” din facturi.

Paradoxal, tot statul amenință cu sancțiuni penale

În lege, autoritățile au termen 15 zile să stabilească procedura de decontare către furnizori precum și alte măsuri necesare aplicării actului normativ, deși cele 15 zile exced termenul de 1 noiembrie, de când consumul de electricitate trebuie plătit la preț mai mic de clienți. Măsurile nu au fost stabilite nici acum, e drept că nu au trecut încă cele 15 zile, dar unele facturi trebuia să fie deja emise.

Reprezentații Ministerului Energiei au transmis însă, pentru TVR, că mecanismul de compensare trebuie aplicat de la 1 noiembrie și că furnizorii riscă sancțiuni penale dacă nu-l aplică

„Ministerul Energiei atrage atenţia că un astfel de comportament abuziv poate să atragă după sine inclusiv sancţiuni penale, pentru abuz în funcţie, pe lângă cele contravenţionale prin eventualele amenzi”, a anunțat instituția, la solicitarea Știrilor TVR.

sursa: economica.net / Fotografie cu caracter ilustrativ din arhiva ZiarulUnirea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

O noua escrocherie te poate lăsa printr-un apel fără niciun ban în cont: Cum funcționează metoda spoofing

Ziarul Unirea

Publicat

în

O noua escrocherie te poate lăsa printr-un apel fără niciun ban în cont: Cum funcționează metoda spoofing Escrocii au găsit o nouă metodă prin care încearcă să le fure banii din conturi oamenilor neatenți, avertizează Directoratul Național de Securitate Cibernetică. Este vorba de „spoofing” și înseamnă mascarea identității. Citește și: Schimbare importantă la cardurile de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea