Factura neachitată a Guvernului către municipiul Alba Iulia – 18,8 milioane de lei
Cu toate că investiţiile publice sunt considerate un vector important în producerea şi susţinerea de locuri de muncă, având efecte benefice asupra economiilor locale în care se implementează, Guvernul a hotărât în ultimul timp stoparea alocărilor bugetare contractate pentru mai multe astfel de obiective publice din Alba Iulia.
Preocupat de circumstanţele angajamentelor electorale, mutarea banilor dintr-un loc în altul a devenit o necesitate evidentă. În acest fel, reconsiderarea investiţiilor publice prin tăierea banilor, a produs dezechilibre financiare în rândul administraţiei publice locale, situaţie care se regăseşte şi în rândul constructorilor care nu şi-au recuperat banii investiţi de foarte mult timp.
În momentul de faţă, factura neachitată de către Guvern pentru municipiul Alba Iulia însumează 18 879 820 lei. Aceşti bani ar fi trebuit să acopere lucrările contractate la trei obiective investiţionale: locuinţele sociale – trei blocuri, reconstruire ziduri Nord – Cetatea Alba Carolina şi lucrările la Bazinul Olimpic.
O analiză simplă relevă faptul că pentru anul 2013, suma necesară finalizării celui de-al doilea bloc de locuinţe sociale este de 889 070 lei, iar pentru conservarea celui de-al treilea bloc sunt necesari 313 910 lei. Fără aceşti bani, următorii beneficiari ai acestor locuinţe nu vor putea intra în posesia lor, fără a lua în calcul că pentru cel de-al treilea bloc, perspectivele de finalizare sunt îndepartate.
O parte din datoriile expuse anterior ar fi putut produce efecte juridice, primăria putând fi atacată în instanţă de către constructor în cazul nerecuperării creanţelor. Din acest motiv, instituţia a trebuit să recurgă la bugetul local pentru a acoperi restanţele, în acelaşi timp solicitând permanent ministerului printr-o corespondenţă specifică, acoperirea cheltuielilor conform contractului.
În privinţa zidurilor de Nord ale Cetăţii, suma necesară pentru efectuarea lucrărilor de reconstruire angajată de Ministerul Culturii este de 12 546 900 lei.
Un alt capitol, privit cu scepticism de către toată lumea, se referă la Bazinul Olimpic, pentru care luna ianuarie a adus o veste proastă: sistarea finanţării de către CNI a acestui obiectiv. De atunci, s-au întreprins mai multe demersuri oficiale pentru a primi un răspuns categoric din partea celor de la Bucureşti, însă singurul lucru observat a fost un ciclu de promisiuni riscante şi fără acoperire legitimă.
“Din păcate astazi suntem într-un lift care nu face altceva decât să coboare fără putinţa de a ne mai duce sus, la nivelul la care au fost definite aceste angajamente din partea ministerelor în cauză. Sumele datorate sunt net inferioare beneficiilor pe care aceste investiţii le genereaza în oraşul nostru. Mai ales că nu vorbim despre lucruri mărunte, ci despre deziderate colective prin care se rezolvă nevoile locuitorilor din Alba Iulia. Ne-am săturat să strigam “ajutor” spre oameni care ne tratează cu indiferenţă şi care nu pun preţ pe administraţiile locale. Cu atât mai mult, cu cât această “renunţare” a guvernului cu scop “caritabil”, nu a adus perspective mai bune pentru salariaţii din sectorul bugetar, ameninţaţi de reducerea cu 15% a personalului. Probabil singura solutie de a recupera aceşti bani o reprezintă instanţa“, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia
Situaţia întâmpinată este departe de a-şi găsi o rezolvare în viitorul apropiat, dat fiind contextul economic dur anunţat de către autorităţiile de la Bucureşti. Această sumă datorată de aproape 19 000 000 lei este rezultatul unor contracte semnate cu mai mulţi ani în urma, prin care municipalitatea a creat baza legală de atragaere a unor fonduri guvernamentale necesare dezvoltării oraşului, contracte suspendate în temeiul unor decizii pripite şi discutabile.
Multe dintre investiţiile de pe plan local sunt condiţionate de accesarea unui credit, lucru posibil din perspectiva gradului de îndatorare al municipiului, în prezent de aproximativ 12% faţă de limita permisă de 30%, dar condiţionat de decizia comisiei din Ministerul Finanţelor. Vis a vis de această procedură care încă sta sub semnul întrebării, vom reveni cu mai multe informaţii.
Biroul de presă al Primăriei Alba Iulia
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni
Calendar creștin ortodox, 22 ianuarie: Este prăznuit Sfântul Apostol Timotei – Omorât cu pietre de păgâni Apostolul îi adresează lui Timotei două dintre epistolele sale cuprinse în Noul Testament și îl pomenește în alte două epistole. În Epistola către Corinteni scrie: „…Pentru aceea chiar am trimis la voi pe Timotei, care este fiul meu iubit […]