Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Factura neachitată a Guvernului către municipiul Alba Iulia – 18,8 milioane de lei

Publicat

în

Cu toate că investiţiile publice sunt considerate un vector important în producerea şi susţinerea de locuri de muncă, având efecte benefice asupra economiilor locale în care se implementează, Guvernul a hotărât în ultimul timp stoparea alocărilor bugetare contractate pentru mai multe astfel de obiective publice din Alba Iulia.

Preocupat de circumstanţele angajamentelor electorale, mutarea banilor dintr-un loc în altul a devenit o necesitate evidentă. În acest fel, reconsiderarea investiţiilor publice prin tăierea banilor, a produs dezechilibre financiare în rândul administraţiei publice locale, situaţie care se regăseşte şi în rândul constructorilor care nu şi-au recuperat banii investiţi de foarte mult timp.

În momentul de faţă, factura neachitată de către Guvern pentru municipiul Alba Iulia însumează 18 879 820 lei. Aceşti bani ar fi trebuit să acopere lucrările contractate la trei obiective investiţionale: locuinţele sociale – trei blocuri, reconstruire ziduri Nord – Cetatea Alba Carolina şi lucrările la Bazinul Olimpic.

Elit - Gustul Desăvârșit

O analiză simplă relevă faptul că pentru anul 2013, suma necesară finalizării celui de-al doilea bloc de locuinţe sociale este de 889 070 lei, iar pentru conservarea celui de-al treilea bloc sunt necesari 313 910 lei. Fără aceşti bani, următorii beneficiari ai acestor locuinţe nu vor putea intra în posesia lor, fără a lua în calcul că pentru cel de-al treilea bloc, perspectivele de finalizare sunt îndepartate.

O parte din datoriile expuse anterior ar fi putut produce efecte juridice, primăria putând fi atacată în instanţă de către constructor în cazul nerecuperării creanţelor. Din acest motiv, instituţia a trebuit să recurgă la bugetul local pentru a acoperi restanţele, în acelaşi timp solicitând permanent ministerului printr-o corespondenţă specifică, acoperirea cheltuielilor conform contractului.

În privinţa zidurilor de Nord ale Cetăţii, suma necesară pentru efectuarea lucrărilor de reconstruire angajată de Ministerul Culturii este de 12 546 900 lei.

Un alt capitol, privit cu scepticism de către toată lumea, se referă la Bazinul Olimpic, pentru care luna ianuarie a adus o veste proastă: sistarea finanţării de către CNI a acestui obiectiv. De atunci, s-au întreprins mai multe demersuri oficiale pentru a primi un răspuns categoric din partea celor de la Bucureşti, însă singurul lucru observat a fost un ciclu de promisiuni riscante şi fără acoperire legitimă.

Din păcate astazi suntem într-un lift care nu face altceva decât să coboare fără putinţa de a ne mai duce sus, la nivelul la care au fost definite aceste angajamente din partea ministerelor în cauză.  Sumele datorate sunt net inferioare beneficiilor pe care aceste investiţii le genereaza în oraşul nostru. Mai ales că nu vorbim despre lucruri mărunte, ci despre deziderate colective prin care se rezolvă nevoile locuitorilor din Alba Iulia. Ne-am săturat să strigam “ajutor” spre oameni care ne tratează cu indiferenţă şi care nu pun preţ pe administraţiile locale. Cu atât mai mult, cu cât această “renunţare” a guvernului cu scop “caritabil”, nu a adus perspective mai bune pentru salariaţii din sectorul bugetar, ameninţaţi de reducerea cu 15% a personalului. Probabil singura solutie de a recupera aceşti bani o reprezintă instanţa“, a declarat Mircea Hava, primarul municipiului Alba Iulia

Situaţia întâmpinată este departe de a-şi găsi o rezolvare în viitorul apropiat, dat fiind contextul economic dur anunţat de către autorităţiile de la Bucureşti. Această sumă datorată de aproape 19 000 000 lei este rezultatul unor contracte semnate cu mai mulţi ani în urma, prin care municipalitatea a creat baza legală de atragaere a unor fonduri guvernamentale necesare dezvoltării oraşului, contracte suspendate în temeiul unor decizii pripite şi discutabile.

Multe dintre investiţiile de pe plan local sunt condiţionate de accesarea unui credit, lucru posibil din perspectiva gradului de îndatorare al municipiului, în prezent de aproximativ 12% faţă de limita permisă de 30%, dar condiţionat de decizia comisiei din Ministerul Finanţelor. Vis a vis de această procedură care încă sta sub semnul întrebării, vom reveni cu mai multe informaţii.

Biroul de presă al Primăriei Alba Iulia


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”

Publicat

în

19 mai 1919: A fost înființată organizația non guvernamentală „Salvați Copiii”

Salvați copiii este o organizație neguvernamentală internațională a cărei scop este de a acorda sprijin copiilor care au nevoie de ajutor din întreaga lume. A fost înființată în anul 1919 în Marea Britanie.

Scopul principal al asociației este dezvoltarea proiectelor care aduc îmbunătățiri substanțiale și de lungă durată în folosul copiilor. Face parte din International Save the Children Alliance care este compusă din alte 27 de organizații naționale. International Save the Children Alliance este un ONG cu statut consultativ pe lângă consiliul Economic și Social al ONU.

“Salvaţi Copiii România” este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Programele Organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 26 de ani de activitate, peste 1.340.000 copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de Organizaţie.

Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children International, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări Misiunea Organizației Salvați Copiii România este de a obține progrese marcante privind modul în care copiii sunt tratați și de a produce schimbări imediate și de durată în viața acestora. Viziunea Salvați Copiii România este o lume în care fiecărui copil îi este respectat dreptul la viață, protecție, dezvoltare și participare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză

Publicat

în

Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.

Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.

Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.

Elit - Gustul Desăvârșit

De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.

De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.

Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.

Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.

sursa: un.org tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare