Rămâi conectat

Politică Administrație

Fabricile de armament și muniție din Cugir, la un pas de ușa MApN. Legea prin care Industria de apărare trece de la Ministerul Economiei la MApN, aprobată de Senat

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

 Industria de apărare trece din administrarea Ministerului Economiei în cea a MApN. Senatul a votat, miercuri, 11 aprilie, o propunere legislativă de trecere a industriei de apărare la MApN, în scopul revitalizării acestei ramuri într-un ritm ridicat, care să asigure transformarea, modernizarea şi înzestrarea capabilităţilor Armatei României.

Proiectul de lege, inițiat de PSD, a fost adoptat de senatori cu 89 de voturi “pentru”, nouă “împotrivă” şi nicio abţinere. Acesta vizează trecerea în administrarea MApN a participaţiilor statului, acolo unde acesta este acţionar unic sau majoritar, la companiile din industria militară.

Inițiatorii precizează că, prin noile prevederi, MApN ar putea să dimensioneze mult mai corect industria de apărare și ar putea să reînfiinţeze capacităţi de producţie, să promoveze producţia din domeniul militar cu cercetarea de resort.

În opinia senatorului PSD Șerban Nicolae, unul dintre inițiatorii proiectului, măsura este o soluţie de deblocare a actualei situaţii, care se dovedeşte a fi păgubitoare pentru economia românească, dezavantajoasă pentru industria de apărare şi capacităţile necesare apărării ţării.

Propunerea legislativă prevede că, în termen de 180 de zile, prin norme metodologice, Guvernul va stabili detaliile privind transferul acestei administrări de participaţii în ceea ce priveşte structura de personal, dimensionarea bugetară etc.

Guvernul a adoptat, recent, modul de organizare și funcționare a Consiliului pentru Coordonarea Industriei Naționale de Apărare, care va sprijini Ministerul Economiei în coordonarea, la nivel național, a eforturilor economico-financiare și a resurselor alocate pentru asigurarea capacităților de producție necesare în industria de apărare.

Componența și nominalizarea membrilor Consiliului se fac prin decizia Prim-ministrului, iar activitatea sa este condusă de reprezentantul ministerului de resort (Ministerul Economiei), care asigură președinția Consiliului. Consiliul se întrunește trimestrial și, după caz, în ședințe extraordinare, la inițiativa președintelui său, iar deciziile se adoptă prin votul majorității membrilor prezenți. Propunerea legislativă a fost trimisă de Guvern, Camerei Deputaților, urmând ca aceasta să ia o decizie în acest sens.

De reamintit că CN ROMARM SA, care coordonează industria de apărare, are în componența sa 15 filiale ce însumează aproape 6000 de salariați. Dintre aceștia, aproximativ 2.300 lucrează la societățile Uzina Mecanică și Fabrica de Arme Cugir.  (C.P.)

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Efectele „ordonanței trenuleț” la nivelul județului Alba. Marius Hațegan, vicepreședintele CJ: „Lucrurile au fost făcute pe repede înainte și câteva chestiuni au fost omise”

Bera Larisa

Publicat

în

Efectele „ordonanței trenuleț” la nivelul județului Alba. Marius Hațegan, vicepreședintele CJ: „Lucrurile au fost făcute pe repede înainte și câteva chestiuni au fost omise” Prezent într-o emisiune  la Radio Unirea FM, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, a vorbit printre altele, despre efectele care se resimt la nivelul județului nostru în urma implementării renumitei „ordonanțe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea