Fabian Himcinschi este foarte aproape de o revenire în fotbalul românesc *Reportaj extraordinar cu fostul unirist
Fabian Himcinschi, unul dintre cei mai bine cotaţi tineri fotbalişti români în urmă cu puţină vreme este pe cale să revină în fotbalul românesc. După doi ani petrecuţi la Empoli în Italia, fiul fostului jucător şi antrenor al Unirii Alba Iulia Adorian Himcinschi se află în tratative cu formaţia ACS Poli Timişoara, unde antrenor este legenda uniristă, Aurel Şunda.
Revenit în România pentru a petrece Sărbătorile de Iarnă, alături de cei dragi, Fabian Himcinschi a fost contactat de site-ul stiridesport.ro, iar ceea ce a ieşit puteţi citi în rândurile de mai jos. Fotbalistul cu un viitor promiţător a dat cărţile pe faţă şi a declarat că îşi doreşte să revină în fotbalul românesc. Relaţia Şunda-Himcinschi este pe cale să redevină actualitate, iar fostul unirist îşi doreşte să înceapă totul de la zero după ce odată cu transferul la Empoli evoluţia sa a fost una ştearsă. Iată materialul publicat pe site-ul de specialitate stiridesport.ro.
După doi ani în care a stat mai mult pe margine la Empoli, fostul golgeter al lotului U17,Fabian Himcinschi, vrea să găsească drumul spre gol. Primul pas: un contract în România
Două mâini sus, un zâmbet larg şi braţele coechipierilor strângându-l puternic în semn de mulţumire. România conducea Cehia la Euro prin golul lui Fabian Himcinschi. Presa îl poreclise „Ibrahimovici”, mai ales datorită staturii sale – 1,90 m și 78 de kg – iar ofertele începeau să curgă pentru atacantul de 17 ani, remarcat pentru lovitura sa de cap, pentru şutul cu dreptul şi pentru fuleu.
Juca deja la Unirea Alba Iulia în liga secundă. AEK Atena, Cesena, Novara şi Empoli l-au ofertat, dar şi Inter Milano s-a interesat de puştiul născut la Timişoara. Nu a fost să fie Poli, ci Empoli. „AEK Atena plătea în mai multe tranşe şi Alba nu a fost de acord. Când a mers Mutu la Cesena, au fost nişte discuţii cu echipa italiană, fiindcă eu eram atunci sub contract cu fraţii Becali. Astăzi nu am nici un impresar. La Empoli am ajuns prin intermediul impresarului Florin Manea. Deja credeam că nu se mai realizează nimic şi că voi rămâne la Alba Iulia”, şi-a amintit Fabian.
După golul marcat la U17. Sursa foto: uefa.com
În 2011 a semnat un contract pe trei ani cu Empoli şi s-a mutat în Italia, la 20 de kilometri de Florenţa. Un început perfect de carieră, cel puţin pe hârtie. În iarbă, lucrurile s-au schimbat brusc pentru vârful pe care prietenii îl strigă „Him”. A jucat puţin şi a pierdut contactul cu golul şi cu loturile naţionale.
„Nouă, românilor, ne este greu să ne acomodăm şi la maturitate. Nu e uşor la 17 ani să te acomodezi. Ajungi prea devreme într-o altă lume. Aşa au păţit şi Grozav sau Maxim”, a explicat Emil Săndoi, fostul selecţioner al lotului de tineret, impasul în care a intrat vârful care înscria 5 goluri într-o partidă cu Liechtenstein.
Him oftează înainte să-şi povestească ultimii doi ani în câteva fraze: „În Italia e o altă mentalitate. Acolo fiecare dă maxim la fiecare antrenament, la fiecare joc. Nimeni nu se lasă mai prejos, e o concurenţă acerbă. Mi-a fost destul de greu la început. Antrenamentele erau dificile şi lungi. Stăteam câte trei ore pe teren, se lucrează foarte mult tactic. Aşteptam să dau şi eu un şut la poartă. Eram obişnuit cu altfel de antrenamente, în România e şi bună dispoziţie la pregătiri, acolo toţi sunt sobri, fiecare trage pentru el. Cartea verde mi-a venit după trei luni, nu ştiu de ce a durat atât”.
„Veneam primul la antrenamente, plecam ultimul”
Primul meci, primul gol pentru Primavera lui Empoli, un club renumit ca pepinieră pentru Serie A, Antonio Di Natale sau Vicenzo Montella fiind formaţi de gruparea toscană. „Am debutat cu gol, într-un meci de Cupă, cu Torino, apoi am jucat puţin. Empoli e o şcoală renumită de fotbal, mulţi italieni preferă să-şi trimită copiii acolo. Anul viitor va promova sută la sută în Serie A. Doi ani l-am avut antrenor pe Martino Melis, anul acesta a venit Mario Cechi. Nu pot să-mi reproşeze că nu m-am pregătit bine. Veneam primul la antrenamente, plecam ultimul. Am avut şi câteva accidentări, o entorsă de gleznă, m-au scos din circuit. Nici noroc nu am avut. Intram, dădeam gol, apoi nu mai jucam”, a continuat Himchinschi. Nu are superstiţii. „Sunt credincios. Cred în Dumnezeu”.
Nici cu viaţa din Italia nu s-a obişnuit, departe de familie şi de prieteni. „La început am stat într-o vilă împreună cu doi colegi. Sunt mai mulţi străini decât italieni la Primavera. Limba am învăţat-o în trei luni, clubul mi-a pus la dispoziţie un profesor. Acum locuiesc într-un apartament cu două camere. Stăteam mai mult pe acasă, mă uitam la filme. Nu am reuşit să-mi fac prieteni. Între timp a mai venit un român la Empoli, mijlocaşul Tudor Sbârcea din Târgu Mureş. Mie nu-mi plac cluburile, mai ieşeam la un suc sau la o cafea, dimineaţa”.
Caută o echipă în România
Regretă pasul făcut? „Mai stau uneori şi mă gândesc. Aveam atâtea soluţii. Chiar dacă am jucat mai puţin, am învăţat multe lucruri despre fotbal. Tata mă încurajează, a avut tot timpul încredere în mine. Le-am spus italienilor că am nevoie de o schimbare, că vreau să joc mai mult. Nu mai vorbesc cu mine de când le-am spus că vreau să plec. Contractul meu expiră vara viitoare, încerc să-mi găsesc o echipă în România încă din iarna asta. Am două variante, să vedem ce va fi”. Şi Emil Săndoi crede că pentru Himchinschi o revenire în fotbalul autohton ar fi benefică. „Fabian se va întoarce cu ABC-ul fotbalului învăţat. În Italia, fotbalul e foarte tacticizat. Cred că ar fi benefică o revenire în ţară”.
Himcinschi e din nou în faţa porţii. Pândeşte momentul revanşei şi „fură” din trucurile lui Ibrahimovici: „Este atacantul ideal pentru numărul 9. Mereu încerc să învăţ ceva de la el”. Fabian aşteaptă acum o pasă şi promite că nu va rata. „Sper să fie un nou început. Ori din iarnă, ori din vară. Vreau să-mi fac treaba cât mai bine, să dau cât mai multe goluri. Sper să mă întorc într-o zi la Naţională, mi-e dor de atmosfera de acolo”. La 19 ani, visele nu se lasă prinse în marcajul pesimismului..
Regretă dispariţia Unirii Alba Iulia
Tânărul vârf regretă că Unirea Alba Iulia a dispărut din fotbal. „Singura consolare e că suntem mulţi jucători care am crescut la Unirea şi jucăm în străinătate, în prima ligă sau în liga secundă. Când am plecat eu la Empoli, Unirea participa în competiţii. S-a desfiinţat din cauza problemelor financiare. Mi-a părut rău. Aştept să înceapă din liga a IV-a, chiar şi cu juniori”, a mărturisit Fabian. În 2014, Unirea ar împlini 90 de ani.
Familie de stelişti
Deşi s-a născut la Timişoara, Fabian e suporterul Stelei. „La mine în familie toţi ţin cu Steaua. E o echipă care mi-a plăcut de mic, am văzut că are ceva deosebit. Cel mai bun atacant al Stelei de când mă uit eu la meciuri, a fost Thereau, care joacă la Chievo. Timişoara îmi place mult ca oraş, bunicii din partea mamei locuiesc acolo. Poli şi publicul ei mi-au plăcut tot timpul”, a spus fostul internaţional de juniori.
„Tata e fanul meu”
Tatăl lui Fabian, Adrian Himchinschi, a jucat fundaş central la CFR Timişoara şi Poli Timişoara şi a pregătit formaţia Unirea Alba Iulia. „Tata m-a dus la fotbal când aveam 8 sau 9 ani. L-am tot bătut la cap să mă ducă. Nu m-a obligat să joc fotbal. Mi-a plăcut şi am rămas. Îl înnebuneam să-mi aducă mingi şi tricouri. Eram fanul lui, acum tata este fanul meu”. Fabian a început fotbalul cu profesorul Vasile Ursu, ca fundaş central, „fiindcă eram înalt”, iar antrenorul Alexandru Kalanyos l-a trecut pe postul de atacant.
L-a tachinat pe Maccarone
Fabian s-a pregătit în câteva rânduri la Empoli împreună cu Massimo Maccarone, atacantul care i-a marcat două goluri Stelei în semifinala de coşmar cu Middlesbrough din semifinalele Cupei UEFA (2006). Maccarone a înscris ultimul gol al partidei, reuşită care a eliminat-o pe formaţia pregătită de Olăroiu. „La golurile tale, a plâns o Românie întreagă”, l-a „dojenit” Himchinschi. Maccarone a râs şi nu i-a rămas dator: ”Am fost nevoit”.
„Nimeni din vestiar nu l-a plăcut pe Ilie Stan”
Fabian Himchinschi a mai avut o tentativă să revină în fotbalul autohton. În vară a semnat un contract pe un an cu FC Vaslui, dar înţelegerea s-a rupt înainte să înceapă sezonul. „S-a discutat de un împrumut pe un an de la Empoli, m-a contactat fostul arbitru Ion Danciu. Am mers cu echipa în cantonamentul din Austria. Între timp, Gabi Balint a fost înlocuit de Ilie Stan. La finalul stagiului, Ilie Stan mi-a spus că el nu creşte juniori, mi-a reproşat că în 6 amicale s-a marcat un singur gol, prin fundaşul Celeban. Era greu să înscriem, când noi ne apăram cu toată echipa. Găsea ceva să-mi reproşeze şi când făceam ceva bine. Nimeni din vestiar nu l-a plăcut, a stat doar câteva etape. Când am revenit în România am văzut că angajamentul meu nu era înregistrat la FRF. M-am întors în Italia”
Remarcat de Săndoi, alături de Bumba
Fostul selecţioner al lotului de tineret, Emil Săndoi, l-a urmărit pe Himcinschi la turneul final din Serbia şi l-a convocat la o acţiune a naţionalei mici. „El şi cu Bumba m-au impresionat cel mai mult în Serbia. A şi marcat cu Cehia. E un jucător care promite. A debutat destul de repede şi în liga secundă, juca de la 16 ani la Alba Iulia. E un vârf cu calităţi. E şi un marcator, are talie bună, un joc de cap foarte bun”, l-a caracterizat Săndoi. La turneul din Serbia (2011), România a remizat cu Cehia (1-1) şi a pierdut meciurile cu Olanda (0-1) şi cu Germania (0-1).
30 de meciuri a jucat Himchinschi la loturile naţionale, unde a înscris 20 de goluri
120.000 de euro a plătit Empoli în 2011 pentru a-l cumpăra de la Unirea Alba Iulia
1 gol a marcat România U17, prin Himchinschi, la turneul final al Campionatului European din Serbia
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sport
23 noiembrie 2024 | Crosul Unirii, ediția cu numărul 55, la Alba Iulia. Programul evenimentului
23 noiembrie 2024 | Crosul Unirii, ediția cu numărul 55, la Alba Iulia. Programul evenimentului Ediţia a 55-a a tradiţionalei competiţii sportive “Crosul Unirii”, se va desfăşura sâmbătă, 22 noiembrie 2024, în Şanţurile Cetăţii din Alba Iulia (în zona restaurantului Gothic). Citește și: 23 noiembrie 2024 | Episcopul Emilian Birdaș aniversat la 103 ani de […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport5 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate5 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentariio zi ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată
-
Sport5 zile ago
FOTO: Philip Pahone, debut în Liga 3, pentru Metalurgistul Cugir, la 15 ani și aproape 6 luni!