Rămâi conectat

Ştirea zilei

Extremistul Csibi Barna s-a oprit la Alba Iulia unde şi-a cerut concediu de odihnă

Publicat

în

Deşi era aşteptat ieri la Abrud, unde localnicii din zonă doreau să formeze un lanţ uman pentru a-l opri să ajungă la sediul Finanţelor din localitate, Csibi Barna a venit doar la Alba Iulia, la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba. Aşa cum se cunoaşte, Barna a fost detaşat pe o perioadă de 6 luni la Abrud, de şeful ANAF, Sorin Blejnar. La DGFP Alba, Csibi Barna s-a întâlnit cu directorul instituţiei, Marius Zinca, discuţiile dintre cei doi fiind secrete, aşa cum ne-a declarat chiar funcţionarul public de etnie maghiară. „Eu am cerut să intru în concediu de odihnă, iar domnul director de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba a fost de acord. Este vorba de un concediu de odihnă de 21 de zile, să am timp să mă gândesc. Oricum gestul meu făcut pe 14 martie la Miercurea Ciuc a fost în timpul meu liber, nu cred că s-a făcut tocmai o legătură bună între ceea ce am făcut eu şi măsura administrativă care a fost decisă de ANAF“, a spus Csibi Barna. El a precizat că va contesta decizia de detaşare a ANAF, pe care o consideră totuşi legală. Barna a spus că va recurge la această măsură, explicând: „nu am avut încă timp, abia vineri am primit comunicatul de presă de la ANAF, semnat de domnul Blejnar“.
l”Dacă mâine ar fi 14 martie, aş repeta gestul!“
Deşi în timpul interviului unii dintre noi poate ne gândeam că dovada de extremism a lui Csibi Barna a fost o greşeală, am reuşit cu greu să ne mai găsim cuvintele potrivite după ce funcţionarul public de la Miercurea Ciuc a răspuns cu seninătate şi fără nici un regret că prin „spânzurarea”  lui Avram Iancu a vrut să „restabilească” adevărul istoric, amintind de „evenimente istorice despre care nu se prea vorbeşte – masacrele de la Abrud, Aiud (n.r. numit Nagzenzed) şi din alte 20 – 30 de localităţi”, în timpul Revoluţiei de la 1848. Nimeni dintre noi însă nu s-a aşteptat ca funcţionarul public de etnie maghiară să declare scurt şi clar: „Aş repeta gestul de la 14 martie fără să stau pe gânduri!”. Când a auzit că în faţa statuii lui Avram Iancu din Abrud erau programate ieri proteste, Csibi Barna a spus: „Nu ştiu nimic de ele, era un ordin de serviciu, eu ar fi trebuit să mă prezint astăzi, la ora 8.00, la Abrud, dar concediul de odihnă este cea mai bună soluţie şi pentru mine“. E puţin probabil ca funcţionarul public din Miercurea Ciuc să nu fi aflat de situaţia tensionată de la Abrud, asta pentru că se spune că el ar fi oarecum legat sufleteşte de acea zonă pentru că acolo s-ar afla prietena lui.
l”Am dorit să aplanăm situaţia de la Abrud”
Directorul executiv al DGFP Alba, Marius Zinca, a spus că având în vedere situaţia creată la Abrud, speră ca preşedintele ANAF, Sorin Blejnar, să avizeze detaşarea lui Csibi Barna la Administraţia Finanţelor Publice din Alba Iulia sau Sebeş, unde e nevoie mai mare de personal. „Vineri a fost emis ordinul care-l viza pe Csibi Barna, am discutat cu directorul administraţiei din Abrud, un om înţelept care mi-a spus că o să-i prezinte fişa postului şi va face totul pentru ca lucrurile să intre în normal. Noi am considerat că e mai bine ca funcţionarul din Miercurea Ciuc să vină la Alba Iulia. E colegul nostru şi trebuie să ne comportăm cu el ca atare. Intrând în concediu de odihnă, am evitat ca acest conflict de la Abrud să degenereze, am dorit să aplanăm situaţia. E mai bine aşa, atât pentru instituţie, cât şi pentru el”, a spus Zinca. El a explicat apoi că nu e în măsură să comenteze decizia şefului ANAF, dar există deficit de personal la toate administraţiile din judeţ (de 3 – 4 persoane), fapt semnalat printr-o adresă la ANAF. Probabil, astfel, Sorin Blejnar a răspuns apelului din Alba, găsind un funcţionar care ar putea completa structura unei administraţii din judeţul nostru! Oare nu se găseau şi în judeţ persoane care ar fi putut rezolva deficitul de personal  de la administraţii?
lProteste la statuia lui Avram Iancu din Abrud
Ieri, la ora 12.00, la Abrud, zeci de moţi au protestat în faţa statuii lui Avram Iancu împotriva deciziei şefului ANAF, Sorin Blejnar, de a-l detaşa pe Csibi Barna la Administraţia Finanţelor Publice din localitate. Aşa cum ne-a declarat Virgil Nariţa, la miting se aflau membri ai Societăţii culturale „Avram Iancu”, dar şi reprezentanţi ai comunităţii din zona Abrud. „În urma protestelor noastre, Csibi Barna şi-a luat concediu de odihnă. Dacă ar fi venit aici eram pregătiţi să repetăm istoria, aşa cum ei i-au tras pe roată pe fraţii noştri, Horea şi Cloşca, şi noi îl aşteptam cu roata”, a spus Nariţa. Localnicii consideră detaşarea tânărului din Miercurea Ciuc o ofensă adusă moţilor, care şi-au strigat nemulţumirea după ce memoria Crăişorului Munţilor a fost întinată de gestul necugetat al lui Csibi Barna.
Trebuie să amintim că extremistul din Miercurea Ciuc mai are la activ şi alte acţiuni anti-româneşti. În luna ianuarie a acestui an a declarat război străzii ce poartă numele marelui poet Mihai Eminescu, din localitatea amintită, pe motiv că acesta îi insultă pe huni. A organizat o acţiune culturală prin care a dorit să convingă cetăţenii urbei că nu merită poetul ca o stradă din Miercurea Ciuc să-i poarte numele, asta în timp ce în mână purta portretul lui Eminescu cu semnul „Interzis”. Pentru gestul său, tânărul a primit o amendă de 1.000 lei. Acelaşi Csibi Barna a mai organizat proteste şi de Ziua Naţională a României, în ultimii doi ani, situaţii în care s-a ales doar cu amenzi. Este de prisos să mai spunem că aşteptăm ca justiţia ţării să-şi facă datoria, ea este cea care trebuie să facă dreptate în privinţa lui Csibi Barna, nu comunitatea din Abrud.
Adriana DURIGĂ


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

VIDEO| Actorul Ray Liotta a murit în somn în Republica Dominicană, unde se afla pentru filmările ultimului său proiect

Publicat

în

VIDEO| Actorul Ray Liotta a murit în somn în Republica Dominicană, unde se afla pentru filmările ultimului său proiect

Actorul Ray Liotta a murit în somn în Republica Dominicană, unde se afla pentru filmările ultimului său proiect, relatează The Guardian.

Conform reprezentantului său care a confirmat vestea pentru The Hollywood Reporter, actorul în vârstă de 67 de ani a murit în somn în Republica Dominicană în timp ce filma cel mai recent film al său, Dangerous Waters, alături de Saffron Burrows, relatează The Guardian.

Elit - Gustul Desăvârșit

Liotta s-a născut în New Jersey, la 18 decembrie 1954, şi a fost adoptat la vârsta de şase luni, după ce a fost abandonat într-un orfelinat. Cunoscut în special din filmul lui Martin Scorsese „Goodfellas”, Ray Liotta lasă în urmă o fiică, Karsen. Era logodit cu Jacy Nittolo. Primul rol de film al lui Liotta a fost în The Lonely Lady , în 1983.

Adevărata sa descoperire a fost în 1986, în filmul lui Jonathan Demme- Something Wild. Liotta a fost nominalizat la Globurile de Aur pentru rolul său din film la categoria „Cel mai bun actor în rol secundar”.

Cariera sa cinematografică a durat timp de patru decenii. Pe lângă rolul său din „Goodfellas”, Liotta s-a bucurat şi de alte interpretări care au avut succes precum „Cop Land” şi „Field of Dreams”.

În ultimii ani, a revenit, apărând în proiecte precum Sopranos şi filmul lui Noah Baumbach, Marriage Story.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Noi stații de epurare și tratare a apei în județul Alba: Finanţare nerambursabilă de peste 7 milioane de euro. Unde vor fi amplasate

Publicat

în

Noi stații de epurare și tratare a apei în județul Alba: Finanţare nerambursabilă de peste 7 milioane de euro. Unde vor fi amplasate

APA CTTA SA ALBA a anunțat astăzi, 26 mai 2022, semnarea unui contract de asociere în vederea realizării a două stații de epurare și alte două stații de tratare a apei pe arealul județului Alba.

La sediul Operatorului regional din Alba Iulia, in 26.05.2022, APA CTTA SA ALBA a semnat cu Asocierea DIMEX-2000 COMPANY-IMSAT SA., contractul de lucrari AB3-CL7. STATII DE EPURARE APA UZATA ABRUD, BAIA DE ARIES SI REABILITARE STATII DE TRATARE APA POTABILA ZLATNA SI MIHOIESTI, din cadrul proiectului major, cofinanțat din Fondul de Coeziune in cadrul Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM), 2014-2020 . în valoare 46.147.454,02 lei, fără TVA, cu o durata de execuție de 35 luni de la data ordinului de incepere, plus 36 luni perioada de notificare a defectelor

Elit - Gustul Desăvârșit

Activitatile vizeaza implementarea corespunzatoare a contractului de lucrari conform cerintelor Caietului de Sarcini, astfel:

STAȚIA DE EPURARE ABRUD
-Se va realiza o stație de epurare nouă care va trata debitele colectate din Aglomerarea Abrud și cu capacitatea 5200 PE. Stația va include o linie de tratare a apelor uzate și una de tratare nămoluri. Construcțiile existente se vor demola.

STAȚIA DE EPURARE BAIA DE ARIEȘ
-Se va realiza o stație de epurare nouă care va trata debitele colectate din aglomerarea Baia de Arieș și cu capacitatea 2500 PE. Stația va include o linie de tratare a apelor uzate și una de tratare nămoluri.

STAȚIA DE TRATARE A APEI POTABILE ZLATNA
-Se va realiza o stație de tratare nouă în incinta stației existente, care va deservi populația SZA Zlatna. STAP va asigura un debit de apă tratată de cca. 25 l/s. Stația va include o linie de tratare a apei și una de tratare nămoluri. Construcțiile existente se vor demola.

STAȚIA DE TRATARE A APEI POTABILE MIHOIEȘTI
-Stația existentă se va reabilita, prin înlocuirea unor obiecte tehnologice sau prin modernizarea unor obiecte existente. Stația va deservi populația din SZA Apuseni și va asigura un debit de apă tratată de cca. 66 l/s. Stația de tratare va include o linie de tratare a apei și una de tratare nămoluri

Sursele de finanțare și valorile fiecărei surse, din cadrul acestui contract sunt:

– finanţare nerambursabilă de la Uniunea Europeană prin Fondul de Coeziune în valoare de 35.085.909,29 lei, fără TVA,
– bugetul de stat în valoare de 5.367.410,38 lei, fără TVA,
– bugetul local în valoare de 825.577,95 lei, fără TVA, şi
– contribuţia societații Apa CTTA SA ALBA în valoare de 4.868.556,40 lei, fără TVA.

Proiect cofinanțat din Fondul de Coeziune prin Programul Operational Infrastructura Mare 2014 – 2020


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

LIVE VIDEO|  Ceremonia de absolvire a clasei a XII-a a Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia: 103 ani de tradiție în învățământ

Publicat

în

LIVE VIDEO|  Ceremonia de absolvire a clasei a XII-a a Colegiului Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia: 103 ani de tradiție în învățământ

Ceremonia de absolvire a Promoției anului 2022, la 103 ani de tradiție în învățămant a Colegiului ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, a avut loc joi, 26 mai 2022, în Cetatea Alba Carolina, Piața Cetății din Alba Iulia.

Festivitatea, ce marchează un sfârșit și totodată un început pentru tânăra generație absolventă, a debutat cu intonarea imnului național de stat al României și a continuat cu Gaudeamus igitur vechi cântec studenţesc german, compus în latineşte şi care, popularizat prin diferite piese de teatru, operete, lucrări simfonice şi chiar o operă, a fost îmbrăţişat de facto ca imn al studenţilor, iar în acest caz – cel mai probabil viitor studenți și făuritori ai propriului viitor.

Elit - Gustul Desăvârșit

Emoțiile au fost prezente în ochii părinților, a absolvenților, dar și a pilonului de rezistență al instituției de învătământ – directorul Valer Cerbu – în a cărui discurs s-a putut simți un amalgam de tristețe, datorită despărțirii, dar și de bucurie și mândrie insuflată de perspectiva viitorului, în care absolvenții au pășit.

ISTORICUL Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia:

„Ideea se pare că a prins contur după conferinţa profesorilor români din 2 decembrie 1918 şi s-a consolidat după 3 ianuarie 1919 când Consiliul Dirigent a hotărât preluarea şcolilor, cu întregul lor inventar, prin delegaţii desemnaţi de către prefecţii judeţelor.

Ziua în care s-a făcut deschiderea oficială a cursurilor liceului care avea să primească numele simbolic de „Mihai Viteazul” este considerată luni, 3 februarie 1919, când s-a făcut deschiderea oficială a cursurilor, printr-un serviciu divin oficiat la cele două biserici protopopeşti din oraş (ortodoxă şi greco-catolică) în prezenţa elevilor, profesorilor, oficialităţilor şi părinţilor.

În aceeaşi zi s-au instalat în funcţie şi primele cadrele didactice. Liceul de Stat „Mihai Viteazul” era de băieţi. Fetele erau primite numai ca particulare. Iniţial, liceul a funcţionat cu patru clase (127 elevi ordinari şi 45 particulari dintre care 37 fete) în localul fostei Şcoli Civile de Stat Maghiare.

În anul şcolar următor 1919/1920 s-au pus bazele bibliotecilor pentru profesori şi, separat pentru elevi şi se editează primul anuar al liceului.

La 25 iunie 1922 liceul este vizitat de ministrul învăţământului, Constantin Anghelescu, care, impresionat de ordinea şi disciplina din sălile de clasă dar şi de condiţiile improprii de lucru din localul şcolii, a promis suma de un milion de lei pentru începerea construcţiei unui nou local.

Mai apoi, Parlamentul României votează, în acest scop, suma de 25 milioane lei, astfel că lucrările la noul local (clădirea actuală) încep în aprilie 1923 pe terenul în suprafaţă de şapte iugăre şi 1032 stânjeni pătraţi (200/200 m) donaţi de către proprietarii Cirlea Ioan şi fiul. În următorii anii s-a continuat editarea anuarelor, a revistei de ştiinţă şi literatură „Gând tineresc” s-au îmbogăţit colecţiile bibliotecii, muzeului de istorie şi arheologie (în anul 1924 liceul a contribuit cu o colecţie de puşti, pistoale, săbii şi lănci la înfiinţarea muzeului memorial Avram Iancu, de la Vidra de Sus), de ştiinţe naturale, în curtea liceului a fost creată o mică grădină botanică. Au activat Societăţi de lectură: „George Coşbuc” „Ion Creangă”, Societatea muzicală „Iacob Mureşianu”, Clubul sportiv „Mihai Viteazul”, Societatea de Gimnastică şi Sport, Societăţi religioase „Lumina”, „Sfântul Gheorghe”a elevilor ortodoxi şi „Sfânta Maria”, „Sfântul Dumiru” a elevilor greco-catolici, Societatea de Cruce Roşie.
Deşi lucrările la noul local debutează în 1923 finalizarea construcţiei s-a realizat abia în 1940, astfel că începând cu anul şcolar 1940/1941 la 7 noiembrie debutează cursurile în actuala clădire.

Situaţia politică şi socială se agravează în următorii ani, influenţând negativ procesul de învăţământ. În anul şcolar 1944/1945, judeţul devine teatru de război iar liceul este evacuat, el fiind transformat în spital militar sovietic.

Din anul şcolar 1945/1946 liceul îşi reia cursurile în clădirea proprie. Începând cu acelaşi an şcolar apar primele măsuri de reorganizare a procesului de învăţământ, în funcţie de noua politică a guvernului dr. Petru Groza.

În următorii ani are loc curăţirea aparatului didactic de elementele „necorespunzătoare”, politizarea procesului de învăţământ, cenzurarea publicaţiilor liceului, apoi suspendarea lor, introducerea obligativităţii studierii limbii ruse, eliminarea din Planurile de învăţământ a limbii franceze, engleze, italiene.

În anul şcolar 1956/1957 liceului i se schimbă denumirea în Şcoala Medie Mixtă nr.1 iar la 1 septembrie 1960 se uneşte cu Şcoala Medie „Horea Cloşca şi Crişan” (fostul liceu de fete).

Astfel că se va renunţa la denumirea de Şcoală Medie şi se va reveni la cea de liceu – Liceul „Horea Cloşca şi Crişan”.

Din anul şcolar 1977/1978 titulatura şcolii se schimbă devenind Liceul de matematică- fizică „Horea Cloşca şi Crişan” iar la data de 28 februarie 1999 liceului i se atribuie denumirea de Colegiul Naţional „Horea Cloşca şi Crişan”.

Cu toate schimbările şi transformările din domeniul politic, social, economic, educativ , o constantă se poate urmări în evoluţia de 92 ani ai şcolii şi anume că încă de la înfiinţare liceul s-a impus în peisajul alba-iulian ca un principal focar de cultură şi civilizaţie, el fiind pentru toate cele 91 de promoţii un loc care le-a oferit şansa cunoaşterii şi consolidării de concepte precum libertatea, toleranţa, corectitudinea, adevărul, unde au învăţat să treacă de la tradiţie la inovaţie , să aibă libertatea de a alege, de a nu copia, de a nu mima.

Drept urmare, întreaga activitate a cadrelor didactice s-a subordonat principiului că şcoala este pentru elevi un loc pentru muncă dar şi pentru viaţă, pentru a descoperi lucruri noi, a lega prietenii, a elabora proiecte, unele cu implicaţii extrem de profunde pentru viitor, pentru a primii şi a-şi asuma responsabilităţi.

Specificul liceului este dat în primul rând de climatul de învăţare şi de învăţământul de performanţă pe care urmăresc să-l realizeze cu consecvenţă şi profesorii şi elevii, rezultatele confirmând un evident progres, ceea ce conferă prestigiu acestui colegiu.

Eficienţa activităţii desfăşurată de Colegiul Naţional „Horea Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia poate fi măsurată prin aportul generaţiilor de absolvenţi care lansate în viaţă an de an, au devenit personalităţi de marcă în diferite domenii de activitate, au înălţat valorile spirituale, ştiinţifice, morale, artistice, tehnice, pentru promovarea libertăţii, a binelui, a utilului, a frumosului şi a adevărului.

Toate acestea dovedesc importanţa şi rolul acestei instituţii şcolare în viaţa comunităţii locale, naţionale şi chiar internaţionale. Drept urmare misiunea colegiului nostru, conturată în timp, este de forma cetăţeni activi, conştienţi de propria lor identitate în contextul local, naţional, european.”


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare