Rămâi conectat

Ştirea zilei

Exproprieri cu cântec pe Autostrada Sebeș-Turda: 200 de aiudeni harnici riscă să ajungă în sapă de lemn

Bogdan Presecan

Publicat

în

aiudInvestiţiile în agricultură şi încrederea în statul român riscă  să-i aducă pe două sute de aiudeni în sapă de lemn. Astăzi, la sediul primăriei din localitate, localnicii expropriați se întâlnesc cu reprezentanții CNADNR.

Îngrijorarea că munca de o viață s-ar putea duce pe apa sâmbetei s-a transformat în disperare pentru 11 localnici din municipiul Aiud, satul Ciumbrud. Ei sunt câteva dintre victimele nevinovate ale exproprierilor pentru construirea autostrăzii Sebeş-Turda.

Totuşi, ei au ales să își caute dreptatea în cel mai civilizat mod posibil, apelând la transmiterea de petiții și memorii către premierul Victor Ponta, ministrul agriculturii Daniel Constantin şi Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale  din România.

Astfel, unsprezece familii din Aiud care trăiesc exclusiv din producţia de trandafiri şi butaşi pentru arbuşti şi flori şi-au văzut peste noapte afacerile în pragul falimentului. Ei au înfiinţat şi dezvoltat societăţi agricole, au stabilit standarde în domeniu pentru toată ţara , şi-au câştigat recunoaştere naţională şi internaţională şi au creat peste 100 de locuri de muncă în toată regiunea, şi aşa văduvită de orice alternativă pe piaţa muncii. Totul pentru ca acum să-şi vadă eforturile şi visele năruite, din cauză că terenurile pe care le exploatează în comuna Ciumbrud au intrat în procedură de expropriere. Însă valoarea despăgubirilor stabilite de CNADNR sunt evaluate la fel ca şi cele abandonate şi lăsate în paragină. În condiţiile expropierii iminente, aiudenii sunt obligați să își înceteze activitatea pe loturile vizate, ceea ce înseamnă că nu își vor mai putea plăti ratele la bănci, vor trebui să de-a afară angajați şi să-şi piardă banii şi energia pe care oricum spun că nu o mai au, în procese cu rezultat incert, atât din punct de vedere al soluţiei cât şi al datei de finalizare. Neavând însă nicio altă alternativă, au discutat cu avocați și au decis să își câștige drepturile în instanță.

Sunt însă extrem de îngrijorați că până la finalizarea unui astfel de proces costisitor și de durată, vor rămâne fără nimic.

Acum așteaptă cu inima strânsă întâlnirea cu reprezentanții CNADNR, care ar urma să ajungă în următoarele zile la Aiud pentru a strânge semnăturile persoanelor expropriate care acceptă valoarea despăgubirilor stabilite  de stat. Cele 11 familii care au avut spirit de iniţiativă şi au mizat pe agricultură încă mai speră însă că se va găsi o soluție pentru a nu se ajunge la un proces.

Agricultorii din Alba explică în memoriu de ce solicită acordarea unor juste despăgubiri. Ei susţin că “terenurile care se pretează pentru culturi de material săditor au o valoare superioară terenului agricol obişnuit.

La stabilirea valorii de despăgubire a acestor terenuri nu s-au avut în vedere următoarele:

a) calitatea superioară a terenurilor agricole afectate pepinierelor;

b) accesul la apă (din râu, puţ forat sau fântână) şi valoarea puţului forat, fântânii săpate.

De asemenea la stabilirea valorii de despăgubire nu s-a avut în vedere valoarea investiţiei – pepinierei de pomi, arbuşti fructiferi sau pepinierei de trandafiri – ceea cea condus inevitabil la stabilirea unei valori de despăgubire mult inferior valorii reale a terenului şi fără a se include în valoarea de despăgubire propusă a valorii pepinierei înfiinţate şi nevalorificate.

„Considerăm că exproprierea se poate face doar cu respectarea întocmai a prevederilor art. 44 alin. 3 din Constituţia României, art. 1 şi 26 din Legea 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică raportat la prevederile Legii nr. 255/2010 şi art. 1 din Protocolul nr. 1 la Convenţia Europeană a drepturilor omului, despăgubirea stabilită fiind compusă „din valoarea reala a imobilului şi din prejudiciul cauzat proprietarului sau altor persoane îndreptăţite, motiv pentru care solicităm concursul dumneavoastră, domnule ministru, pentru a facilita prin activitatea şi funcţia dumneavoastră acordarea unor juste despăgubiri şi în consecinţă să evităm procedura judiciară pentru stabilirea despăgubirii”, se precizează în memoriu.

Motivând că municipiul Aiud este un important centru de producere a materialului săditor din România, iar producătorii din zonă prin fermele de pepinieră pe care le administrează produc pomi fructiferi, arbuşti fructiferi şi butaşi de trandafiri, diferite soiuri, sub stricta supraveghere al Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi Materialului Săditor Alba, contribuind astfel într-un mod semnificativ la economia Municipiului Aiud, unde activitatea industrială s-a redus semnificativ, aiudenii îi solicită respectuos Premierului Victor Ponta sprijinul pentru suplimentarea prin hotărâre a guvernului a sumelor individuale stabilite ca şi valoare de despăgubire pentru terenurile agricole din localitatea Ciumbrud şi Gîmbaş, ambele aparţinătoare Municipiului Aiud, astfel încât despăgubirea acordată să reflecte valoarea reală a terenului expropriat precum şi a valorii investiţiilor realizate pe terenuri, adică a puţurilor forate, fântânilor, pepinierelor de pomi, arbuşti şi trandafiri, înfiinţate şi nevalorificate.

De asemenea ei solicită şi amânarea începerii lucrărilor de către expropriator până în octombrie 2014 pentru a permite agricultorilor valorificarea culturilor.

 O copie a memoriului a fost înmânată personal vineri, la Alba Iulia , vicepremierului și ministruului agriculturii, Daniel Constantin, care a declarat presei că CNADNR trebuie să reanalizeze aceste situații și să le corecteze. Aiudenii rămân însă sceptici la declarațiile politicienilor, ultima speranță care le rămâne fiind justiția.

Dar, cine poate pune în balanţă interesul general de a avea o autostradă vitală pentru dezvoltarea regiunii şi interesul îndreptăţit a câtorva zeci de oameni muncitori care au mizat pe sfaturile guvernanţilor şi au rămas în ţară , investind în agricultură? 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea