Expoziţiile etnografice din judeţ, însufleţite de evenimente artistice şi educative
Reţeaua de expoziţii etnografice din comunele judeţului Alba prinde viaţă în această vară. Începând cu 1 iunie, pe parcursul întregii veri, până în luna septembrie, în spaţiul expoziţiilor etnografice de pe întreg cuprinsul judeţului Alba se vor desfăşura mai multe activităţi culturale şi educative realizate de Consiliul Judeţean Alba în colaborare cu Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga”, Muzeul Naţional al Unirii şi Centrul de Cultură „Augustin Bena”. „Caravana poveştilor” – este una dintre activităţile organizate, dedicată exclusiv copiilor, ce are ca scop atragerea generaţiilor tinere spre lectură. Activitatea, realizată împreună cu Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” aduce în rândul copiilor şi membri ai Filialei Alba – Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România.
„Personajele istorice vin în satul tău!” – activitate organizată împreună cu Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, se adresează tuturor, fiind o acţiune în care specialişti ai Muzeului îmbracă ţinute istorice, intrând în rolul personajelor prezentate, pentru a oferi astfel o incursiune de neuitat în istoria poporului român.
„Ieri despre alaltăieri, frumuseţea obiceiurilor şi folclorului nostru” – activitate organizată împreună cu Ansamblul folcloric al judeţului Alba din cadrul Centrului de cultură „Augustin Bena” şi Asociaţia Tradition Group, presupune prezentarea unui film documentar despre muncile de vară de la ţară, precum şi interpretarea unor fragmente din folclorul specific diverselor zone etnografice ale judeţului. Atât cei mici cât şi cei mari au astfel oportunitatea de a cunoaşte şi a înţelege mai bine anumite momente din viaţa ţăranului de altădată.
„După cum bine ştiţi, Consiliul Judeţean Alba se preocupă de mult de punerea în valoare a tradiţiilor autentice şi păstrarea adevăratelor valori ale culturii tradiţionale din judeţul Alba. După ce, în urmă cu câţiva ani, am realizat reţeaua de expoziţii etnografice din judeţ, s-a lucrat permanent pentru întreţinerea acestor expoziţii, pentru instruirea custozilor şi pentru organizarea exponatelor. Iată că acum, prin munca specialiştilor din Consiliul Judeţean Alba şi din instituţiile subordonate, dăm startul unor evenimente culturale care, pe parcursul întregii veri, vor umple de viaţă aceste expoziţii, aducându-le în mijlocul comunităţilor”, a precizat Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.
Primele acţiuni au avut deja loc săptămâna trecută, joi, 2 iunie, la Roşia de Secaş şi Cenade fiind prezentă „Caravana poveştilor” în timp ce personajele istorice au vizitat, duminică – 5 iunie comunele Săsciori şi Şugag. Săptămâna aceasta „Caravana poveştilor” se va opri, joi, 9 iunie, la Ighiu, Bucerdea Grânoasă şi Cricău iar personajele istorice vor fi prezente, duminică, 12 iunie, la Săliştea şi Pianu. Luni, 13 iunie, la Ighiu şi Cricău, va fi organizată acţiunea „Ieri despre alaltăieri, frumuseţea obiceiurilor şi folclorului nostru”. (N.L.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Ştirea zilei
AUTOBUZ ÎN FLĂCĂRI în Alba Iulia, pe strada Iașilor: Intervin pompierii Detașamentul de pompieri Alba Iulia a intervenit, duminică, 13 iulie 2025, în jurul orei 21.00, pentru stingerea unui incendiu în municipiul Alba Iulia, pe strada Iașilor. Citește și: UPDATE VIDEO | Autobuz STP Alba, cuprins de flăcări în Straja. Intervin pompierii din Alba Iulia […]
FOTO | Plutonierul Ioan Mihai Birăuț, de la Batalionul 136 Geniu „Apulum” Alba Iulia, un tânăr pentru care armata nu este un loc de muncă, ci o familie: „Vreau să fiu o mândrie pentru oamenii care cred în mine”
Plutonierul Ioan Mihai Birăuț, de la Batalionul 136 Geniu „Apulum” Alba Iulia, un tânăr pentru care armata nu este un loc de muncă, ci o familie: „Vreau să fiu o mândrie pentru oamenii care cred în mine” Plutonierul Ioan Mihai Birăuț este un nume respectat în Batalionul 136 Geniu „Apulum” din Alba Iulia. Peste ani […]
FOTO | Mihai Șerbănescu, tânăr din Petrești, a fost admis primul la clasa de muzică pop a Conservatorului: „Iubesc muzica de mic”
Mihai Șerbănescu, tânăr din Petrești, a fost admis primul la clasa de muzică pop a Conservatorului: „Iubesc muzica de mic” Mihai Șerbănescu, din Petrești, este unul dintre absolvenții Promoției 2025 cu care Colegiul Național „Lucian Blaga” Sebeș se mândrește. A fost admis primul la clasa de Compoziție muzicală – muzică pop a Universității Naționale de […]