Exploatarea aurului aluvionar, o nouă afacere în zona Munţilor Apuseni. Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba a eliberat, până în prezent, cinci avize privind extracţia metalului preţios
În zona Munţilor Apuseni, exploatarea aurului aluvionar tinde să devină o afacere. Până în prezent, Agenţia pentru Protecţia Mediului Alba a eliberat, cinci avize privind extracţia metalului preţios din apele curgătoare din această zonă.
Ultimul aviz emis de APM Alba a fost solicitat de societatea Seby&Melek SRL Ampoiţa care a depus un proiect pentru exploatarea aurului aluvionar din albia minoră a pârâului Abrud, în amonte de oraş.
Perimetrul de exploatare ocupă o suprafaţă de 0,108 kilometri pătraţi, locaţia viitoarei investiţii fiind la aproape 500 de metri de gospodăriile localnicilor. Extracţia aurului aluvionar din perimetrul de exploatare se va face prin separarea gravitaţională a aurului împreună cu metalele grele, din aluviunile nisipoase aflate în albia pârâului Abrud.
Vor fi colectate aluviuni cu dimensiunea până la 4 mm, prin aspiraţie, cu ajutorul unei drage mobile. Adâncimea de la care se colectează aluviuni este cuprinsă între 0,15 şi 0,5 metri, în funcţie de granulaţia aluviunilor. La început, jgheabul de separare va fi amplasat în albia pârâului, iar apoi vor fi aspirate aluviuni cu dimensiunea sub 5 mm.
Aurul, dar şi alte metale – magnetit, sfen/titan, pirită etc. vor rămâne pe covorul de cauciuc cu striaţii, de unde vor fi colectate zilnic. Demn de consemnat este faptul că din aluviunile colectate din albia pârâului Abrud concentratul reprezintă mai puţin de 1 la sută. Potrivit experimentelor, fracţia grea este cuprinsă între 0,0001% la separarea cu şaitrocul – o albie din lemn des folosită în vremurile de demult, şi maximum 1 la sută – la separarea cu jgheab. Volumul de concentrat/fracţie grea este estimat la cel mult 5,7 mc.
”Extracţia aurului din nisipurile aluvionare este un proces simplu, uneori executat manual, ce poate reprezenta, în fapt, o curăţire a albiei minore care va conferi un regim de curgere optim. În acest sens, activitatea care se va desfăşura în perimetru nu necesită lucrări de investiţii (clădiri, drumuri de acces, instalaţii etc), nu va crea gropi sau movile de nisip, care sǎ afecteze cursul Văii Abrud şi nu va polua apele de suprafaţă sau subterane. Perimetrul de exploatare este situat exclusiv în albia minoră a pârâului Abrud, aflat în administrarea AN Apele Române. Perimetrul nu este acoperit cu sol vegetal, iar din activitatea de exploatare nu rezultă steril. În acest context, nu se va amenaja o haldă provizorie pe malul albiei minore”, se arată în proiectul investiţiei.
Alte patru firme au obţinut, în 2017, avize pentru exploatarea aurului aluvionar. Doi întreprinzători din Zlatna, prin intermediul a două firme private, au obţinut dreptul să exploateze aurul aluvionar din albiile minore ale văilor Almaş şi Turnu din comuna Almaşu Mare. De asemenea, exploatarea aurului aluvionar se face în perimetrul satului Furduieşti, aparţinător oraşului Cîmpeni, de către SC Gold of the Valleys SRL din Abrud, iar o altă societatea deţine aviz pentru o afacere similară pe râul Abrudel, între Gura Roşiei şi Abrud.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit SPÂNZURAT în satul Cunța, din comuna Șpring
TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit SPÂNZURAT în satul Cunța, din comuna Șpring Reprezentanții IPJ Alba au declarat pentru ziarulunirea.ro că la data de 19 ianuarie 2025, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că un bărbat a fost găsit spânzurat. Citește și: Bărbat de 47 de ani, din Sebeș, găsit […]