Rămâi conectat
MA-RA-MU

Curier Județean

Exercițiu Salvaspeo în Avenul din Șesuri – Munții Apuseni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Pentru a putea face față unor eventuale accidente în peșterile neamenajate, salvatorii speologi parcurg diverse stagii de formare precum Școala Națională Salvaspeo, organizată anual la Roșia, dar participă și la exerciții precum cel desfășurat recent în Avenul din Șesuri, comuna Gârda de Sus. Acesta a avut loc în perioada 8-10 iulie 2016,  fiind organizat de Corpul Român de Salvaspeo România, de Tudor Rus – directorul tehnic Salvaspeo și de consilierii tehnici Felician Papiu și Mihai Besesek.

Salvaspeo-Sesuri-1Consilierul Felician Papiu a declarat că la acest exercițiu s-a simulat evacuarea unui accidentat dintr-o peșteră cu verticale cu o denivelare totală de 220 m, speologii încercând să scoată targa de la 140 m adâncime, pe o lungime desfășurată de aproximativ 1 km. Directorul tehnic Salvaspeo, Tudor Rus, a completat faptul că participanții au fost împărțiți în 8 echipe: 4 echipe de salvatori speologi, o echipă de comunicații, o echipă care instalează corzile pe verticale, o echipă de asistență a victimei și o echipă foto-video care documentează acțiunea de salvare. ”La acțiunea de salvare au participat 51 de speologi din care 49 au fost în subteran. Acțiunea a durat 10 ore, dintre care 2 ore și 30 de minute timp efectiv de evacuare a tărgii.” a adăugat Radu Bogdan Ciubotărescu – salvator speolog participant la acțiune.

Pentru comunicarea salvatorilor din peșteră cu Punctul de Comandă situat la exterior, s-a întins un cablu telefonic. Pe toată durata exercițiului Salvaspeo s-a menținut legătura dintre salvatorii din interiorul peșterii și punctul de comandă situat la ieșirea din peșteră.

Salvaspeo-Sesuri-7

La exercițiu au participat membrii din serviciile Salvamont – Salvaspeo din județele Bihor, Cluj, Arad, Hunedoara, Harghita, Dâmbovița și salvatori speologi din Timiș, Brașov, București, Alba, Sălaj. Salvatorii sunt formați și acreditați profesional de SALVASPEO România.

,,Peșterile reprezintă spații fascinante, cu peisaje deosebite care încântă privitorul. Parcurgerea peșterilor neamenajate pentru explorarea și cercetarea lor sau în cadrul speoturismului, poate duce la apariția unor accidente. Spre deosebire de accidentele de la exterior, unde solicitarea de ajutor se poate face imediat, telefonic prin apel la 112, în cazul celor din subteran, unde telefonia mobilă nu funcționează, solicitarea de ajutor se poate face numai de la exterior de către coechipieri. De asemenea evacuarea spre spital nu poate fi făcută imediat – de exemplu cu elicopterul, la exterior – ci victima trebuie transportată de echipele Salvaspeo la exterior. Parcursul prin peșteri poate fi dificil, cu spații înguste, târâșuri prin apă, pasaje pe verticală etc. Din acest motiv durata intervențiilor de salvare poate fi de la ore, zile, sau săptămâni.” a concluzionat dr. Cristian Ciubotărescu, membru Salvaspeo România și președintele Asociației Speologice ,,Sfinx” Gârda de Sus.

Ovidiu Culda

[nggallery id=2409]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | Brutăria Sântimbru din Alba, gest nobil în prag de sărbători: Hrană și un strop de speranță pentru oameni care își duc viața în lipsuri

Cezar Lancrajan

Publicat

în

FOTO | Brutăria Sântimbru din Alba, gest nobil în prag de sărbători: Hrană și un strop de speranță pentru oameni care își duc viața în lipsuri Brutăria Sântimbru, din județul Alba, recunoscută pentru pita de Sântimbru a oferit hrană și un strop de speranță, în pragul sărbătorilor de iarnă, oamenilor care își duc viața în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea