Executarea silită pentru creditele imobiliare și creditele de consum ar putea fi suspendată pe timpul contestațiilor
Potrivit proiectului de modificare și completare a Codului Civil, pus în dezbatere publică la Senat, executările silite în cazul persoanelor care au creanțe în urma unui credit imobiliar sau de nevoi personale ar putea fi suspendate până la data la care creanța rămâne definitivă, printr-o decizie a instanței, în cazurile în care există contestații sau procese privind clauze abuzive.
În expunerea de motive a proiectului se arată că în legislația actuală se dă posibilitatea de a iniția o acțiune în instanță unei persoane care a contractat un credit, pentru a contesta clauze abuzive, numai că până la reconsiderarea efectivă a sumelor datorate, executarea silită începută își produce efectele, astfel că persoana riscă să rămână fără bunul imobil până la decizia definitivă. Mai mult, tot în instanță se poate obține suspendarea executării silite, dar costurile nu mai pot fi suportate de debitorul care se află oricum într-o situație financiară dificilă.
“În practica judiciară este bine cunoscut faptul că acești creditori pretind prin executarea silită debitul contractat de debitor cu dobânzi, penalități și majorări, fără să țină cont de sumele plătite până atunci de către debitor. Acest lucru este posibil pentru că legislația actuală nu impune praguri valorice semnificative corelate cu valoarea reală a bunurilor imobile pentru care procedura de executare silită începe în prezent, de la suma de 10.000 lei”, se argumentează în expunerea de motive a proiectului legislativ.
După dezbaterile publice din Senat, indiferent de rezultatul votului, proiectul trebuie adoptat în Camera Deputaților, pentru ca legea să ajungă să fie modificată.
Sursa: legestart.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri Sărbătoarea de pe 20 decembrie, cunoscută în popor sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inătoarea, este închinată Sfântului Ignaţie al Antiohiei şi demonstrează îmbinarea practicilor păgâne cu cele creştine. Sfântul Ignaţie Teoforul, episcop de Antiohia şi martir al Bisericii este unul din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 9 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 14 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 2 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri