Actualitate
Excepția de la purtarea măștii de protecție poate fi stabilită DOAR de medicul de medicina muncii. Care sunt situațiile în care este permis să nu porți mască
La momentul actual, reglementările în vremea pandemiei au stabilit purtarea obligatorie a măștii de protecție în toate spațiile atât închise, cât și deschise, dar și excepții de la această obligație. Atunci când o persoană suferă de anumite boli care nu permit oxigenarea corectă, este doar una dintre situațiile în care masca de protecție nu este obligatorie, dar în aceste cazuri, este nevoie de o adeverință care să ateste existența unor afecțiuni, așa cum prevede legislația, de către medicul de medicina muncii, nu de către medicul de familie.
Ordinul comun al MS și cel al Afacerilor Interne nr. 874/81/2020 este actul normativ care prevede obligația generală de a purta măști de protecție în orice spațiu public închis, în magazine și alte spații comerciale, în mijloacele de transport în comun, dar și la locul de muncă.
După cum este subliniat în ordinul amintit mai sus, masca trebuie purtată “pe toată durata prezenței în aceste spații”.
Pe de altă parte, același ordin stabilește și o serie de excepții de la purtarea măștii. Una dintre situațiile exceptate este atunci când vorbim despre o persoană cu anumite boli, ce-i afectează capacitatea de oxigenare.
Excepțiile de la portul măștii, printre care și cea legată de existența unei boli, depind, potrivit ordinului, de o evaluare de risc, ce trebuie făcută de medicul de medicina muncii. Așadar, medicul de medicina muncii face evaluarea riscului, nu medicul de familie.
Apoi, pe lângă excepția amintită mai sus, ordinul prevede și că, “[î]n funcție de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unității”, mai pot exista și alte excepții:
- angajatul este singur în birou;
- persoana desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.);
- prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de trei metri între persoane;
- vorbitorii în public, în spaţii interioare, cu condiţia respectării distanţei de trei metri între aceştia şi alte persoane, doar în cazul în care nu se află mai mult de 16 persoane în incintă;
- copiii cu vârsta mai mică de cinci ani.
Aceste excepții de la portul măștii au fost confirmate, pentru redacția avocatnet, de către reprezentanții MS. Apoi, așa cum ne-a transmis Daniel Milicescu, expert SSM și Managing Partner la Eurofin Consult, mai pot fi menționate două situații în care portul măștii nu este obligatoriu:
- atunci când persoanele fac sport;
- atunci când persoanele fumează.
În cel din urmă caz, reprezentantul Eurofin Consult face precizarea că „acestea nu trebuie să se afle în locuri aglomerate și să se prevaleze de această situație pentru a nu purta mască, ci este recomandabil să se afle într-o zonă mai puțin circulată, eventual în apropierea dispozitivelor special amenajate pentru aruncarea chiștoacelor”.
De asemenea, Daniel Milicescu spune că și-n cazul în care există o adeverință de la medicul de medicina muncii, care să precizeze că o persoană nu poate purta mască pentru motive ce țin de sănătatea acesteia, dacă respectiva persoană trebuie să-și desfășoare munca în spații aglomerate, adeverința nu presupune și dreptul automat al persoanei de a intra în acel spațiu.
„Astfel, într-o asemenea situație, medicul de medicina muncii, împreună cu expertul SSM și angajatorul, trebuie să facă o evaluare, în urma căreia să decidă modul în care se poate reamenaja locul de muncă al persoanei pentru a nu mai fi supusă vreunui risc sau, în cazul în care acest lucru nu este posibil, fie să reîncadreze persoana pe un alt post care să nu presupună vreun risc, fie, dacă nici acest lucru nu este posibil, să o declare pe aceasta inaptă de muncă pe postul respectiv”, ne-a mai transmis specialistul.
Sancțiunile pentru nepurtarea măștii sunt stabilite de Legea 55/2020. Mai exact, actul normativ stabilește că “nerespectarea de către persoanele fizice a măsurilor individuale de protecție a vieții și pentru limitarea efectelor tipului de risc produs asupra sănătății persoanelor” se sancționează cu amenzi cuprinse între 500 și 2.500 de lei.
Sursa: avocatnet.ro

Actualitate
Tichete sociale pentru persoanele aflate în risc de sărăcie extremă: Ce acte sunt necesare și cum pot fi utilizați banii
Tichete sociale pentru persoanele aflate în risc de sărăcie extremă: Ce acte sunt necesare și cum pot fi utilizați banii
Începând cu data de 1 iunie, statul începe distribuirea voucherelor de 250 de lei pentru persoanele aflate în risc de sărăcie extremă.
Autoritățile au publicat modelele documetelor necesare obținerii tichetelor sociale în valoare de 250 de lei, sumă care se va acorda odată la fiecare două luni, bani care vor fi primiți automat de pensionari, persoanele cu dizabilități sau familiile cu venituri reduse.
De aceste tichete vor beneficia și familiile cu copii ce nu beneficiază de alocație pentru susținerea familiei.
Aceste vouchere se vor acorda de la începutul lunii iunie și până la sfârșitul anului curent.
Familiile cu copii care nu beneficiază de alocație pentru susținerea familiei vor putea solicita acordarea tichetelor sociale prin depunerea, la primăria de care aparțin, a unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere.
Ordinul nr. 846/2022 emis joi de Ministerul Muncii stabilește modelul celor două acte necesare solicitării ajutorului, respectiv al cererii și al declarației pe propria răspundere ce trebuie depuse la primărie și pe care le puteți descărca de AICI.
Potrivit OUG 63/2022, care reglementează acest sprijin, persoanele aflate în risc de sărăcie extremă, din cauza creșterii prețurilor din ultima perioadă, vor primi, o dată la două luni, vouchere sociale în valoare de 250 de lei.
Acest sprijin se va putea utiliza numai pentru cumpărarea alimentelor de bază sau asigurarea de mese calde. Pe lângă familiile cu copii care nu beneficiază de alocație pentru susținerea familiei vor putea beneficia de aceste tichete sociale și persoanele vulnerabile, respectiv pensionarii și persoanele cu dizabilități cu venituri de până la 1.500 de lei, familiile cu venituri de până la 600 de lei pe membru de familie, cele ce primesc ajutor social și persoanele fără adăpost.
Beneficiarii acestor ajutoare sociale vor primi voucherele la domiciliu prin poștă iar persoanele fără adăpost le vor primi prin intermediul primăriilor.
Din luna iunie cei cu venituri mici vor beneficia de tichete sociale în valoare de 250 de lei, bani care se vor acorda odată la două luni.
Însă, aceste sume vor putea fi cheltuite exclusiv pentru alimente de bază sau hrană caldă iar cei care nu vor respecta aceste reguli riscă amenzi foarte mari.
Așadar cei care vor utiliza tichetele în alt scop decât cel pentru care au fost acordate vor fi pasibili de amenzi de până la 10.200 de lei.
Conform OUG 63/2022, ordonanța care reglementează acest beneficiu, tichetele sociale sunt destinate celor cu venituri mici, aflați în pragul sărăciei extreme. Acordarea acestui ajutor se face odată la două luni din iunie și până în decembrie 2022, inclusiv iar distribuirea se va efectua prin poștă.
Conform regulilor prevăzute de ordonanță, beneficiarii care vor cheltui sumele în alt scop decât alimente de bază și asigurarea de mese calde, riscă amenzi cuprinse între 1,5 și două puncte de amendă.
O altă abatere prevăzută de ordonanță este obținerea de numerar în schimbul tichetelor, abatere care va fi sancționată cu trei sau patru puncte de amendă, ceea ce înseamnă sume între 7.650 și 10.200 de lei.
Sursa: dcbusiness.ro
Actualitate
COVID 28 mai 2022, în România: 254 de cazuri noi de coronavirus și un singur deces, în ultimele 24 de ore
COVID 28 mai 2022, în România: 254 de cazuri noi de coronavirus și un singur deces, în ultimele 24 de ore
În ultimele 24 de ore a fost raportat un deces în rândul pacienţilor cu COVID-19, informează sâmbătă Ministerul Sănătăţii.
Este vorba de un bărbat care avea comorbidităţi şi nu era vaccinat. Decesul a fost înregistrat la categoria de vârstă 60-69 de ani.
Până în prezent, 65.677 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat.
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 295 cazuri noi de persoane infectate cu COVID – 19, cu 132 mai puțin față de ziua anterioară.
43 dintre cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare.
În unitățile sanitare de profil, numărul de persoane internate în secții cu COVID-19 este de 534, cu 34 mai puțin față de ziua anterioară. De asemenea, la ATI sunt internate 83 persoane, cu 2 mai mult decât în ziua anterioară. Dintre cei 83
pacienți internați la ATI, 69 sunt nevaccinați.
Din totalul pacienților internați, 25 sunt minori, toți fiind internați în secții, la fel ca în ziua anterioară și niciun pacient la ATI, la fel ca în ziua anterioară.
Până astăzi, 65.677 de persoane diagnosticate cu infecție cu Sars-Cov-2 au decedat. În intervalul 27.05.2022 (10:00) – 28.05.2022 (10:00) a fost raportat de către INSP 1 deces (bărbat). Decesul a fost înregistrat la categoria de vârstă 60-69 de ani. Pacientul care a decedat avea comorbidități și nu era vaccinat.
În ultimele 24 de ore au fost efectuate 3.526 teste RT-PCR ( 1.850 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.676 la cerere) și 9.880 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.108.912 teste RT-PCR și 10.050.404 teste rapide antigenice.
Cele mai multe cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 faţă de ultima raportare sunt în Bucureşti – 127 şi în judeţele Sibiu – 27, Cluj – 26 şi Timiş – 20, a informat, sâmbătă, Ministerul Sănătăţii.
Conform ultimei raportări, în judeţele Bistriţa-Năsăud, Covasna, Gorj, Ialomiţa şi Maramureş nu s-au înregistrat cazuri noi de infectare cu noul coronavirus.
Situaţia cazurilor noi de infectare cu SARS-CoV-2 pe judeţe este următoarea:
* Alba – 4
* Arad – 4
* Argeş – 10
* Bacău – 5
* Bihor – 10
* Bistriţa-Năsăud – 0
* Botoşani – 1
* Braşov – 19
* Brăila – 3
* Buzău – 3
* Caraş-Severin – 1
* Călăraşi – 4
* Cluj – 26
* Constanţa – 10
* Covasna – 0
* Dâmboviţa – 8
* Dolj – 1
* Galaţi – 4
* Giurgiu – 2
* Gorj – 0
* Harghita – 5
* Hunedoara – 2
* Ialomiţa – 0
* Iaşi – 12
* Ilfov – 12
* Maramureş – 0
* Mehedinţi – 1
* Mureş – 4
* Neamţ – 3
* Olt – 3
* Prahova – 7
* Satu Mare – 7
* Sălaj – 2
* Sibiu – 27
* Suceava – 5
* Teleorman – 5
* Timiş – 20
* Tulcea – 1
* Vaslui – 8
* Vâlcea – 3
* Vrancea – 2
* Bucureşti – 127.
Actualitate
28 mai 2022, COVID-19 în Alba. 2 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
28 mai 2022, COVID-19 în Alba. 2 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
La nivelul județului Alba, sâmbătă, 28 mai 2022, s-au înregistrat 2 cazuri noi de infectare cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.
Citește și situația cazurilor din Alba, de ieri, 27 mai 2022, COVID-19 în Alba. 3 noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ
În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.
Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 53876 de persoane confirmate, 52533 persoane vindecate, 1.290 decese.
Vineri, în județul Alba au fost prelucrate în total 231 teste, 75 PCR, 156 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 468764 mai exact, 358028 de teste PCR și 110736 de teste rapide.
Localitățile din care provin cele 2 noi cazuri de coronavirus:
Blaj – 1 caz
Ocna Mureș: 1 caz
Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate | Populatie | Incidenta | Cazuri |
POIANA VADULUI | 1041 | 0.96 | 1 |
CIUGUD | 3295 | 0.91 | 3 |
RĂDEŞTI | 1273 | 0.79 | 1 |
CETATEA DE BALTĂ | 3063 | 0.65 | 2 |
VALEA LUNGĂ | 3119 | 0.64 | 2 |
STREMŢ | 2420 | 0.41 | 1 |
LOPADEA NOUĂ | 2497 | 0.4 | 1 |
MUNICIPIUL BLAJ | 20603 | 0.29 | 6 |
ORAŞ CUGIR | 25348 | 0.28 | 7 |
MUNICIPIUL ALBA IULIA | 76681 | 0.26 | 20 |
GALDA DE JOS | 4410 | 0.23 | 1 |
ŞONA | 4365 | 0.23 | 1 |
ORAŞ OCNA MUREŞ | 13781 | 0.15 | 2 |
SĂSCIORI | 6474 | 0.15 | 1 |
ORAŞ CÂMPENI | 7120 | 0.14 | 1 |
ORAŞ TEIUŞ | 7141 | 0.14 | 1 |
MUNICIPIUL AIUD | 25110 | 0.08 | 2 |
ALBAC | 1940 | 0 | 0 |
ALMAŞU MARE | 1195 | 0 | 0 |
ARIEŞENI | 1534 | 0 | 0 |
AVRAM IANCU | 1412 | 0 | 0 |
BERGHIN | 1886 | 0 | 0 |
BISTRA | 4497 | 0 | 0 |
BLANDIANA | 876 | 0 | 0 |
BUCERDEA GRÂNOASĂ | 2259 | 0 | 0 |
BUCIUM | 1378 | 0 | 0 |
CÂLNIC | 1932 | 0 | 0 |
CENADE | 1044 | 0 | 0 |
CERGĂU | 1630 | 0 | 0 |
CERU-BĂCĂINŢI | 230 | 0 | 0 |
CIURULEASA | 1122 | 0 | 0 |
CRĂCIUNELU DE JOS | 2141 | 0 | 0 |
CRICĂU | 1964 | 0 | 0 |
CUT | 1268 | 0 | 0 |
DAIA ROMÂNĂ | 3119 | 0 | 0 |
DOŞTAT | 1012 | 0 | 0 |
FĂRĂU | 1473 | 0 | 0 |
GÂRBOVA | 2133 | 0 | 0 |
GÂRDA DE SUS | 1467 | 0 | 0 |
HOPÂRTA | 1156 | 0 | 0 |
HOREA | 1901 | 0 | 0 |
IGHIU | 7111 | 0 | 0 |
ÎNTREGALDE | 549 | 0 | 0 |
JIDVEI | 5301 | 0 | 0 |
LIVEZILE | 1146 | 0 | 0 |
LUNCA MUREŞULUI | 2540 | 0 | 0 |
LUPŞA | 2838 | 0 | 0 |
METEŞ | 2749 | 0 | 0 |
MIHALŢ | 3212 | 0 | 0 |
MIRĂSLĂU | 1946 | 0 | 0 |
MOGOŞ | 742 | 0 | 0 |
MUNICIPIUL SEBEŞ | 32854 | 0 | 0 |
NOŞLAC | 1814 | 0 | 0 |
OCOLIŞ | 496 | 0 | 0 |
OHABA | 584 | 0 | 0 |
ORAŞ ABRUD | 5141 | 0 | 0 |
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ | 3742 | 0 | 0 |
ORAŞ ZLATNA | 7780 | 0 | 0 |
PIANU | 3566 | 0 | 0 |
PONOR | 575 | 0 | 0 |
POŞAGA | 892 | 0 | 0 |
RÂMEŢ | 491 | 0 | 0 |
RIMETEA | 987 | 0 | 0 |
ROŞIA DE SECAŞ | 1579 | 0 | 0 |
ROŞIA MONTANĂ | 2688 | 0 | 0 |
SĂLCIUA | 1368 | 0 | 0 |
SĂLIŞTEA | 2332 | 0 | 0 |
SÂNCEL | 2583 | 0 | 0 |
SÂNTIMBRU | 3022 | 0 | 0 |
SCĂRIŞOARA | 1485 | 0 | 0 |
ŞIBOT | 2327 | 0 | 0 |
SOHODOL | 1655 | 0 | 0 |
ŞPRING | 2533 | 0 | 0 |
ŞUGAG | 2856 | 0 | 0 |
UNIREA | 4815 | 0 | 0 |
VADU MOŢILOR | 1266 | 0 | 0 |
VIDRA | 1503 | 0 | 0 |
VINŢU DE JOS | 5534 | 0 | 0 |
-
Sportacum 19 ore
Liga a 4-a: Voința Stremț 4-4 nebun acasă cu Spicul Daia, la ultima reprezentație | CS Zlatna, „set” cu Kinder
-
Ştirea Taacum 21 de ore
VIDEO ȘTIREA TA| Exemplu al lipsei bunului simț în Câmpeni: O fosă septică este deversată la marginea drumului național DN75
-
Ştirea zileiacum 19 ore
FOTO VIDEO| Bijuterii de aproape 5 miloane de lei, bani și mașini, confiscate după PERCHEZIȚIILE din Alba si alte 17 județe: 8 persoane, reținute de polițiști
-
Ştirea zileiacum 19 ore
FOTO VIDEO| Încoronarea regilor României Mari, Ferdinand și Maria, reconstituită după 100 de ani în „Capitala Țării Moților”
-
Actualitateacum 22 de ore
Persoanele care nu realizează analizele de prevenție ar putea fi amendate. Ministrul Sănătății: Oamenii trebuie convinși să participe
-
Actualitateacum 23 de ore
Firmele din străinătate care își mută sediul în România primesc facilități fiscale: Anunțul lui Nicolae Ciucă
-
Curier Județeanacum 20 de ore
FOTO| Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia au vizitat mai multe obiective religioase din județul Alba
-
Ştirea zileiacum 21 de ore
FOTO| INCENDIU la un local din Bucerdea Grânoasă: Au intervenit pompierii cu două autospeciale
-
Actualitateacum 8 ore
Vouchere de vacanță 2022: Cine poate beneficia și până când pot fi acordate salariaților
-
Curier Județeanacum 23 de ore
FOTO| Concursul „Educație Rutieră – Educație pentru Viață”: Echipajul Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia a ocupat locul I
-
Actualitateacum 18 ore
Schimbări la Codul Rutier 2022: Ce trebuie să știe șoferii după ce Guvernul a adoptat Strategia Naţională privind Siguranţa Rutier
-
Actualitateacum 6 ore
ALERTĂ METEO: COD PORTOCALIU de ploi torențiale și grindină, în județul Alba. Zonele vizate