Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Examenele unui absolvent de drept pentru a deveni magistrat. Cât se câştigă şi cât este de studiat

Dragoş Suciu

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Concursul organizat de Institutul Naţional de Magistratură (INM) a fost de-a lungul timpului unul dintre examenele care a avut cea mai mare concurenţă. În acest an, 19 candidaţi se luptă pentru ocuparea unui post de judecător sau procuror, iar din judeţul Alba au fost admiși să participe, în total, 56 de candidați.

Cât au de învăţat şi cu ce vor fi recompensaţi viitorii magistraţi?

Cei patru ani de facultate au fost doar un „joc de glezne” pentru cei care doresc să ajungă magistraţi. În 25 august, la prima probă a concursului aproximativ 2.000 de pagini din materiile drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal trebuie să fie ştiute ca pe „Tatăl Nostru”, pentru a trece la a doua probă, din 8 septembrie 2013, testul de verificare a raționamentului logic. O altă probă de foc o reprezintă interviul programat între 20 şi 30 septembrie. Efortul merită făcut, dacă ţinem cont de salariul procurorilor şi al judecătorilor care începe de la 3.000 lei pe lună pentru debutanţi şi poate depăşi 10.000 lei lunar, dacă deţin o funcţie de conducere. După ani buni de muncă, pensiile magistraţilor asigură o bătrâneţe liniştită, fiind puţin mai mici decât salariile.

25 august – proba scrisă, tip grilă, 100 de întrebări în 4 ore.

Prima probă a concursului, în 25 august, de verificare a cunoștințelor juridice la materiile drept civil, drept procesual civil, drept penal și drept procesual penal este organizată la fel ca şi celelalte, la Bucureşti, iar candidaţii vor avea de răspuns la 100 de întrebări grilă în 4 ore. Regula clasică recomandată de profesori pentru elevii care termină mai repede: „Nu modifica grilele, nu poţi gândi într-o jumătate de oră cât în 3 ore şi jumătate”.

8 septembrie 2013 – testul de verificare a raționamentului logic.

La această probă se acordă note, calificativul admis sau respins este doar pentru proba interviului. Se va verifica raţionamentul analitic al candidaţilor, fiind considerată una dintre cele mai dificile probe de logică.

20 – 30 septembrie, interviul.

La proba orală a examenului, studenţii vor avea de comentat o temă, iar după ce au pregătit subiectul în bancă vor primi întrebări libere despre etică şi integritate.

Dacă promovează probele, studenţii devin cursanţi la INM timp de doi ani. În primul an vor fi pregătiţi în capitală după care vor fi repartizaţi ca şi auditori în justiţie pentru a-şi face practica la instanţele din ţară. După doi ani urmează, examenul final, cel de absolvire.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

Nu contează cine votează, contează cine numără voturile

Unirea Ziarul

Publicat

în

Nu contează cine votează, contează cine numără voturile Mare e grădina… alegerilor. Dacă nu luăm în seamă acei lăudătorilor plătiți, ar trebui să lăsăm pentru o dată ulterioară enumerarea efectelor negative sau pozitive ale unei alianțe, mai ales în perioada pre-electorală. Oricum, efectele unor astfel de alianțe pot fi și puțin benefice, de natură să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea