Examenele unui absolvent de drept pentru a deveni magistrat. Cât se câştigă şi cât este de studiat
Concursul organizat de Institutul Naţional de Magistratură (INM) a fost de-a lungul timpului unul dintre examenele care a avut cea mai mare concurenţă. În acest an, 19 candidaţi se luptă pentru ocuparea unui post de judecător sau procuror, iar din judeţul Alba au fost admiși să participe, în total, 56 de candidați.
Cât au de învăţat şi cu ce vor fi recompensaţi viitorii magistraţi?
Cei patru ani de facultate au fost doar un „joc de glezne” pentru cei care doresc să ajungă magistraţi. În 25 august, la prima probă a concursului aproximativ 2.000 de pagini din materiile drept civil, drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal trebuie să fie ştiute ca pe „Tatăl Nostru”, pentru a trece la a doua probă, din 8 septembrie 2013, testul de verificare a raționamentului logic. O altă probă de foc o reprezintă interviul programat între 20 şi 30 septembrie. Efortul merită făcut, dacă ţinem cont de salariul procurorilor şi al judecătorilor care începe de la 3.000 lei pe lună pentru debutanţi şi poate depăşi 10.000 lei lunar, dacă deţin o funcţie de conducere. După ani buni de muncă, pensiile magistraţilor asigură o bătrâneţe liniştită, fiind puţin mai mici decât salariile.
25 august – proba scrisă, tip grilă, 100 de întrebări în 4 ore.
Prima probă a concursului, în 25 august, de verificare a cunoștințelor juridice la materiile drept civil, drept procesual civil, drept penal și drept procesual penal este organizată la fel ca şi celelalte, la Bucureşti, iar candidaţii vor avea de răspuns la 100 de întrebări grilă în 4 ore. Regula clasică recomandată de profesori pentru elevii care termină mai repede: „Nu modifica grilele, nu poţi gândi într-o jumătate de oră cât în 3 ore şi jumătate”.
8 septembrie 2013 – testul de verificare a raționamentului logic.
La această probă se acordă note, calificativul admis sau respins este doar pentru proba interviului. Se va verifica raţionamentul analitic al candidaţilor, fiind considerată una dintre cele mai dificile probe de logică.
20 – 30 septembrie, interviul.
La proba orală a examenului, studenţii vor avea de comentat o temă, iar după ce au pregătit subiectul în bancă vor primi întrebări libere despre etică şi integritate.
Dacă promovează probele, studenţii devin cursanţi la INM timp de doi ani. În primul an vor fi pregătiţi în capitală după care vor fi repartizaţi ca şi auditori în justiţie pentru a-şi face practica la instanţele din ţară. După doi ani urmează, examenul final, cel de absolvire.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie
Noutăți pensii: Valoarea punctului de referință 2025. Cu cât se indexează pensiile din luna ianuarie Începând cu data de 1 septembrie 2024, conform prevederilor Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, la determinarea cuantumului pensiei este utilizat un nou indicator, respectiv valoarea punctului de referință. Valoarea punctului de referinţă a fost determinată prin raportarea […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii3 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii