Rămâi conectat

Ştirea zilei

Evoluția pieței imobiliare în Transilvania: Prețul apartamentelor în Alba Iulia, cea mai mare creștere la nivel de regiune

Ziarul Unirea

Publicat

în

Concluziile ultimei analize de piață realizate de Darian, cea mai importantă companie românească din domeniul serviciilor de consultanță și evaluare, arată că piaţa imobiliară din prima jumătate a anului 2015 se află pe un trend ascendent pe toate sectoarele.

 

Preţul apartamentelor vechi – Alba Iulia cea mai mare creștere

În cea ce privește Transilvania, prețurile la apartamentele vechi în municipiul Alba Iulia înregistrează cea mai mare creștere la nivel de regiune. Analiza Dorian arată o creștere cu 4 la sută, în ultimele 12 luni, de la o medie de 524 euro/mp în anul 2014, la o medie de 545 euro/metru pătrat în semestrul 1 din 2015.

Deși se observă o recuperare ușoară față de perioada de maxim boom imobiliar, respectiv anul 2008, prețurile la aceste imobile rămân cu 30 la sută mai mici.

Transilvania _grafic apartamente vechi preturi evolutie

Conform Analizei de piață DARIAN din semestrul întâi din 2015, prețul mediu de tranzacționare a apartamentelor vechi, la nivel național, a fost de 674 €/mp, în uşoară creştere față de ultimele şase luni. La nivelul polilor de dezvoltare (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Constanţa, Craiova, Galaţi, Braşov, Ploieşti, Oradea, Piteşti, Arad, Sibiu, Bacău şi Târgu Mureş) s-a înregistrat o stagnare a prețurilor în ultimele şase luni, prețul mediu situându–se la nivelul de 754 €/mp. La nivelul orașelor mici (Baia Mare, Buzău, Satu Mare, Râmnicu Vâlcea, Drobeta Turnu Severin, Suceava, Târgovişte, Bistriţa, Reşiţa, Alba Iulia, Deva și Miercurea Ciuc), nivelul mediu de preţ a fost de la 570 €/mp, la acelaşi nivel cu cel înregistrat în ultimele şase luni. În marea majoritate a oraşelor, preţurile au înregistrat uşoare aprecieri, fapt care denotă că piaţa imobiliară din România revine încet-încet pe un trend ascendent.

“Această creştere din ultimele şase luni s-a simțit foarte puțin pe piață, de aceea părerea generală a fost mai degrabă de stabilitate a prețurilor. Comparativ cu perioada de început a crizei (anul 2008), preţurile apartamentelor vechi au scăzut cu aproximativ 40% la nivel național”, precizează specialiștii Dorian.

 

Preţul apartamentelor noi

La Alba Iulia, preţul apartamentelor noi înregistrează o creștere de 0,7 la sută în ultimele 12 luni, de la o medie de 610 euro/mp în anul 2014, la o medie de 614 euro/metru pătrat în semestrul 1 din 2015. Față de perioada de maxim boom imobiliar, respectiv anul 2008, prețurile la aceste imobile rămân cu 31 la sută mai mici.

Comparativ cu perioada de început a crizei (anul 2008), preţurile apartamentelor noi au scăzut cu aproximativ 33%. În decursul ultimelor şase luni prețul mediu a înregistrat o ușoară evoluție

Transilvania _grafic apartamente preturi evolutie

“Întrucât metodologia de calcul a intervalului mediu de preţ nu permite luarea în calcul a diferenţelor funcţionale şi de calitate ale proprietăţilor analizate, pentru apartamente s-au avut în considerare doar proprietăţile de tipul apartamentelor decomandate, cu finisaje medii, grad 1 de confort şi situate la etaj intermediar. Atât pentru apartamentele vechi, cât și pentru cele noi s-au luat în considerare suprafețele utile”, se precizează în comunicatul remis către ziarulunirea.ro de compania Dorian.

 

Case şi vile

La Alba Iulia, preţul caselor și vilelor a înregistrat o ieftinire în ultimele 12 luni, cu 1,7 la sută.

Transilvania _grafic case si vilei preturi evolutie

În analiza cu privire la case/vile, s-au luat în considerare doar proprietățile construite sau pentru care s-au realizat revizii capitale începând cu anul 2010, cu grad mediu de finisare, regim de înălțime P+1E sau P+M, în condițiile unor suprafețe construite desfășurate medii (140 – 150 mp) și suprafeţe de teren medii (500 mp).

Din tabelele de mai jos reiese faptul că, după București, cele mai scumpe case/vile s-au vândut în Cluj-Napoca cu un preț mediu de 870 €/mp, similar cu cel din semestrul trecut.

 

Terenuri agricole

“Piaţa terenurilor agricole din România a fost liberalizată la începutul anului 2014, adică cetățenii străini – persoane fizice din Uniunea Europeană – pot cumpăra terenuri agricole în România. În consecinţă, Guvernul a adoptat legea tranzacţiilor cu terenuri care dă întâietate la achiziţie comunităţilor locale. Noua lege a tranzacţiilor cu terenuri impune publicarea datelor privind tranzacţiile pe site-urile direcţiilor agricole judeţene deoarece această piaţă a fost până acum aproape în totalitate lipsită de transparenţă.

Majoritatea tranzacţiilor cu terenuri din luna noiembrie a fost alimentată de capital românesc, iar principalii jucători activi au fost fermieri.

Investitorii străini au în România, în proprietate sau arendă, peste un milion de hectare de teren arabil, adică circa 11% din totalul disponibil local. Interesul străinilor a explodat odată cu intrarea României în UE, în ultimii opt ani fiind făcută cea mai mare parte a achiziţiilor. Preţul terenurilor agricole româneşti a crescut de 25 de ori în perioada 2002-2012, cu un ritm de apreciere anuală de 40%. Terenurile agricole sunt un plasament care a început să fie luat serios în considerare de investitorii din afara agriculturii abia după 2009, pe măsură ce piaţa imobiliară tradiţională a căzut”, se precizează în comunicatul remis către ziarulunirea.ro de compania Dorian.

 

Zona Depresiunea Transilvaniei:

– piața primară: 2.000 – 2.700 €/ha “la titlu”;

– piața secundară: 2.800 – 3.500 €/ha “la CF”.

 

Terenuri pentru dezvoltare

Potrivit analizei, “în ceea ce priveşte terenurile pentru dezvoltare, pentru segmentul rezidenţial, dezvoltatorii au căutat terenurile cu toate autorizaţiile de urbanism valabile, în timp ce pentru sectorul de birouri ţinta au constituit-o cele cu acces facil la mijloacele de transport în comun, dar şi la zonele comerciale. Pentru sectorul industrial, cerere mai ridicată s-a înregistrat din partea companiilor care au deja parcuri logistice sau de producţie în Romania şi care doresc să-şi extindă aceste parcuri industriale.

Transilvania _terenuri pt dezvoltare_ preturi evolutie

Prin intermediul graficului de mai sus, DARIAN vă prezintă evoluţia preţurilor terenurilor în decurs de şase și 12 luni.

Bogdan Presecan


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Lucrări de reparații și întreținere la Cetatea Alba Carolina: Fântână cetății sau podul Unirii printre obiectivele proiectului de peste 4,5 milioane lansat în SEAP

Bogdan Ilea

Publicat

în

Lucrări de reparații și întreținere la Cetatea Alba Carolina: Fântână cetății sau podul Unirii printre obiectivele proiectului de peste 4,5 milioane lansat în SEAP Mai multe lucrări de reparații și întreținere urmează să fie făcute în cetatea Alba Carolina. Primăria Alba Iulia dorește să repare mai multe obiective printr-un contract-cadru de 4 ani. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea