Evoluția construcției de locuințe după anul ’90 și unde s-au ridicat cele mai multe

PRO ROMÂNIA - Alegeri parlamentare 2020

Evoluția construcției de locuințe după anul ’90 și unde s-au ridicat cele mai multe

Locuințele din România sunt alcătuite în mare parte din apartamente construite în regimul comunist, având, în cele mai multe cazuri, un grad scăzut de confort, potrivit unei analize a companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield Echinox.

În ultimii 30 de ani au fost construite în România 1,2 milioane de locuinţe, ceea ce reprezintă 13,4% din totalul celor 9,1 milioane de unităţi existente. Datele acestea arată un ritm mediu de circa 40 de mii de locuințe/an.

USR - Alegeri parlamentare 2020

E incomparabil cu ce a existat în comunism, din anii 60 până la cădere, când se înregistra un ritm de 160 de mii de locuinte pe an, dar atunci aveam urbanizare forțată, planificare de stat, pe când acum e o piață liberă. Una care însă a avut perioade negre, cum au fost primii ani după comunism, în care dezvoltarea a lipsit. Și, cu unele note explicative, perioada ar mai putea fi extinsă vreo cinci ani.

Studiul arată că doar trei județe au cunoscut o creștere de puțin peste 20% a stocului de locuințe: Constanţa, Cluj şi Suceava.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419