Evaziunea fiscală, în floare în România! Aproape 9 miliarde de euro pe care ANAF nu-i încasează din TVA
Evaziunea fiscală, în floare în România! Aproape 9 miliarde de euro pe care ANAF nu-i încasează din TVA
România se confruntă cu cea mai proastă situație în ceea ce privește deficitul de încasare a TVA din Uniunea Europeană, acesta ajungând la 36,7% în 2021, în scădere cu 0,5 puncte procentuale față de anul precedent, conform cel mai recent raport al Comisiei Europene. Acest lucru înseamnă că aproape 9 miliarde de euro nu au fost colectați de ANAF (8,996 miliarde de euro, pentru a fi mai precis).
Aceasta este una dintre motivele pentru care Guvernul Ciolacu a decis să mărească taxele, în afara faptului că bugetul a fost construit cu greșeli.
Conform raportului, în contrast cu celelalte state membre, România a înregistrat un decalaj semnificativ și persistent în ceea ce privește TVA în ultimii ani. Din 2000, primul an acoperit de studiul UE, decalajul TVA a depășit constant pragul de 30%.
Malta ocupă locul doi cu 25,7%, urmată de Grecia cu 17,8%, Letonia cu 14,5% și Italia cu 10,8%.
Conform raportului, decalajul TVA a fost semnificativ mai mare decât în oricare alt stat membru în perioada 2000 – 2021. În perioada 2013 – 2021, acesta a fluctuat între 33,2% și 39,7%.
Cu toate că condițiile au fost favorabile, decalajul a rămas semnificativ.
În total, conform Comisiei Europene, economia românească a crescut cu 34% în termeni reali între 2013 și 2021.
„De asemenea, Guvernul a redus semnificativ povara TVA prin reducerea cotei standard cu 4 puncte procentuale în ianuarie 2016 și încă un punct procentual în 2017. Această modificare a cotei nu a avut niciun impact vizibil asupra evoluției decalajului.”
Începând cu 2022, companiile mari sunt obligate să furnizeze informații fiscale prin intermediul SAF-T. Acest sistem a fost extins la întreprinderile mijlocii din 2023, și va fi aplicat și pentru cele mici începând din 2024.
Estimările Comisiei arată o reducere a decalajului TVA cu aproximativ 1,5 puncte procentuale în 2022. Cu toate acestea, impactul real nu va fi observabil decât ulterior, atunci când vor fi disponibile datele relevante.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată
PENSIILE și indemnizațiile pentru însoțitor, încasate necuvenit NU SE MAI RECUPEREAZĂ: Legea a fost promulgată Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat marţi, 19 noiembrie 2024, legea potrivit căreia nu se recuperează sumele încasate necuvenit cu titlu de pensie, indemnizaţie socială pentru pensionari şi indemnizaţie pentru însoţitor. Actul normativ vizează asigurarea unei forme de protecţie a pensionarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii7 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii