Evaluarea cailor seropozitivi în vederea despăgubirii proprietarilor
Amenda pentru refuzul predării calului bolnav este de 2400 de lei
De câteva zile a început evaluarea cabalinelor depistate pozitiv de anemie infecţioasă ecvină (AIE), cunoscută în termeni populari ca “SIDA cailor”, ne-a declarat dr. Ioan Tătucu, purtătorul de cuvânt al DSVSA Alba. Anemia infecţioasă ecvină este o boală incurabilă produsă de un virus care se transmite direct de la cal la cal sau prin intermediul unor muşte. Afecţiunea se manifestă prin variaţii bruşte de temperatură corporală la extreme, hemoragii, apatie, scăderea în greutate, anemie, iar în 2 – 3 săptămâni calul va muri. Potrivit HG nr. 1214/2009, actualizată, comisia este formată din reprezentanţi ai DSVSA Alba, medicul veterinar concesionar, reprezentanţi ai primăriei locale, un membru al centrului local de combatere a bolilor desemnat de prefect şi un specialist al OARZ Alba. În urma campaniei de recoltare de sânge desfăşurate în luna martie, în judeţul Alba au fost identificaţi 52 de cai bolnavi de anemie infecţioasă ecvină: Alba Iulia – 9, Munţii Apuseni – 19, Sebeş – 10, Blaj – 13, Aiud – 1.
Cabalinele depistate seropozitiv vor fi dirijate spre sacrificare în abatoare, proprietarii urmând sa fie despăgubiţi la valoarea de piaţă a cabalinelor, stabilită de comisia de evaluare. Autorităţile veterinare subliniază că vor fi despăgubiţi doar proprietarii de cabaline microcipate şi care au paşaport. Acţiunea de eliminare a cabalinelor bolnave de AIE a început în anul 2010, când au fost depistaţi 680 de cai bolnavi de SIDA, scăzând până la 52 de animale, în 2012. DSVSA Alba va veni şi în acest an în sprijinul propietarilor de cabaline, efectuând examene gratuite pentru depistarea AIE la caii achiziţionaţi din banii primiţi ca despăgubire.
„Atenţionăm proprietarii de cabaline că recoltarea de probe, cât şi obligativitatea extragerii animalelor bolnave de anemie infecţioasă ecvină este obligatorie, amenda fiind de până la 2400 lei. De asemenea, proprietarii care au fost amendaţi nu mai pot fi despăgubiţi”, ne-a declarat dr. Ioan Tătucu, purtătorul de cuvânt al DSVSA Alba. Specialiştii DSVSA avertizează ca este foarte importantă eliminarea animalelor bolnave de „SIDA cailor”, deoarece boala se transmite atât prin contactul direct al animalelor bolnave cu cele sănătoase, cât şi prin intermediul insectelor hematofage. În plus, proprietarii animalelor sănătoase îmbolnăvite de la caii bolnavi de AIE pot da în judecată stăpânii cabalinelor şi să se ceară despăgubiri.
Robert GHERGU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Economie
Anunț finalizare proiect „Modernizare Străzi: Aurel Vlaicu, 8 Martie, Fântâna de Aur, Sticlarilor, Municipiul Sebeș”, cod SMIS 143511
Anunț Proiectul „Modernizare Străzi: Aurel Vlaicu, 8 Martie, Fântâna de Aur, Sticlarilor, Municipiul Sebeș”, cod SMIS 143511 a contribuit la realizarea obiectivului priorității de investiție 9.1 – Reducerea numărului de persoane aflate în risc de sărăcie și excluziune socială, prin măsuri integrate, fiind realizată modernizarea străzilor Aurel Vlaicu, 8 Martie, Fântâna de Aur și Sticlarilor, […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 11 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 15 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum 3 ore
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri