Rămâi conectat

Actualitate

Evaluarea activității IPJ Alba din primul semestru al anului 2014

Ziarul Unirea

Publicat

în

bilant IPJLa sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba s-a desfășurat astăzi, sub coordonarea domnului chestor principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea, evaluarea activităţii şi a rezultatelor obţinute în primele 6 luni ale anului 2014.

La această activitate au participat conducerea IPJ Alba, şefii de servicii şi compartimente şi şefii poliţiilor municipale şi orășenești iar ca şi invitat, din partea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, a participat domnul prim procuror Marius Ungureanu.

Din materialul de analiză prezentat în cadrul aceste şedinţe a rezultat că şi în anul 2014, în conformitate cu strategia de combatere a criminalităţii a inspectoratului, poliţiştii din Alba s-au concentrat pe creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei şi a patrimoniului, siguranța în zona unităților de învățământ, siguranţa stradală, siguranţa rutieră dar şi pe contracararea infracţionalităţii economico – financiare şi asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri.

Elit - Gustul Desăvârșit

În cursul semestrului I 2014, au fost înregistrate 5.837 sesizări de infracţiuni (mai puţine cu 3,6% faţă semestrul I 2013) iar numărul persoanelor cercetate pentru comiterea de infracțiuni a fost de 1.894.

După mediul în care au fost comise infracţiunile, se constată  scăderi cu 1,4% a infracţionalităţii sesizate în mediul urban şi cu 8,1% în mediul rural, faţă de perioada simulară a anului trecut.

La nivelul subunităţilor urbane, cele mai multe infracţiuni constatate se regăsesc la serviciile judeţene (1.307), poliţiile Alba Iulia (1.170), Sebeş (915), Aiud (510), Cugir (407) şi Blaj (244).

În mediul rural, cele mai multe infracţiuni s-au constatat la secţiile de poliţie rurale nr. 2 Vinţu de Jos (374), nr. 7 Sebeş (272), nr. 1 Galda de Jos (252).

În această perioadă, poliţiştii inspectoratului au emis Ordonanţă de reţinere faţă de 62 de persoane, din care 35 au fost arestate preventiv de către instanţele de judecată.

În cursul semestrului I 2014, au fost constatate 21 de infracţiuni grave, comise cu violenţă (între care 3 infracţiuni de omor şi 7 infracţiuni de tentativă de omor), reprezentând 0,6% din infracţionalitatea judiciară şi 0,3% din totalul infracţionalităţii constatate.

Nu s-au comis omoruri la comandă, cu arme de foc sau pentru reglarea de conturi între grupări criminale rivale. Infracţiunile de mare violenţă au fost comise în mod spontan, în majoritatea lor pe fondul consumului excesiv de băuturi alcoolice, în anturajul apropiat sau familie.

Infracţiunile contra patrimoniului (2.974) reprezintă 36,6% din totalul infracţiunilor constatate la nivelul judeţului Alba. Furturile reprezintă cel mai important segment infracţional al acestei categorii (56%) în timp ce infracţiunile de tâlhărie au scăzut de la 13 la 11 infracţiuni, nefiind înregistrate tâlhării comise cu arme de foc.

Pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, prevenirea şi combaterea furturilor de obiecte de cult, protejarea siturilor arheologice şi monumentelor istorice, în semestrul I 2014 au fost înregistrate 9 dosare penale. În cadrul activităţilor desfăşurate în baza delegărilor în dosare penale ale Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au fost realizate 9 comisii rogatorii internaţionale.

În ceea ce priveşte constatarea de infracţiuni de natură economico – financiare,  au fost constatate 2.272 infracţiuni de natură economico-financiară, cu 47% mai multe decât în perioada similară a anului 2013. Pentru aceste infracţiuni au fost sau sunt în curs de cercetare 607 persoane.

Prevenirea şi combaterea criminalităţii stradale a constituit un obiectiv prioritar pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, continuându-se aceeaşi manieră de abordare, axată pe apropierea de comunitate, pregătirea antivictimală a cetăţenilor şi perfecţionarea sistemului de ordine publică.

În semestrul I 2014, au fost sesizate 150 de infracţiuni stradale, din care 140 în mediul urban şi 10 în mediul rural. Cele mai multe infracţiuni stradale sesizate sunt furturile din auto, urmate de furturile din buzunare şi de furturile de componente auto.

În cursul perioadei analizate, în mediul rural au fost constatate un număr total de 1968 de infracţiuni, cele mai multe fiind infracţiuni contra patrimoniului  (49%), din care infracțiunile de furt reprezintă 26,5% din totalul infracţionalităţii constatate în mediul rural.

Pentru combaterea infracțiunilor silvice, în primele 6 luni 2014,  efectivele de poliţie împreună cu specialişti în domeniu au desfăşurat activităţi în conformitate cu Planul comun de acţiune „SCUTUL PĂDURII 2013”, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale privind materialul lemnos, asigurarea unor condiţii de piaţă corecte prin eliminarea lemnului de provenienţă ilicită, acţionând totodată şi în scopul apărării patrimoniului forestier naţional şi a integrităţii acestuia.

Au fost aplicate 177 de sancţiuni contravenţionale şi a fost confiscată cantitatea de 1.025 m.c. material lemnos. Totodată, în urma activităţilor efectuate, au fost înregistrate 136 de dosare penale la Legea 46/2008 – Codul Silvic.

În urma activităţilor specifice efectuate de poliţiştii din Alba, în perioada analizată, s-a reuşit identificarea a 76 de  persoane aflate în urmărire.

La începutul anului 2014 existau în lucru 36 cazuri de persoane dispărute, 5 persoane cu identitate necunoscută şi 31 cadavre cu identitate necunoscută.

Pe parcursul perioadei analizate s-au înregistrat 34 de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 30 minori şi 8 majori. Totodată a fost înregistrat un cadavru cu identitate necunoscută.

Au fost soluţionate 38 de cazuri de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 30 de minori şi o persoană cu identitate necunoscută.

La sfârşitul semestrului I 2014, au rămas în evidenţă 32 persoane dispărute, din care 3 minori despre care se deţin date certe că s-au înecat şi 4 persoane cu identitate necunoscută precum şi 32 de cadavre cu identitate necunoscută.

În ceea ce priveşte supravegherile judiciare, în perioada 01.02.2014 (data intrării în vigoare a noilor coduri) –30.06.2014, poliţiştii au luat în supraveghere 106 persoane (92 cu control judiciar şi 14 cu arest la domiciliu).

Au fost înregistrate 4 cazuri în care inculpaţii nu s-au prezentat la programul de supraveghere, astfel că de îndată, instanţele de judecată au fost informate despre acest aspect.

Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgență în semestrul I 2014,  au fost înregistrate 9.483 evenimente, cu 2,5 % mai puţine faţă de perioada similară a anului 2013. Dintre acestea, 68% au fost din mediul urban, iar 32 % din mediul rural.

Cele mai multe apeluri primite prin SNUAU 112 au fost înregistrate în zilele de sfârşit de săptămână (duminica – 1.546 apeluri,  sâmbăta – 1.488 apeluri, vinerea – 1.333 apeluri), iar cele mai puţine, în zilele de joi (1.234 apeluri).

Cele mai multe sesizări, au fost cele referitoare la scandaluri, tulburarea ordinii şi liniştii publice, conflicte – 2.555 (26,9%), urmate de sesizările referitoare la domeniul rutier – 1.456 (15,4%), de sesizările referitoare la infracţiuni de furt – 925 (8,8%).

Pe linie de poliţie rutieră, în semestrul I al anului 2014 au fost înregistrate 56 de accidente grave, soldate cu  11 morţi, 56 răniţi grav şi 40 de răniţi uşor.

Principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentară şi neacordarea de prioritate pietonilor.

În mediul urban s-au produs 24 de accidente, soldate cu 6 morţi, 26 răniţi grav şi 23 răniţi uşor. În mediul rural s-au produs 23 de accidente, soldate cu 5 morţi, 20 răniţi grav şi 6 răniţi uşor, iar pe DN1 şi DN7 s-au produs 8 accidente, soldate cu rănirea gravă a 8 persoane şi rănirea uşoară a 11 persoane.

Pe autostrada A1 s-a produs 1 accident grav de circulaţie soldat cu 2 răniţi grav.

Au fost constatate 446 infracţiuni, din care 245 la regimul circulaţiei şi 201 de altă natură.

Pentru conducerea unui autovehicul cu o îmbibaţie alcoolică peste limita legală au fost constatate 88 de infracţiuni, iar pentru conducerea unui autovehicul neînmatriculat sau fără permis, au fost constatate 100 de infracţiuni.

S-au aplicat 28.783 sancţiuni contravenţionale iar pentru nerespectarea regimului legal de viteză au fost aplicate 12.052 contravenţii, din care 48 pentru viteză de peste 50 km/h.

Au fost reţinute în vederea suspendării sau anulării 1.602 permise de conducere şi au fost retrase 819 certificate de înmatriculare.

Din analiza prezentată a rezultat că şi în semestrul I al anului 2014, s-a reuşit o cooperare foarte bună a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba cu celelalte instituţii de aplicare a legii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne dar şi cu parchetele, S.R.I. – Direcţia Judeţeană de Informaţii Alba, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba, Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Alba, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba, Direcţia Silvică Alba, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Cluj – I.S.V. Alba, precum şi cu instituţiile şi autorităţile locale.

În scopul creşterii nivelului de siguranţă al cetăţeanului, Consiliul Judeţean Alba, împreună cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba au implementat proiectul „Creşterea mobilităţii patrulelor de intervenţie şi a investigării la locul faptei de către serviciile/structurile criminalistice”.

În cadrul acestui proiect, Consiliul Judeţean Alba a achiziţionat 6 autospeciale (2 Dacia Duster şi 4 Dacia Logan) care au fost predate pentru a fi utilizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, pe bază de contract de comodat.

În cuvântul său, domnul Marius Ungureanu, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, a apreciat ca bună colaborarea dintre unităţile de parchet pe care le coordonează şi poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba.

Domnia sa şi-a exprimat convingerea că activitatea de urmărire penală desfășurată de poliţişti se face cu respectarea tuturor prevederilor legale şi a arătat disponibilitatea pentru o colaborare strânsă între procurori şi poliţişti, în interesul soluţionării legale şi cu celeritate a dosarelor penale instrumentate.

Domnul chestor principal Ioan Nicolae Căbulea, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba le-a cerut poliţiştilor din subordine să continue activităţile de prevenire şi combatere a infracțiunilor comise cu violenţă, contra patrimoniului, a celor din domeniul economico-financiar şi cele menite să sporească gradul de siguranţă al participanţilor la traficul rutier.

Domnia sa a atras atenţia asupra importanţei poliţiştilor din mediul rural cărora le-a recomandat să răspundă prompt tuturor sesizărilor comunităţii şi să respecte toate normele legale şi de conduită.

De asemenea, a subliniat importanța menţinerii bunei colaborări cu celelalte structuri de aplicare a legii din subordinea Ministerului Afacerilor Interne şi cu reprezentanţii administraţiei publice locale, respectiv cu structurile de poliţie locală şi le-a solicitat subordonaţilor intensificarea colaborării cu unităţile de Parchet, în interesul soluţionării cu celeritate şi în conformitate cu prevederile legale, a plângerilor formulate de cetăţenii din judeţul Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Modificări la Codul muncii: Cum vor fi angajații afectați de cele trei noi schimbări

Ziarul Unirea

Publicat

în

Modificări la Codul muncii: Cum vor fi angajații afectați de cele trei noi schimbări

Recent, Guvernul a adus trei modifcări ale Codului muncii, printr-o Ordonanță de urgență.

Ordonanța a modificat Legea nr. 367/2022 privind dialogul social și Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, modificări care au fost deja publicate în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că deja se aplică.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prima dintre modificări privește concediul de îngrijitor. Conform noilor prevederi, pe durata perioadei concediului de îngrijitor salariații au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă anual și constituie vechime în muncă și în specialitate.

O a doua modificare privește negocierea colectivă. Mai precis, este vorba despre negocierea colectivă la nivel de unitate care este obligatorie, cu excepția cazului în care angajatorul are încadrați mai puțin de 10 salariați.

În sfârșit, a treia modificare este cea care privește soluționarea conflictelor de muncă. În vederea promovării soluționării amiabile și cu celeritate a conflictelor individuale de muncă, la încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părțile pot cuprinde în contract o clauză prin care se stabilește că orice conflict individual de muncă se soluționează pe cale amiabilă, prin procedura concilierii.

În cazul în care părțile au încheiat numai o înțelegere parțială, precum și în cazurile prevăzute la alin. (9) lit. b) și c), orice parte se poate adresa instanței competențe cu respectarea prevederilor art. 269, în vederea soluționării în totalitate a conflictului individual de muncă.

Soluționarea conflictelor

Cauzele referitoare la conflictele individuale de muncă și conflictele colective de muncă se soluționează în prima instanță de către tribunal.

Cererile referitoare la cauzele prevăzute mai sus se adresează tribunalului în a cărei circumscripție reclamantul își are domiciliul, reședința sau locul de muncă ori, după caz, sediul.

Dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de Codul de procedura civilă pentru coparticiparea procesuală activă, cererea poate fi formulată la instanța competență pentru oricare dintre reclamanți.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vouchere de 2.000 de lei: Cine va primi ajutorul de la stat. Sumele vor intra pe card zilele viitoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vouchere de 2.000 de lei: Cine va primi ajutorul de la stat. Sumele vor intra pe card zilele viitoare

Potrivit Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, româncele care urmează să dea naștere în anul 2023 vor intra în posesia unor tichete sociale în valoare de 2.000 lei. Suma de bani va fi acordată sub formă de tichete pe suport electronic, pentru trusouri, în primele 3 luni de la nașterea copiilor.

Citește și: BONURI DE MASĂ 2023: Valoarea tichetelor crește de la 1 iulie

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene anunţă luni că a efectuat astăzi plăţile aferente trusourilor pentru nou- născuţi pentru un număr total de aproximativ 10.000 beneficiari cupluri mamă – copil din toată ţara, sumele urmând a fi virate pe cardurile beneficiarilor în cursul zilelor viitoare. Ajutorul este finanţat prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate şi are un buget total de 12 milioane euro.

Ministrul Investiţiilor, Marcel Boloş afirmă că, prin Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate (POAD) au acordat sprijin pentru aproximativ 4 milioane de persoane vulnerabile din România, fie sub formă de carduri sociale pentru alimente, carduri de energie, pachete cu alimente sau vouchere educaţionale.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Astăzi am virat banii pentru peste 10.000 de trusouri destinate mamelor cu nou-născuţi, iar în câteva zile cei 2.000 vor ajunge pe cardurile beneficiarilor. Pentru că mamele au nevoie de sprijin emoţional şi fizic în primele luni de la naşterea copilului, care necesită multă atenţie şi grijă, iar temerile de ordin financiar ar trebui să fie ultima lor precopare. Sunt bani care asigură tinerelor mame produsele de bază pentru îngrijirea copiilor precum îmbrăcăminte, produse de igienă şi lapte praf, acestea pot fi achiziţionate din unităţile partenere în program. Prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială 2021 – 2027, bugetul destinat măsurilor dedicate mamelor şi copiilor în situaţii dificile este de 450 de milioane de euro şi cuprinde, pe lângă sprijinul material direct precum sumele pentru trusoul nou născutului, şi alte tipuri de intervenţii precum creşterea oportunităţilor pe piaţa muncii pentru femei, finanţarea cursurilor de recalificare, decontarea costurilor de transport, rechizite, hrană, îmbrăcăminte şi încălţăminte pentru cei mici”, a declarat ministrul Marcel Boloş.

Citește și: Vouchere de vacanță 2023 pentru toți angajații din domeniul public

În perioada 2024 – 2027, bugetul total destinat cuplurilor mamă – nou născut este de 120 milioane euro, mai precizează instituţia. Valoarea nominală a unui tichet social pe suport electronic pentru nou-născuţi este de 2.000 de lei şi se acordă mamelor care au născut începând cu anul 2022, dar nu mai târziu de trei luni de la naşterea copilului, dacă sunt se încadrează în următoarele categorii: Mame care beneficiază de venit minim garantat prin dispoziţie scrisă a primarului; Mame care fac parte din familii beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei; Mame aflate în situaţii de risc; Victime ale calamităţilor, ale violenţei domestice, persoane dependente şi altele asemenea şi/sau care se află în situaţii deosebite de vulnerabilitate; Mame care nu deţin acte de identitate şi nu pot accede la drepturile civile; Mame minore. Potrivit Ministerului Investiţiilor, lista destinatarilor finali pentru fiecare localitate este întocmită de serviciul public de asistenţă socială şi trimise instituţiei prefectului, care centralizează listele la nivelul fiecărui judeţ, iar tichetele sociale pe suport electronic pentru nou-născuţi se emit de către unităţile autorizate de Ministerul Finanţelor şi pot fi utilizate numai pentru achiziţionarea produselor de îngrijire pentru nou-născuţi, în reţeaua unităţilor afiliate programului, în termen de şase luni de la data emiterii acestuia.

”Pot fi achiziţionate, prin intermediul acestor tichetele electronice, produse precum: îmbrăcăminte, lenjerie, sac de dormit, scutece, produse pentru igienă (şampon, săpun, unguent), comprese sterile, termometru, lapte praf de la de la comercianţii parteneri Edenred, compania care a câştigat procedura de achiziţie publică pentru furnizarea cardurilor pe care se încarcă sprijinul. Conform listelor transmise de autorităţile locale, judeţele cu cei mai mulţi beneficiari (cupluri mamă – copil) ai ajutorului de 2.000 lei pentru trusouri sunt Bacău, Suceava şi Iaşi”, se menţionează în comunicat.

În perioada 2024 – 2027, tichetele sociale destinate mamelor cu nou născuţi vor fi finanţate prin Programul Incluziune şi Demnitate Socială, bugetul total dedicat acestei măsuri fiind de 120 milioane euro. Valoarea tichetului va fi în continuare de 2000 de lei şi se va acorda într-o tranşă unică pentru fiecare nou-născut, pe o perioadă de 4 ani (2024-2027).

Alte forme de sprijin destinate mamelor şi copiilor din medii defavorizate, în perioada 2021 – 2027 sunt: Servicii de consiliere şi sprijin material adresat copiilor aflaţi în situaţii de vulnerabilitate, cu o finanţare totală de 160 milioane de euro incluzând aici acoperirea costurilor de transport, rechizite, hrană pentru îmbrăcăminte şi încălţăminte, activităţi educative, activităţi de prevenire si combatere a comportamentelor negative; Măsuri pentru sprijinirea ocupării în rândul mamelor, printre care amenajarea unor spaţii destinate supravegherii şi îngrijirii copiilor cu vârstă preşcolară sau pentru crearea de parteneriate cu entităţi specializate care oferă servicii de îngrijire copii, precum şi pentru utilizarea unor forme de muncă noi sau flexibile, consiliere vocaţională, acompaniere în vederea inserţiei socio-profesionale – bugetul total alocat fiind de 41 milioane de euro; Măsuri cu o alocare totală de 80 milioane de euro destinate familiilor monoparentale; Sprijin pentru mamele din comunităţile de romi, bugetul destinat acestora fiind de 44 milioane de euro.

Ce categorii de femei beneficiază de sprijin. Astfel, categoriile de persoane care primesc respectivul sprijin, potrivit ordonanței de urgență sunt:

Mamele cărora le‑a fost stabilit dreptul la venitul minim garantat;
Mamele din familii beneficiare de alocație pentru susținerea familiei;
Mamele cu dizabilități;
Mamele aflate temporar în situații critice de viață, precum victime ale calamităților, ale violenței domestice, persoane dependente și/sau care se află în situații deosebite de vulnerabilitate, stabilite prin ancheta socială întocmită de autoritățile publice cu atribuții în domeniul asistenței sociale;
Mame și care nu dețin acte de identitate și nu pot accede la drepturile civile;
Mamele minore;
Mamele – cetățeni străini sau apatrizi proveniți din zona conflictului armat din Ucraina.

Sursa: romaniatv.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

OUG pentru creșterea salariilor, publicată în Monitorul Oficial. Marcel Ciolacu, apel către dascăli să revină la clase

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

OUG pentru creșterea salariilor, publicată în Monitorul Oficial. Marcel Ciolacu, apel către dascăli să revină la clase

Marcel Ciolacu, apel către dascăli să revină la clase pentru a încheia anul școlar
Ordonanța de Urgență care prevede creșterea salariilor profesorilor și personalului nedidactic a fost publicată în Monitorul Oficial. „Fac apel către dascăli să revină la clase pentru a încheia cu bine acest an școlar”, scrie pe Facebook liderul PSD, Marcel Ciolacu.

„Ordonanța de creștere imediată a veniturilor profesorilor și personalului nedidactic a fost publicată în Monitorul Oficial. Dar acest lucru trebuie completat printr-o reformă consistentă a salarizării din sistemul de învățământ. Iar asta se va întâmpla chiar de anul viitor, când viitoarea lege a salarizării unitare va fi aplicată. Voi continua să am toată deschiderea pentru dialog și pentru găsirea unor soluții realiste și aplicabile, care să aducă mai multă dreptate în sistemul de învățământ. Acesta este doar primul pas! Mai mult, mi-am asumat clar că viitorul Guvern va continua – cu și mai multă forță – să redea respectul și demnitatea cuvenite dascălilor. Fac apel către dascăli să revină la clase pentru a încheia cu bine acest an școlar! Discuțiile asupra problemelor legitime din sistem trebuie să continue, însă este vorba și de viitorul copiilor. De aceea, toate examenele trebuie să se desfășoare conform programărilor anunțate”, scrie pe Facebook Marcel Ciolacu.

Elit - Gustul Desăvârșit

Salariul net al unui profesor cu studii superioare gradul didactic 1 și peste 25 de ani vechime crește de la 3.985 de lei la 4.707 lei
La această creștere se adaugă sporul de suprasolicitare neuropsihică 10% și, după caz, creșteri salariale pentru dirigenție, inclusiv pentru educatori și profesori pentru învățământ primar (10%), învățământ special (15%), învățământ simultan (între 7 și 20%), predare în zone izolate (între 3 și 20%), predare în penitenciar (15%), gradația de merit (25%).

Salariul net al unui profesor cu studii superioare de lungă durată cu definitivat și 5-10 ani vechime se majorează de la 2.713 lei la 3.365 lei.

Venitul net al unui profesor cu studii superioare de lungă durată debutant crește de la 2.376 lei la 2.956 lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare