Rămâi conectat

Actualitate

Evaluarea activității IPJ Alba din primul semestru al anului 2014

Publicat

în

bilant IPJLa sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba s-a desfășurat astăzi, sub coordonarea domnului chestor principal de poliţie Ioan Nicolae Căbulea, evaluarea activităţii şi a rezultatelor obţinute în primele 6 luni ale anului 2014.

La această activitate au participat conducerea IPJ Alba, şefii de servicii şi compartimente şi şefii poliţiilor municipale şi orășenești iar ca şi invitat, din partea Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, a participat domnul prim procuror Marius Ungureanu.

Din materialul de analiză prezentat în cadrul aceste şedinţe a rezultat că şi în anul 2014, în conformitate cu strategia de combatere a criminalităţii a inspectoratului, poliţiştii din Alba s-au concentrat pe creşterea gradului de siguranţă şi protecţie pentru cetăţeni prin protejarea persoanei şi a patrimoniului, siguranța în zona unităților de învățământ, siguranţa stradală, siguranţa rutieră dar şi pe contracararea infracţionalităţii economico – financiare şi asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri.

Electrica Furnizare Discount

În cursul semestrului I 2014, au fost înregistrate 5.837 sesizări de infracţiuni (mai puţine cu 3,6% faţă semestrul I 2013) iar numărul persoanelor cercetate pentru comiterea de infracțiuni a fost de 1.894.

După mediul în care au fost comise infracţiunile, se constată  scăderi cu 1,4% a infracţionalităţii sesizate în mediul urban şi cu 8,1% în mediul rural, faţă de perioada simulară a anului trecut.

La nivelul subunităţilor urbane, cele mai multe infracţiuni constatate se regăsesc la serviciile judeţene (1.307), poliţiile Alba Iulia (1.170), Sebeş (915), Aiud (510), Cugir (407) şi Blaj (244).

În mediul rural, cele mai multe infracţiuni s-au constatat la secţiile de poliţie rurale nr. 2 Vinţu de Jos (374), nr. 7 Sebeş (272), nr. 1 Galda de Jos (252).

În această perioadă, poliţiştii inspectoratului au emis Ordonanţă de reţinere faţă de 62 de persoane, din care 35 au fost arestate preventiv de către instanţele de judecată.

În cursul semestrului I 2014, au fost constatate 21 de infracţiuni grave, comise cu violenţă (între care 3 infracţiuni de omor şi 7 infracţiuni de tentativă de omor), reprezentând 0,6% din infracţionalitatea judiciară şi 0,3% din totalul infracţionalităţii constatate.

Nu s-au comis omoruri la comandă, cu arme de foc sau pentru reglarea de conturi între grupări criminale rivale. Infracţiunile de mare violenţă au fost comise în mod spontan, în majoritatea lor pe fondul consumului excesiv de băuturi alcoolice, în anturajul apropiat sau familie.

Infracţiunile contra patrimoniului (2.974) reprezintă 36,6% din totalul infracţiunilor constatate la nivelul judeţului Alba. Furturile reprezintă cel mai important segment infracţional al acestei categorii (56%) în timp ce infracţiunile de tâlhărie au scăzut de la 13 la 11 infracţiuni, nefiind înregistrate tâlhării comise cu arme de foc.

Pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, prevenirea şi combaterea furturilor de obiecte de cult, protejarea siturilor arheologice şi monumentelor istorice, în semestrul I 2014 au fost înregistrate 9 dosare penale. În cadrul activităţilor desfăşurate în baza delegărilor în dosare penale ale Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia au fost realizate 9 comisii rogatorii internaţionale.

În ceea ce priveşte constatarea de infracţiuni de natură economico – financiare,  au fost constatate 2.272 infracţiuni de natură economico-financiară, cu 47% mai multe decât în perioada similară a anului 2013. Pentru aceste infracţiuni au fost sau sunt în curs de cercetare 607 persoane.

Prevenirea şi combaterea criminalităţii stradale a constituit un obiectiv prioritar pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, continuându-se aceeaşi manieră de abordare, axată pe apropierea de comunitate, pregătirea antivictimală a cetăţenilor şi perfecţionarea sistemului de ordine publică.

În semestrul I 2014, au fost sesizate 150 de infracţiuni stradale, din care 140 în mediul urban şi 10 în mediul rural. Cele mai multe infracţiuni stradale sesizate sunt furturile din auto, urmate de furturile din buzunare şi de furturile de componente auto.

În cursul perioadei analizate, în mediul rural au fost constatate un număr total de 1968 de infracţiuni, cele mai multe fiind infracţiuni contra patrimoniului  (49%), din care infracțiunile de furt reprezintă 26,5% din totalul infracţionalităţii constatate în mediul rural.

Pentru combaterea infracțiunilor silvice, în primele 6 luni 2014,  efectivele de poliţie împreună cu specialişti în domeniu au desfăşurat activităţi în conformitate cu Planul comun de acţiune „SCUTUL PĂDURII 2013”, pentru prevenirea şi combaterea faptelor ilegale privind materialul lemnos, asigurarea unor condiţii de piaţă corecte prin eliminarea lemnului de provenienţă ilicită, acţionând totodată şi în scopul apărării patrimoniului forestier naţional şi a integrităţii acestuia.

Au fost aplicate 177 de sancţiuni contravenţionale şi a fost confiscată cantitatea de 1.025 m.c. material lemnos. Totodată, în urma activităţilor efectuate, au fost înregistrate 136 de dosare penale la Legea 46/2008 – Codul Silvic.

În urma activităţilor specifice efectuate de poliţiştii din Alba, în perioada analizată, s-a reuşit identificarea a 76 de  persoane aflate în urmărire.

La începutul anului 2014 existau în lucru 36 cazuri de persoane dispărute, 5 persoane cu identitate necunoscută şi 31 cadavre cu identitate necunoscută.

Pe parcursul perioadei analizate s-au înregistrat 34 de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 30 minori şi 8 majori. Totodată a fost înregistrat un cadavru cu identitate necunoscută.

Au fost soluţionate 38 de cazuri de dispariţii / plecări voluntare, dintre care 30 de minori şi o persoană cu identitate necunoscută.

La sfârşitul semestrului I 2014, au rămas în evidenţă 32 persoane dispărute, din care 3 minori despre care se deţin date certe că s-au înecat şi 4 persoane cu identitate necunoscută precum şi 32 de cadavre cu identitate necunoscută.

În ceea ce priveşte supravegherile judiciare, în perioada 01.02.2014 (data intrării în vigoare a noilor coduri) –30.06.2014, poliţiştii au luat în supraveghere 106 persoane (92 cu control judiciar şi 14 cu arest la domiciliu).

Au fost înregistrate 4 cazuri în care inculpaţii nu s-au prezentat la programul de supraveghere, astfel că de îndată, instanţele de judecată au fost informate despre acest aspect.

Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgență în semestrul I 2014,  au fost înregistrate 9.483 evenimente, cu 2,5 % mai puţine faţă de perioada similară a anului 2013. Dintre acestea, 68% au fost din mediul urban, iar 32 % din mediul rural.

Cele mai multe apeluri primite prin SNUAU 112 au fost înregistrate în zilele de sfârşit de săptămână (duminica – 1.546 apeluri,  sâmbăta – 1.488 apeluri, vinerea – 1.333 apeluri), iar cele mai puţine, în zilele de joi (1.234 apeluri).

Cele mai multe sesizări, au fost cele referitoare la scandaluri, tulburarea ordinii şi liniştii publice, conflicte – 2.555 (26,9%), urmate de sesizările referitoare la domeniul rutier – 1.456 (15,4%), de sesizările referitoare la infracţiuni de furt – 925 (8,8%).

Pe linie de poliţie rutieră, în semestrul I al anului 2014 au fost înregistrate 56 de accidente grave, soldate cu  11 morţi, 56 răniţi grav şi 40 de răniţi uşor.

Principalele cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, traversarea neregulamentară şi neacordarea de prioritate pietonilor.

În mediul urban s-au produs 24 de accidente, soldate cu 6 morţi, 26 răniţi grav şi 23 răniţi uşor. În mediul rural s-au produs 23 de accidente, soldate cu 5 morţi, 20 răniţi grav şi 6 răniţi uşor, iar pe DN1 şi DN7 s-au produs 8 accidente, soldate cu rănirea gravă a 8 persoane şi rănirea uşoară a 11 persoane.

Pe autostrada A1 s-a produs 1 accident grav de circulaţie soldat cu 2 răniţi grav.

Au fost constatate 446 infracţiuni, din care 245 la regimul circulaţiei şi 201 de altă natură.

Pentru conducerea unui autovehicul cu o îmbibaţie alcoolică peste limita legală au fost constatate 88 de infracţiuni, iar pentru conducerea unui autovehicul neînmatriculat sau fără permis, au fost constatate 100 de infracţiuni.

S-au aplicat 28.783 sancţiuni contravenţionale iar pentru nerespectarea regimului legal de viteză au fost aplicate 12.052 contravenţii, din care 48 pentru viteză de peste 50 km/h.

Au fost reţinute în vederea suspendării sau anulării 1.602 permise de conducere şi au fost retrase 819 certificate de înmatriculare.

Din analiza prezentată a rezultat că şi în semestrul I al anului 2014, s-a reuşit o cooperare foarte bună a Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba cu celelalte instituţii de aplicare a legii din cadrul Ministerului Afacerilor Interne dar şi cu parchetele, S.R.I. – Direcţia Judeţeană de Informaţii Alba, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Alba, Direcţia Judeţeană pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Alba, Garda Naţională de Mediu – Comisariatul Judeţean Alba, Direcţia Silvică Alba, Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare Cluj – I.S.V. Alba, precum şi cu instituţiile şi autorităţile locale.

În scopul creşterii nivelului de siguranţă al cetăţeanului, Consiliul Judeţean Alba, împreună cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba au implementat proiectul „Creşterea mobilităţii patrulelor de intervenţie şi a investigării la locul faptei de către serviciile/structurile criminalistice”.

În cadrul acestui proiect, Consiliul Judeţean Alba a achiziţionat 6 autospeciale (2 Dacia Duster şi 4 Dacia Logan) care au fost predate pentru a fi utilizate de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, pe bază de contract de comodat.

În cuvântul său, domnul Marius Ungureanu, prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Alba, a apreciat ca bună colaborarea dintre unităţile de parchet pe care le coordonează şi poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba.

Domnia sa şi-a exprimat convingerea că activitatea de urmărire penală desfășurată de poliţişti se face cu respectarea tuturor prevederilor legale şi a arătat disponibilitatea pentru o colaborare strânsă între procurori şi poliţişti, în interesul soluţionării legale şi cu celeritate a dosarelor penale instrumentate.

Domnul chestor principal Ioan Nicolae Căbulea, şeful Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba le-a cerut poliţiştilor din subordine să continue activităţile de prevenire şi combatere a infracțiunilor comise cu violenţă, contra patrimoniului, a celor din domeniul economico-financiar şi cele menite să sporească gradul de siguranţă al participanţilor la traficul rutier.

Domnia sa a atras atenţia asupra importanţei poliţiştilor din mediul rural cărora le-a recomandat să răspundă prompt tuturor sesizărilor comunităţii şi să respecte toate normele legale şi de conduită.

De asemenea, a subliniat importanța menţinerii bunei colaborări cu celelalte structuri de aplicare a legii din subordinea Ministerului Afacerilor Interne şi cu reprezentanţii administraţiei publice locale, respectiv cu structurile de poliţie locală şi le-a solicitat subordonaţilor intensificarea colaborării cu unităţile de Parchet, în interesul soluţionării cu celeritate şi în conformitate cu prevederile legale, a plângerilor formulate de cetăţenii din judeţul Alba.

Publicitate

Actualitate

Managerul Spitalului „Victor Babeș”, despre noua tulpină COVID: „Poate cauza o adevărată catastrofă’

Publicat

în

Managerul Spitalului „Victor Babeș”, despre noua tulpină COVID: „Poate cauza o adevărată catastrofă’

Emilian Imbri lansează un avertisment cu privire la noua tulpină africană a COVID. Managerul Spitalului „Victor Babeș” spune că orice formă de virus care nu e recunoscută de anticorpi poate cauza o adevărată catastrofă.

”La noi ar trebui să îi trimitem pe cei care nu se vaccinează în Africa de Sud, prin zboruri charter. Glumesc! Este grav ce se întâmplă. Faptul că nu știm multe despre noua tulpină nu este o problemă. Ideea e că știm că a apărut, poate produce îmbolnăviri în masă în decurs de câteva zile care să atingă valul unei epidemii și apoi unei pandemii care nu se va mai termina. Un mare epidemiolog a spus că e era pandemiilor.

Până acum bolile se transmiteau în mod accidental de la animal la om, în momentul în care se transmite de la om la om ceva ce a venit de la animal la om, este o mare problemă. Înțelegem că nu se știe dacă vaccinurile pot acoperi noua tulpină. Avem vaccinuri care asigură celor care au făcut vaccinul să treacă mai ușor prin boală și să nu ajungă la ATI să moară. Orice formă de virus care atacă și nu e recunoscută de anticorpi poate deveni o reală problemă și să facă adevărate catastrofe. Moderna a anunțat că este gata să ceară aprobare pentru vaccinul cu varianta pentru Omicron, nu știm încă.”, a declarat Emilian Imbri.

Electrica Furnizare Discount

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Cum va fi VREMEA în luna decembrie 2021. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni

Publicat

în

Cum va fi VREMEA în luna decembrie 2021. Prognoza METEO pentru 4 săptămâni. Primele estimări legate de vremea de Crăciun 2021.

ANM a emis prognoza pentru următoarele patru săptămâni, intervalul 29 noiembrie – 27 decembrie 2021.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza actualizată pentru următoarele patru săptămâni, mai exact aproape întreaga lună decembrie.

Citește și: MESAJE de CRACIUN fericit! Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poți trimite celor dragi

Din datele meteorologilor aflăm cum va fi vremea în primele zile de sărbătoare ale iernii, precum Sfântul Nicolae sau Crăciun. Cum va fi vremea de Crăciun.

Electrica Furnizare Discount

Prognoza ANM pentru perioada 29 noiembrie – 27 decembrie

Conform ANM, intervalul de prognoză debutează cu o săptămână 29 noiembrie – 6 decembrie cu temperaturi destul de scăzute și multe precipitații.
Specialiștii estimează valori termice mai mici decât norma perioadei. În aceste condiții, precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare ar putea cădea și în zonele mai joase de relief.

Veștile pentru cei care visează la un Crăciun alb nu sunt foarte bune. Din estimările ANM aflăm că, în perioada 20 – 27 decembrie va fi mai cald în majoritatea regiunilor.

Citește și: PROGRAM de 1 DECEMBRIE 2021, la Alba Iulia, de ZIUA NAȚIONALĂ a ROMÂNIEI: paradă militară, concerte de muzică populară și spectacol de drone

Prognoza ANM pentru săptămâna 29 noiembrie – 6 decembrie

Valorile termice se vor situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă, ușor mai ridicate în regiunile extracarpatice, dar și ușor mai coborâte în cele vestice și la munte.

Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile intracarpatice, dar mai ales în zonele montane, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Cum va fi vremea în săptămâna 6 decembrie – 13 decembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Citește și: Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului

Prognoza ANM pentru săptămâna 13 decembrie – 20 decembrie

Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele nord-estice.

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Cum va fi vremea de Crăciun 2021. Prognoza pentru săptămâna 20 – 27 decembrie

În ultima săptămână de prognoză, cea în care avem și Crăciunul, vremea va fi mai cald decât de obicei, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice acestei săptămâni, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, dar cu posibilitatea unui deficit local în nord-est.

”Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 1993-2016”, anunță ANM.

Citește mai mult

Actualitate

De ce este important să verifici periodic instalația electrică din casă? Peste 1 300 de INCENDII au fost provocate din cauza defecțiunii acestora, în țară

Publicat

în

De ce este important să verifici periodic instalația electrică din casă? Peste 1 300 de INCENDII au fost provocate din cauza defecțiunii acestora, în țară

Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, defecțiunile apărute la instalațiile electrice au cauzat în primele 8 luni ale anului aproximativ 27% dintre incendiile din locuințe, adică peste 1.300 de incendii la nivelul țării. Pentru a preveni evenimente care pot avea urmări tragice trebuie să respectăm câteva reguli simple și să luăm măsuri imediat ce observăm că ceva este în neregulă cu instalația electrică din casă.

Dar care sunt semnele defecțiunilor sau funcționării anormale a instalației electrice? O priză ieșită din perete, scântei sau zgomote când acționăm un întrerupător sau introducem un ștecher în priză, miros de încins/ars sau un “sfârâit” suspect în dreptul receptoarelor electrice sau a aparatajului (prize, întrerupătoare, tablouri electrice) sunt lucruri pe care nu avem voie să le ignorăm.

Mai mult, instalațiile electrice trebuie să fie verificate și reparate/ înlocuite ori de câte ori este necesar, dar nu cu meșteri de ocazie, ci cu persoane autorizate

Pentru a preveni incidente grave, specialiștii Delgaz Grid și ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență recomandă:

Electrica Furnizare Discount

– Fii atent la instalația electrică din casă și la aparatele pe care le folosești.

– Cheamă un electrician autorizat să verifice periodic siguranțele și instalația electrică sau ori de cate ori observi că ceva este în neregulă.

– Ține cont de sfaturile specialiștilor, nu a meșterilor de ocazie!

– Înlocuiește echipamentele defecte: cablurile cu izolația tăiată, prizele și întreupătoarele care fac scântei etc..

– Nu lăsa persoane neautorizate să intervină la contorul de energie sau în firidele de palier, de bloc sau de cvartal. La aceste instalații trebuie să intervină doar personalul operatorilor de distribuție energie sau al companiilor desemnate de aceștia.

– La suplimentarea aparatelor electrice sau creșterea puterii acestora asigură-te, prin personal autorizat, că instalaţia existentă poate susţine sporul de consum.

– Dacă trebuie să faci modificări la instalaţia de utilizare din gospodărie, solicită avizul distribuitorului de energie şi personal autorizat pentru execuția lucrărilor.

Instalaţiile electrice interioare sunt în proprietatea consumatorilor, fiind în responsabilitatea acestora să le utilizeze corect, să le verifice şi să le remedieze eventualele defecţiuni cu ajutorul specialiștilor. O deficienţă aparent minoră (contactele slăbite, comutatoare, prize sau tablouri electrice uzate) poate duce la incidente cu urmări dintre cele mai grave.

Majoritatea incendiilor la locuințe sunt generate de utilizarea instalațiilor electrice defecte sau cu improvizații, a coșurilor de fum necurățate sau defecte și a mijloacelor de încălzire cu defecțiuni sau fără respectarea măsurilor de prevenire specifice, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU).

Astfel, în primele opt luni ale acestui an, numărul incendiilor la locuințe a crescut cu 9,4% față de perioada similară a anului trecut, ajungând la un total de 4.856 de astfel de evenimente. Dinamica acestor incendii în funcţie de tipul locuinţelor relevă faptul că locuinţele de tip unifamilial (case individuale) sunt mai vulnerabile din cauza unor factori precum tipul materialelor de construcții folosite sau incidența improvizațiilor efectuate de proprietari ori persoane neautorizare la rețeaua electrică a locuinței sau a sistemelor de încălzire a acesteia.

Mai multe sfaturi și recomandări despre utilizarea în siguranță a surselor de energie și gaze pot fi găsite pe conturile de social media ale proiectului Romania Sigură.

Sursa: turdanews.ro

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare