Evaluare Națională 2018. Perlele elevilor de clasa a VIII-a, la limba română: Pe urs îl putem numi Teddy Bear, nume care ştiu că vine de la preşedintele Americii
Elevii de clasa a VIII-a au susținut, luni, proba la limba și literatura română, prima din cadrul Evaluării Naționale și, ca în fiecare an, s-au întrecut în perle, care mai de care mai haioase.
La primul subiect elevii de clasa a VIII-a au avut de rezolvat şase cerinţe pe baza unui text la prima vedere şi au avut de redactat o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să argumenteze apartenenţa la genul epic a textului.
La al doilea subiect, elevii au primit tot un text la prima vedere, cu şase cerinţe, şi au avut de redactat o naraţiune de 150-200 de cuvinte în care să relateze o întâmplare petrecută în Cetatea Alba Carolina.
Profesorii care au corectat lucrările la limba şi literatura română au constatat că adolescenţii nu şi-au dorit să lase pagina goală, aşa că au umplut-o cu perle:
– Copiii vor să-şi lase mâncarea pentru că aveau la ei ouă fierte şi ceapă, care probabil s-au împuţit şi au atras sălbăticiunile pădurii, comoara noastră naţională, Moş Martin.
– Textul nu are idei secundare. Toate sunt super principale şi îmi e jenă să aleg.
– Personajele vor să îşi lase mâncarea de frică să nu-i trosnească ursul.
– Oamenii s-au gândit să facă pe morţii sau să se caţere într-un copac, pentru că nu puteau să le facă pe amândouă.
– Copiii au zis că mai bine să dea ursului mâncarea, decât să îi dea trupurile lor. Din păcate, aveau numai două patee, iar urşii mănâncă mult.
– Pe urs îl putem numi Teddy Bear, nume care ştiu că vine de la preşedintele Americii. Dar pentru că suntem în România, în locul ursului a venit un bărbat cu breton.
– Anul în care a apărut articolul este 35/2017.
– Numele guvernatorului a fost Generalul Steinville.
– Cuvântul “auriu” s-a format dintr-un material preţios, doar că a ieşit o tinichea.
– Cuvântul des s-a format foarte simplu. S-au pus una lângă alta litera d cu litera e cu litera s.
– Cuvântul des nu s-a format. Aşa e el. Îl găsim în dicţionar.
– În formularea “pe drumul numit Take Ionescu”, autoarea nu ne spune exact ce trebuie să ia domnul Ionescu. Probabil să ia acel drum.
– Sensul cuvântului crengi e boscheţi.
– În “de-acolo”, cratima a fost folosită degeaba. Putem folosi liniuţa când ne grăbim, dar numai când foarte tare.
– Genul substantivului “momentul” este feminin: două momente.
– “Momentul” are gen necunoscut. Este jumătate masculin, jumătate feminin.
– Ursul brun românesc prefera sendvişurile decât să-ţi faci poze cu el.
– În cetatea Ierusalim sunt multe babe şi călugări cu barbă. Eu am fost în pantaloni scurţi.
– Eu am fost la bunici în cetatea din Game of Thrones. Bunicii mei erau regele şi regina şi aveau un copil care se căsătorea cu o actriţă.
– Nu am fost într-o cetate, dar voi povesti o întâmplare dintr-o staţiune all incusive, adică tot inclusiv.
– Urşii vin după mirosul de om, dacă te-ai dat cu parfum sau nu te-ai spălat. Atunci probabil a venit după mirosul de ouă.
– Întâmplarea s-a întâmplat în cetatea Căţân, care e o cutie de joc social.
– Locuitorii cetăţii Tomis, adică Constanța, se numesc cetăţeni. Acolo mergem noi an de an.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
13 mai: Sfânta Glicheria. Povestea muceniței aruncată la fiare sălbatice, pentru că a refuzat să aducă jertfe idolului lui Zeus. Din moaștele ei a izvorât mir tămăduitor, care vindeca toate bolile
13 mai: Sfânta Glicheria. Povestea muceniței aruncată la fiare sălbatice, pentru că a refuzat să aducă jertfe idolului lui Zeus. Din moaștele ei a izvorât mir tămăduitor, care vindeca toate bolile Creștinii ortodocși o prăznuiesc în fiecare an, la 13 mai, pe Sfânta muceniță Glicheria. Fiica unui guvernator roman, Sfânta Glicheria a trăit în secolul […]
12 mai – Ziua internațională a asistenților medicali Ziua internațională a asistenților medicali este celebrată, la 12 mai, în întreaga lume. Această zi este sărbătorită pe parcursul unei săptămâni, în multe țări, precum Australia, Statele Unite, Canada etc, denumită „National Nurses Week”. Asociațiile naționale ale asistenților au un rol important în informarea, consilierea, încurajarea și […]
Dan Chindriș, consultant în turism: Cetățenii din Alba Iulia, cei mai consecvenți și eficienți susținători și promotori ai turismului local
Dan Chindriș, consultant în turism: Cetățenii din Alba Iulia, cei mai consecvenți și eficienți susținători și promotori ai turismului local Cu toate că poate părea greu de crezut, cel mai consecvent și eficient susțînător și promotor al turismului local de până acum a fost chiar populația Municipiului Alba Iulia. Contrar așteptărilor, cei care adus un […]