EVALUARE NAȚIONALĂ 2015: SUBIECTELE la limba ROMÂNĂ pentru elevii de clasa a VIII-a
SUBIECTE EVALUARE NAȚIONALĂ 2015: SUBIECTELE la limba și literatura ROMÂNĂ pentru elevii de clasa a VIII-a. Ce au primit elevii de clasa a VIII-a la limba română.
Elevii de clasa a VIII-a au susținut, luni, prima probă din cadrul Evaluării Naționale 2015, la limba română; baremele de corectare vor fi afișate pe portalul MECS, edu.ro, după ora 15.00.
În județul Alba au fost așteptați 2844 de elevi. Examenul a fost susținut în 74 de centre, iar lucrările vor fi corectate în patru centre de evaluare de aproximativ 200 de cadre didactice.
La primul subiect, elevii au primit un fragment din basmul “Lupul năzdrăvan şi Făt-Frumos” pe baza căruia trebuia să rezolve cinci cerinţe: să dea antonime pentru cuvintele “frumoasă” “bucurie” “venea”, să explice rolul unei cratime, să formuleze două idei ale textului şi să explice semnificaţia unei secvenţe.
Pe baza aceluiaşi text, elevii de clasa a VIII-a aveau de redactat o compunere de 150-250 de cuvinte în care să argumenteze apartenenţa la specia basm a fragmentului dat spre analiză.
La subiectul al doilea, elevii au primit un text non-literar la prima vedere – articolul E ziua iei româneşti: piesa vestimentară care nu se demodează niciodată”. Pe baza acestuia le-au capacitatea de a înţelege un text şi le-au fost verificate cunoştinţele de gramatică: au avut de analizat morfologic cuvintele “românească” şi “garderobă” şi sintactic cuvintele “patru”, „în” şi „se” şi “ia”. În plus, elevii au avut de identificat o propoziţie principală şi una secundară şi de alcătuit o frază care să conţină o completivă indirectă introdusă prin pronumele relativ “care”.
A doua compunere au avut ca temă prezentarea unei întâmplări petrecute într-o zi de sărbătoare.
Subiectele și baremele de corectare – click
UPDATE: Proba la limba și literatura română din cadrul Evaluării Naționale 2015 a fost susținută, luni, de 2.787 elevi din județul Alba, 57 dintre cei înscriși fiind absenți, potrivit inspectorului școlar Alexandra Popa.
Un absolvent de clasa a VIII-a este internat în spital și va susține proba de rezervă luni după-masă sub supravegherea unei comisii. Elevului i s-a făcut rău în această dimineață, a avut nevoie de îngrijiri medicale, fiind, ulterior, internat în spital.
Tot în județul Alba există și trei cazuri speciale, elevi cu handicap sau alte probleme de sănătate care au cerut suplimentarea timpului, după cum prevede metodologia, pentru rezolvarea subiectelor.
_______________________________
Elevii aparținând minorităților naționale vor susține evaluarea la limba maternă pe 23 iunie 2015. În județul Alba minoritățile vor susține evaluarea națională la germană și maghiară.
Ultima probă, cea la matematică, va fi susținută pe 24 iunie, iar rezultatele vor fi afișate pe 26 iunie, până la ora 16,00. În aceeași zi, în intervalul 16,00-20,00, se vor depune contestațiile, care vor fi rezolvate în perioada de 27-29 iunie.
Rezultatele finale după contestații se vor afișa pe 30 iunie.
Admiterea în învățământul liceal se va face pe baza calculului mediei ponderate între media generală la evaluarea națională susținută de elevii clasei a VIII-a (75%) și media generală de absolvire a claselor V-VIII (25%).
Elevii vor putea completa fișele de înscriere pentru licee, împreună cu părinții și asistați de diriginții claselor a VIII-a, în perioada 3-7 iulie. Fișele vor fi verificate de părinți în perioada 4-8 iulie.
Prima repartizare computerizată în învățământul liceal de stat a absolvenților clasei a VIII-a se va face pe 14 iulie.
Pe 15 iulie se vor afișa în unitățile de învățământ gimnazial listele cu absolvenții repartizați proveniți din școlile respective și listele cu locurile neocupate în unitățile de învățământ liceal.
Cea de-a doua etapă de repartizare computerizată va avea loc pe 23 iulie, iar cea de-a treia în zilele de 3 și 4 septembrie.
În perioada 9-11 iulie se vor face înscrierea și repartizarea candidaților pentru învățământul special, iar în 6-8 iulie repartizarea candidaților pe locurile speciale pentru romi.
Candidații la Evaluarea Naționala nu au voie să intre în sălile de examen cu „ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lasă obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilita de comisia din unitatea de învățământ in acest scop”. Elevii ce refuza depozitarea acestor obiecte nu vor fi primiți in examen.
Li se interzice candidaților la Evaluarea Naționala sa aibă, în sălile de examen, asupra lor, „în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, in penare si altele asemenea sau in băncile in care sunt așezați in sălile de examen, orice fel de lucrări: manuale, cârti, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor”.
Absolvenții de clasa a VIII-a nu au voie sa intre in examen nici cu telefoane mobile, caști audio sau cu orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare ce „permite conectarea la internet/la rețele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidați sau cu exteriorul”.
În timpul examenului, elevii nu au voie sa vorbească intre ei, sa copieze, sa transmită foi sau materiale care permit copiatul sau sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notițe.
Elevii care nu respecta regulile vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, indiferent dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane si indiferent dacă ei au primit sau au transmis materialele interzise.
Absolvenții eliminați de la o proba pentru frauda sau tentativa de frauda primesc nota 1 pe lucrarea scrisa respectiva.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său
Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 2 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE SMS de CRĂCIUN 2024 în limba ENGLEZĂ. Idei de URĂRI şi Felicitări în română şi engleză !
-
Curier Județeanacum 3 zile
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana