Rămâi conectat

Actualitate

Eticheta „lapte de fân”: Ce înseamnă noua certificare pe care Ministerul Agriculturii intenționează să introducă și în România

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024
Eticheta „lapte de fân”: Ce înseamnă noua certificare pe care Ministerul Agriculturii intenționează să introducă și în România

Ministerul Agriculturii dorește să introducă și în România eticheta “lapte de fân”, o certificare de calitate care funcționează deja în patru state europene. Specialiștii spun că laptele obținut de la animale hrănite doar cu iarbă și fân este mai sănătos și mai gustos decât cel convențional.

Ministerul Agriculturii își propune ca laptele provenit de la animalele hrănite în acest mod tradițional să fie certificat ca “lapte de fân”, iar toate produsele rezultate să poarte o etichetă specială.

Specialiștii în nutriție spun că laptele de fân are un conținut aproape dublu de acizi grași omega III în comparație cu laptele standard. În compoziția sa se regăsesc cantități semnificative de “terpene” – compuși organici care luptă împotriva bolilor de cancer. Gustul este și el mai pregnant și mai plăcut.

În ceea ce privește laptele convențional, cercetătorii austrieci au descoperit că nutrețurile însilozate, fermentate, sunt cele care modifica semnificativ aroma. Ca urmare, și produsele lactate rezultate sunt mai fade.

Oficialii guvernamentali spun că aproximativ 300.000 de fermieri din țara noastră ar putea obține eticheta “lapte de fân”, în condițiile în care o treime din suprafața agricolă a României este reprezentată de pășuni și fânețe. Ministerul Agriculturii propune ca TVA-ul aplicat produselor din acest lapte de calitate superioară să fie de numai 5%. În plus, oamenii vor putea accesa fonduri pentru promovare.

George Cățean, secretar de sta în Ministerul Agriculturii: “Avem măsuri care aduc finanțare pentru costurile care sunt generate de certificare. Avem până la 150.000 de euro buget de promovare a acestui sistem de calitate. Avem până la 250.000 de euro buget pentru crearea lanțurilor scurte alimentare în jurul schemelor de calitate, inclusiv a laptelui de fân”.

În Austria, Germania, Italia și Slovenia există deja la raft produse cu eticheta “lapte de fân”. Costă cu 50% mai mult, pentru că sunt de calitate, spun producătorii.

Sursa: stirileprotv.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea? ANM anunță momentul în care se va încălzi vremea: prognoza detaliată de Paște și 1 Mai 2024 Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat că, începând din acest weekend vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile maxime vor ajunge în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea