Rămâi conectat

Actualitate

Ești agricultor? 26 mai, termen limită de declarare venituri din activităti agricole, în anul 2014

Bogdan Presecan

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Persoanele fizice care realizează individual sau într-o formă de asociere venituri din activităţi agricole din România, au obligaţia declarării acestora la organul fiscal de domiciliu, în vederea stabilirii impozitului anual datorat. 

Veniturile din activitati agricole sunt:

– veniturile obţinute din cultivarea produselor agricole vegetale;

– veniturile obţinute din exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi altele asemenea;

– veniturile obţinute din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.

Potrivit unui comunicat remis presei de AJF Alba, “impozitarea veniturilor din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură este reglementată prin CAPITOLUL VII Venituri din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură, respectiv art. 71 – 74 din Legea nr. 571/2013 privind Codul fiscal. Impozitarea se face în două moduri:

-în sistem normă de venit, prin aplicarea cotei de impozit de 16% asupra unei norme de venit stabilite pe unitate de suprafaţă (ha)/ cap de animal/ familie de albine, pentru categoriile de produse vegetale şi animalele prevăzute la art. 72 alin. (2) din Codul fiscal:

Produse vegetale                     Suprafaţă impozabila

Cereale                                        peste2 ha

Plante oleaginoase                   peste2 ha

Cartof                                           peste2 ha

Sfecla de zahăr                          peste2 ha

Tutun                                           peste1 ha

Hamei pe rod                              peste2 ha

Legume în câmp                        peste0,5 ha

Legume în spaţii protejate        peste0,2 ha

Leguminoase pentru boabe    peste1,5 ha

Pomi pe rod                                 peste1,5 ha

Vie pe rod                                    peste1 ha

Arbuşti fructiferi                          peste1 ha

Flori şi plante ornamentale      peste0,3 ha

Animale                                       Nr. capete / Nr. familii de albine care se impozitează

Vaci                                              peste2

Bivoliţe                                         peste2

Oi                                                  peste50

Capre                                           peste25

Porci pentru îngrăşat                 peste6

Albine                                          peste75 de familii

Păsări de curte                           peste100

-în sistem real (venituri minus cheltuieli, potrivit evidentei contabile in partida simpla) –

pentru acele activităţi pentru care nu s-au stabilit norme de venit (altele decât cele anterior-mentionate) şi pentru produsele vegetale /animale valorificate în altă modalitate decât în stare naturală.

Sunt considerate în stare naturală produsele agricole vegetale obţinute după recoltare, precum şi produsele de origine animală: lapte, lână, ouă, piei crude, carne în viu şi carcasă, miere şi alte produse apicole definite potrivit legislaţiei în materie, precum şi altele asemenea. Preparatele din lapte şi din carne sunt asimilate produselor de origine animală obţinute în stare naturală. Norma de venit include şi venitul realizat din înstrăinarea produselor vegetale, a animalelor şi a produselor de origine animală, în stare naturală.

Persoanele care desfăşoară o activitate agricolă pentru care venitul se determină pe bază de normă de venit trebuie să depună anual o declaraţie la organul fiscal de domiciliu (formular 221), pana la data de 25 mai inclusiv a anului fiscal, pentru anul în curs (pentru anul 2014, termenul este 26 mai 2014 intrucat 25 mai este zi nelucratoare). În cazul contribuabililor/ asocierilor fără personalitate juridică care depun cu întârziere declaraţia pentru anul în curs, după termenul mentionat, informaţiile cuprinse în declaraţie vizează suprafeţele cultivate/capetele de animale/familiile de albine deţinute la data de 25 mai.

În cazul în care, activitatea agricolă se desfăşoară în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, obligaţia depunerii declaraţiei la organul fiscal revine asociatului care răspunde pentru îndeplinirea obligaţiilor asociaţiei faţă de autorităţile publice în cadrul aceluiaşi termen. Anexa declaraţiei depuse de asociatul desemnat va cuprinde şi cota de distribuire ce revine fiecărui membru asociat din venitul impozabil calculat la nivelul asocierii.

Declaratia 221 nu se depune pentru:

– suprafetele de teren destinate productiei agricole necultivate, cele cultivate cu plante furajere graminee si leguminoase pentru productia de masa verde, precum si pasunile si fânetele naturale, destinate furajarii animalelor detinute de contribuabilii respectivi pentru care venitul se determina pe baza normelor de venit si a animalelor pentru care nu se datoreaza impozit;

– veniturile din arenda realizate de contribuabilii arendatori, care se impoziteaza ca venituri din cedarea folosintei bunurilor;

– contribuabilii care obtin venituri din activitati agricole neimpozabile în limitele prevazute la art. 72 alin. (2) din Codul fiscal;

– modificarile intervenite dupa data de 25 mai a anului fiscal în cazul suprafetelor cultivate/capete de animale/familii de albine.

Modelul şi conţinutul formularului 221 “Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe norme de venit“, a fost aprobat prin O.P.A.N.A.F. nr. 530/2014; formularul poate fi descarcat de pe portalul ANAF (www.anaf.ro), la sectiunea Toate formularele cu explicatii.

Plata impozitului si a contribuţiei de sănătate aferente veniturilor din activitati agricole se efectuează către bugetul de stat în două rate egale, potrivit deciziei de impunere care se comunica de către organul fiscal, astfel: 50% din impozit pana la data de 25 octombrie inclusiv si 50% din impozit pestedata de 15 decembrie inclusiv.”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea?

Unirea Ziarul

Publicat

în

Prognoza METEO de 1 Mai și de Paște 2024. Când se va încălzi vremea? ANM anunță momentul în care se va încălzi vremea: prognoza detaliată de Paște și 1 Mai 2024 Alina Șerban, meteorolog ANM, a explicat că, începând din acest weekend vremea va intra într-un proces de încălzire, iar temperaturile maxime vor ajunge în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea