Este 2023 un an bun pentru a-ți cumpăra o nouă locuință? Cu cât s-au scumpit creditele românilor față de anul trecut
Este 2023 un an bun pentru a-ți cumpăra o nouă locuință? Cu cât s-au scumpit creditele românilor față de anul trecut
Românii care au apelat la un credit prin IRCC pentru un apartament de 120.000 de euro, trebuie să plătească în prezent cu aproximativ 1.440 de lei mai mult decât în ianuarie anul trecut. Un calcul wall-street.ro arată cât de mult s-a majorat rata la un credit ipotecar, de anul trecut până în prezent.
Un lucru important de menționat este faptul că, în cazul creditelor calculate prin IRCC, perioada de fixing este trimestrială, indicele luat în calcul se ia în considerare cu două trimestre în urmă. Prin acest mod, dacă ne referim la dobânzile din ianuarie 2022 (T1 2022), vom lua în considerare valoarea indicelui din trimestru 3 al anului 2021. Pentru a face o comparație cu dobânzile la credite în prezent (T1 2023), vom lua în calcul IRCC-ul din T3 2022.
Atunci când o persoană apelează la un credit ipotecar, cum e cel pentru locuințe, trebuie să țină cont că băncile percep o dobândă formată din marja fixă și dobânda variabilă în funcție de IRCC. Indicele de referință pentru creditele de consum (IRCC) este o dobândă variabilă care după 2 mai 2019 a luat locul ROBOR.
Același credit, 3 dobânzi total diferite: cum schimbă IRCC-ul ratele la bancă
În cazul de față, a fost luat în calcul un credit ipotecar de 500.000 lei (100.000 euro), extins pe o perioadă de 30 de ani, cu care un român poate cumpăra un apartament de două camere, de clasă medie, într-o zonă non-centrală din București. Dobânda luată în calcul pentru acest credit a fost una medie/redusă, de 2,35% (marja băncii) + IRCC.
Astfel, în cazul creditului menționat mai sus, rata lunară din ianuarie 2022 ajungea la 2.250 lei/lună, atunci când IRCC luat în calcul era de 1,17%.
În cazul de față, pentru un credit de aceeași valoare, dar cu un IRCC de 5,71%, un român trebuie să scoată din buzunar 3.689 lei, cu aceeași marjă fixă de 2,35%.
Conform unui calcul realizat anterior de wall-street.ro, rata lunară pentru același credit la jumătatea anului 2022, era de 2.684 lei.
Majorările au loc după recentele creșteri ale IRCC, indicatorul folosit pentru calcularea ratelor la creditele cu dobânzile variabile. Creșterea IRCC vine în contextul în care BNR a mărit constant anul acesta dobânda cheie.
Este 2023 un an bun pentru a-ți cumpăra o nouă locuință?
Creșterea dobânzii cheie se traduce direct în buzunarele românilor cu credite, deoarece, influențează direct indicii în funcție de care se calculează dobânzile: ROBOR și IRCC.
În 2023 vor continua să crească ratele la creditele cu dobândă variabilă în lei, principalul instrument prin care românii își achiziționează locuințe. În acest context, anul 2023 este unul dificil pentru noi achiziții, așa că este indicat să nu ne împovărăm financiar dacă nu avem un plan de siguranță în spate.
Economistul Irina Chițu a declarat anterior, pentru wall-street.ro, că România trece printr-o perioadă în care trebuie să avem maximă prudență și nu este bine să ne asumăm riscuri financiare. Fără a pica în prăpastia pesimismului, trebuie să ne punem niște întrebări realiste cu ce s-ar întâmpla dacă, după ce am luat un credit, nu vom avea posibilitatea să achităm ratele.
Ce soluții au românii cu credite
Fiindă inflația nu pare dă semne să se diminueze, românii cu credite trebuie să caute soluții pentru a reuși să își ducă la bun sfârșit creditele. Cea mai bună și mai sigură soluție a momentului, atât pentru creditele legate de IRCC, cât și pentru cele raportate la ROBOR, este reprezentată de refinanțarea pe dobândă fixă. Acesta este recomandarea lui Valentin Anghel, CEO & Founder al companiei de brokeraj bancar AVBS Credit.
Acesta a venit cu un set de 5 recomandări pentru românii cu credite:
-Refinanțați creditele cu dobândă variabilă în credite cu dobânzi fixe înainte de a ajunge în imposibilitate de plată, deoarece un client cu întârzieri mari și restanțe active nu poate fi creditat sau refinanțat.
-Nu suspendați ratele creditelor deoarece, după perioada de pauză, creditele voastre vor fi mai scumpe decât erau inițial.
-Învățați lucruri noi, atât pentru a vă îmbunătăți cunoștințele, cât și pentru a vă extinde competențele. Astfel nu veți fi niciodată în pericolul de a rămâne fără job/fără o sursă de venit pe termen lung.
-Economisiți cel puțin 10%-20% din veniturile voastre lunare, iar acest fond investiți-l în lucruri/acțiuni/activități care vă ajută să vă dezvoltați și mai mult din punct de vedere profesional și financiar.
-Apelați la un broker de credite pentru a beneficia de cel mai bun și mai ieftin credit bancar al momentului.
Sursa: wall-street.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Pensionare anticipată 2025: Pensia anticipată cu penalizare. Stagiul de cotizare contributiv, cele asimilate și perioadele necontributive, luate în calcul
Pensionare anticipată 2025: Pensia anticipată cu penalizare. Stagiul de cotizare contributiv, cele asimilate și perioadele necontributive, luate în calcul Potrivit prevederilor din noua Lege a pensiilor nr.9/2023, a fost eliminată obligativitatea prezentării/depunerii de către beneficiari a copiilor documentelor prevazute de legislația din domeniul de activitate al caselor teritoriale de pensii, fotocopierea gratuită a documentelor originale […]