Rămâi conectat

Curier Județean

EPP propune o strategie cu ținte clare, asumată de Comisia Europeană, pentru susținerea companiilor mici și mijlocii

Andreea Ștefan

Publicat

în

„Pacientul” IMM are nevoie, urgentă, de corecții ale tratamentului care pot să ne țină, pe fiecare dintre noi, într-o Uniune puternică din punct de vedere economic. Iar primul pas este acela de a ne asigura că economia își va regăsi vitalitatea printr-un sprijin total acordat întreprinderilor mici și mijlocii.

Pentru că acestea generează venituri covârșitoare pentru bugetul UE, peste 50% din Produsul Intern Brut, și oferă un loc de muncă pentru mai bine de 100 de milioane de oameni. Așa că, orice vulnerabilizare a întreprinderilor mici și mijlocii ar semăna cu un avion prăbușit, din a cărui cutie neagră se va auzi doar ecoul unor firme care nu au primit, la timp, salvarea pe care o așteptau.

Economia Europei, și așa vlăguită de criza sanitară, nu poate fi repusă pe roți decât în jurul și prin intermediul companiilor mici și mijlocii. IMM-urile au, așadar, nevoie de soluții rapide, plecând de la digitalizare, acces simplificat la finanțări și ajungând la eliminarea birocrației pe care trebuie să o înfrunte. Politicul, la nivelul Europei, are datoria de a găsi toate și cele mai bune soluții pentru a sprijini acest sector, al micului producător și al companiilor zonale și regionale, fără de care întreaga structură a economiei de piață funcționale s-ar prăbuși într-o clipită. Ca membru al grupului PPE, sunt convins că strategia noastră de a sprijini acest sector de activitate e cea care poate oferi soluții și garanta rezultate. EPP a propus Comisiei Europene asumarea unei ținte clară privind reducerea drastică a birocrației și a poverii administrative, până la mijlocul anului 2021. În această nouă strategie am propus creșterea considerabilă a numărului IMM-urilor care se angajează în practici de afaceri durabile, precum și numărul firmelor care utilizează tehnologii digitale, prin introducerea unui sistem de vouchere.

Lumea în care trăim astăzi, în interiorul Uniunii Europene, este rezultatul antreprenoriatului, a oamenilor cu idei și inițiativă, care au înțeles și pus în aplicare principiile pieței libere. Marile companii, concerne și multinaționale, care astăzi au cifre de afaceri amețitoare, comparabile cu ale unor state, au început tot la nivelul de mică afacere. Iar ele nu pot exista nici astăzi în lipsa micului întreprinzător. În acest moment, din cauza acestei crize, 90% dintre micile companii au anunțat că sunt afectate, în special cele din zona serviciilor. Peste 70% dintre IMM-uri au înregistrat, în Europa, pierderi majore din cauza opririi unor sectoare de activitate, cele mai afectate fiind HORECA și construcțiile. Una din cinci companii este în situația de a nu-și putea susține creditele, fiind obligate să renunțe la angajați. Nu mai vorbim de faptul că proiecțiile de creștere și dezvoltare, pentru un procent de 28% dintre companii, s-au transformat într-o luptă pentru supraviețuire. Noua strategie propusă de EPP îmbunătățește accesul la finanțare, aceasta fiind una dintre cele mai urgente probleme pentru multe întreprinderi mici. Comisia Europeană trebui să lucreze la eficientizarea sistemelor de finanțare pentru IMM-uri prin simplificarea procedurilor.

Micul comerciant, companiile de nivel mediu, care acționează local și regional, sunt mult mai afectate de perioadele de recesiune sau contracție ale economiei globale, neavând resursele și capacitatea de a rezista unei crize prelungite, așa cum se întâmplă în cazul companiilor foarte mari sau multinaționale. Viitoarele propuneri legislative trebuie să se bazeze pe o imagine real confirmată, prin observații atente a problemelor cu care se confruntă IMM-urile. Comisia Europeană a primit, din partea EPP, propunerea introducerii în subordinea Președintelui Comisiei, a unui organism special care să furnizeze analize exacte a tuturor situațiilor cu care se confruntă companiile mici și mijlocii. Plasa de siguranță a unei economii o constituie companiile mici și mijlocii, care înțeleg cel mai bine particularitățile și nevoie locale, care vin să răspundă cerințelor pieței, care creează un cadru optim și susțin economia unei localități, regiuni sau zone. Cei mai mari angajatori și contribuabili sunt, dacă vreți, consorțiul acestor companii mici și medii. Este momentul ca toate vocile care confirmă acest lucru să transforme discursurile de susținere în fapte!

Mircea Hava

Membru al Parlamentului European


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea