Enigmă: Cum a distrus ploaia vestigii arheologice – ziduri romane de sec. III, cu tot cu fundație, care era, în cea mai mare parte, în pământ?
Enigmă: Cum a distrus ploaia vestigii arheologice – ziduri romane de sec. III, cu tot cu fundație, care era, în cea mai mare parte, în pământ?
Ziduri și porțiuni de ziduri din casa romană de sec. III, care trebuiau, fie conservate subteran, fie restaurate și puse în valoare, nu mai există in situ, iar un zid întreg al casei romane și porțiuni de ziduri dispărute, spectaculoasa absidă a băii romane, de asemenea, vestigii aflate în zonele imediat învecinate implantării piloților hotelului care se construiește unde a fost tipografia Altip, a scris pe Facebook Anca Timofan, șefa echipei care a realizat săpăturile.
”După un an de la cazul distrugerilor din Cimitirului municipal al orașului Alba Iulia, ne confruntăm cu o nouă situație în care sesizăm distrugeri în situl Apulum, de data aceasta într-un punct cercetat arheologic, chiar foarte cunoscut publicului prin descoperirile spectaculoase prezentate în anii 2022 și 2023, printre care o importantă diplomă militară.
O amplă cercetare preventivă a fost efectuată pe locul unde a funcționat tipografia ”Altip”, ducând la identificarea unor noi străzi, respectiv locuințe romane din sec. II – III p.Chr. După finalizarea cercetării, formularea propunerilor de conservare și restaurare ale vestigiilor romane și avizarea construirii hotelului Mercure/lanț hotelier ACCOR, pe str. Dimitrie Cantemir, nr.2A, beneficiar SC DENTOTAL HOPE SRL Bucuresti, în anul 2024 au început lucrările de construcție în condițiile avizului primit de la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice de la Sibiu din 06.12.2023.
Sesizarea noastră atrage atenția asupra nerespectări propunerilor de conservare formulate în Raportul de cercetare arheologică preventivă (nr. 4509/11.09.2023) și a proiectului de conservare-restaurare și punere în valoare vestigii în cadrul obiectivului amintit, semnalând distrugeri totale sau parțiale ale unor complexe arheologice, observate în teren în data de 28.04.2024.
Citește și: Plângere penală pentru ”distrugerea unor complexe arheologice” în cazul construirii unui hotel la Alba Iulia
Sesizarea Nr. 3054/11.06.2024 a fost trimisă către: Ministerul Culturii, Direcția Patrimoniu Cultural, Comisia Națională de Arheologie, Direcția Județeană pentru Cultură Alba, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, Inspectoratul Județean în Construcții Alba, Comisia Zonală a Monumentelor Istorice (CZMI). Mâine se împlinesc 30 de zile lucrătoare de la înaintarea sesizării, iar singurul răspuns a venit de la Inspectoratul în construcții, acesta preluând punctul de vedere al DJC către CZMI.
Am constatat că unele complexe arheologice care au fost propuse pentru conservare și care figurează în documentația privind conservarea, consolidarea, restaurarea și punerea în valoare a vestigiilor, au fost DISTRUSE PARȚIAL SAU INTEGRAL. Ziduri și porțiuni de ziduri din casa romană de sec. III, care trebuiau, fie conservate subteran, fie restaurate și puse în valoare, nu mai există in situ: un zid întreg al casei romane și porțiuni de ziduri dispărute, spectaculoasa absidă a băii romane, de asemenea, vestigii aflate în zonele imediat învecinate implantării piloților hotelului.
Aflăm însă din acest articol, și țin să mulțumesc presei pentru semnalarea situației și a punctului de vedere emis de DJC în data de 03. 07.2024 (pe care îl așteptăm și noi), că „afectarea structurilor arheologice s-a datorat în exclusivitate fenomenelor meteorologice”, „multiple furtuni însoțite de ploi torențiale care au avut loc în perioada 19.04 – 14.06 2024”.
Până la primirea unor răspunsuri oficiale din parte acestor instituții, nu putem să nu ne întrebăm: Cum au putut fi distruse de ploi ziduri romane cu tot cu fundații, în situația în care fundația era, în cea mai mare parte, în pământ? Dacă am accepta faptul că ploile au distrus vestigiile care trebuiau tratate, protejate și conservate, fie subteran, fie pentru punerea în valoare, cum s-au respectat normele de conservare și protejare pe parcursul lucrărilor de construcție, cum s-a ajuns ca ploaia să afecteze ziduri întregi?
Fiind atât un punct aflat în zona de protecție (buffer zone) a unei proprietăți incluse în Lista Patrimoniului Mondial, cât și o cercetare cu descoperiri susceptibile de a fi introduse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, solicităm organelor autorizate să ancheteze situația actuală și modul în care au fost implementate/respectate propunerile de conservare in situ.
Pentru mine este inacceptabil ca, după 17 ani de sesizări privind distrugeri de patrimoniu în situl roman Apulum, să primim de la instituțiile statului aceleași răspunsuri seci că plângerile sunt nefondate, că nu s-a distrus nimic, nimeni nu este vinovat, iar când, iată, dispariția unor vestigii este evidentă, distrugerile sunt cauzate de Iupiter și zeii ploilor torențiale (hm!).
Abia am început… va urma!”, se arată în postarea arheologului Anca Timofan.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Controversata campanie PNL pe TikTok care a ajuns să îl promoveze pe Georgescu ar fi fost „ideea lui Rareș Bogdan”
Controversata campanie PNL pe TikTok care a ajuns să îl promoveze pe Georgescu ar fi fost „ideea lui Rareș Bogdan” Rareș Bogdan, europarlamentar PNL, a oferit primele declarații despre controversata campanie TikTok, menționată în documentele CSAT. Acesta a admis că a fost implicat în promovarea campaniilor PNL pe rețelele sociale, dar neagă că ar fi […]