Rămâi conectat

Ştirea zilei

Emanciparea femeii romme, ținta proiectului FemRrom implementat de Asociația Pakiv România la Alba Iulia, Oradea și Târgu Jiu. ”Florăreasa cetății” este numele uneia dintre cele 5 cooperative înființate cu bani europeni

Bogdan Presecan

Publicat

în

URS Construct

Proiectul “Femrrom” ce vizează „îmbunătățirea accesului femeilor de etnie rromă pe piața muncii și sprijinirea economiei sociale” și care este în proces de implementare la Alba Iulia, Oradea și Târgu Jiu a făcut obiectul unei “mese rotunde” organizate marți, 4 septembrie, la hotel Parc, de către Asociația Pakiv România.

La dezbaterea moderată de Gruia Bumbu, președintele Pakiv și Lucian Docea, expert în implementarea proiectului, au participat Marcela Șerban din partea Instituției Prefectului județului Alba, Grigoruț Szolt din partea Consiliului Județean Alba, Elena Mărginean – AJOFM Alba, Ionela Gavrilă – Universitatea “1 Decembrie 1918”, Gabriela Mureșan – Filantropia Ortodoxă, din partea societății civile Radu Cormoș, Anca Tabără, Ovidiu Oprean. La discuții au mai participat și reprezentanți ai mass-media.

Proiectul “Femrrom” constă în sprijinirea înființării și operaționalizarea a 5 cooperative inițiate de 5 grupuri de femei de etnie romă din cele 3 regiuni de dezvoltare din România.

La Alba Iulia vor fi înființate două cooperative. Una dintre ele se va numi ”Florăreasa cetății” și va avea ca obiectiv comercializarea florilor, iar cea de a doua se va numi ”FA” și va avea ca obiectiv prestarea serviciilor de spălătorie fără apă pentru autovehicule.

La Oradea vor fi înființate două cooperative. Una dintre ele se va numi ”Igien Protect” și va avea ca obiect de activitate prestarea serviciilor de curețenie și plasare a forței de muncă, iar cea de a doua se va numi ”Larysee” și va avea ca obiectiv comercializarea florilor, iar la Târgu Jiu cooperativa se va numi ”Paradisul Florilor” și va avea ca obiectiv comercializarea florilor.

Obiectivul general al proiectului  este promovarea şi susţinerea creării de noi locuri de muncă în cooperativele pentru femeile de etnie rromă, prin creşterea ratei de ocupare a acestora, sporirea gradului lor de calificare şi a posibilităţilor de ocupare şi de angajare.

Perioada de implementare este martie 2010 – februarie 2012 (36 de luni), iar principalele rezultate preconizate ale proiectului sunt realizarea de studii regionale care să includă propuneri privind priorităţile programelor de formare şi domeniile în care se vor implica cooperativele; înființarea și operaționalizarea a 3 ateliere de ocupare one-stop în regiunile selectate: Centru (județul Alba), Nord-Vest (județul Bihor), Sud-Vest (județul Gorj) și acordarea de servicii pentru cel puţin 1.000 de persoane, asistarea la locul de muncă a cel puţin 200 de persoane; acordarea unor servicii acreditate de educație vocaționala și formare, pentru cel puțin 550 de persoane; înființarea și operaționalizarea a 5 cooperative pilot destinate persoanelor de etnie romă; dezvoltarea unei reţele naţionale, care să includă modalităţi operaţionale şi ghiduri pentru diseminarea de bune practici precum și participarea la rețele internaționale.

Până în prezent s-a reușit identificarea a peste 800 de femei de etnie romă dintre care un număr de 56 a participat, primind certificate de calificare, la cele 6 programe de formare profesională demarate în următoarele meserii: Florar-decorator și Lucrător în pensiune turistică. Alte 112 femei de etnie romă urmează cursurile de formare care se vor finaliza la sfârșitul lunii august 2012, iar 399 femei de etnie romă au intrat în procesul de consiliere, activitate care s-a realizat în baza Planului de Acțiune Personal elaborat de angajatele celor 3 ateliere de ocupare one-stop.

În prima parte a proiectului s-a realizat o serie de studii  în ceea ce privește ocuparea femeilor de etnie roma, evaluarea pieței muncii, evaluarea nevoilor și potențialului forței de muncă a femeilor de etnie roma în fiecare din regiunile de implementare, partenerii participând în mod direct la elaborarea acestora. Apoi a fost realizată o cercetare de piață pentru identificarea produselor/serviciilor care vor fi oferite în cadrul cooperativelor, pentru care există cerere în cele trei regiuni ţintă, atât pe piaţa din România, cât şi pe cea internaţională. Pe baza acestor studii de prefezabilitate a fost realizată documentația pentru apelul de propuneri pentru selectarea a cinci idei de cooperative în cele trei regiuni în care proiectul se derulează. Înființarea cooperativelor s-a realizat pe baza unui apel de propuneri. Din cele trei regiuni au fost depuse opt planuri de afaceri, fiind selectate cinci dintre acestea.

În luna august 2012 au fost semnate toate antecontractele cu cele 5 grupuri de inițiativă pentru a putea demara procedurile legale de înființare. În cursul acestei luni se vor înființa toate cele cinci cooperative astfel încât să se poată demara activitatea efectivă.

La începutul acestei luni vor fi finalizate planurile de afaceri, planurile de acțiune, planurile de investiții fiind finalizate zilele trecute. Tot în cursul lunii septembrie vor fi finalizate și procedurile de achiziții pentru dotarea celor cinci afaceri.

Cele 5 cooperative au ca membrii fondatori 26 de femei din care 16 de etnie roma și vor crea 98 de locuri de muncă în care vor fi angajate numai femei de etnie roma.

Colaborarea dintre femeile de etnie roma și cele de alte etnii pentru buna derulare a acestor afaceri este un exemplu de bună practică în domeniu și a fost premiat la Conferinţa Naţională „POSDRU – Principalul furnizor de formare, ocupare şi incluziune socială în România 2012” cu Diploma de excelență pentru dezvoltarea de modele de bună practică în implementarea proiectelor finanţate din Fondul Social European

În urma unor studii ce au vizat piața muncii, caracteristicile socio-economice și educaționale ale comunităților roma din cele 3 regiuni și a unor studii de piață, au fost identificate 8 domenii care să fie propuse grupurilor de inițiativă pentru a dezvolta afaceri.

Din cele 8 au mai rămas, în urma realizării studiilor de prefezabilitate doar 5 care s-au dovedit viabile din punct de vedere economic: chioșcuri de flori; spălătorie fără apă pentru autovehicule; servicii de curățenie și servicii de furnizare de forță de muncă temporară/sezonieră; manufactură de păpuși și produse textile personalizate; producție și comercializare de bijuterii.

În ultimii 12 ani, doar 12 persoane de etnie romă din cele 3 regiuni au absolvit cursurile unei facultăți cu profil economic

Desfășurat în luna august-septembrie 2011, apelul a eșuat deoarece grupurile de inițiativă care au depus propunerile nu au avut în componență persoane care să respecte cerințele legale pentru a ocupa pozițiile de cenzor și cenzor supleant, conform legislației privind organizarea și funcționarea cooperatiei (Legea 1/2005).

Urmare a acestei situații coordonatorii proeictului au solicitat universităților din cele 3 regiuni și Agenției Naționale pentru Romi listele cu persoanele de etnie roma ce au absolvit cursurile lor și care au beneficiat de sprijin din partea ANR prin programul de burse pentru studenții romi.

Analizând aceste liste am aflat că în ultimii 10-12 ani, doar 12 persoane de etnie romă au absolvit cursurile unei facultăți cu profil economic, din acestea doar 3 fiind femei, nici una nefiind contabil autorizat sau expert contabil.

Înființarea cooperativelor ar putea produce efecte pozitive majore în domeniul ocupării în rândul femeilor de etnie romă  prin crearea de noi locuri de muncă, generarea de venituri, îmbunătățirea calității vieții pentru persoanele beneficiare ale procesului de înființare a cooperativelor și vor crea exemple pozitive în comunități.

Beneficiarul proiectului este Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale – Direcția Implementare și Administrare Proiecte Finanțate din Fonduri Europene Nerambursabile (DIAPFFEN).

Sunt 8 parteneri în implementarea proiectului din trei țări – România, Grecia și Portugalia: Asociația Pakiv România; Agenţia Naţională pentru Romi; Municipal Company of Community Service of Menemeni (KDEDAM)- Grecia; Dyktio Rom- Grecia; Bolt International Consulting – L. Katsikaris & Co Limited Partnership- Grecia; DIASTASI Training and Consulting Services- Grecia; ISCTE – Instituto Superior de Ciências do Trabalho e da Empresa din Lisabona- Portugalia; Asociația Euro Proiect Bihor.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

TRAGEDIE la Ocna Mureș: Doi bărbați găsiți DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator

Ziarul Unirea

Publicat

în

TRAGEDIE la Ocna Mureș: Doi bărbați găsiți DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator Doi bărbați au fost găsiți miercuri, 22 ianuarie 2025, DECEDAȚI într-o locuință, după ce s-ar fi intoxicat cu gazele emanate de un generator. Citește și: TRAGEDIE în Alba: Bărbat de 49 de ani, găsit […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea