Elevii din clasa a XII-a au intrat în febra examenului de Bacalaureat
Ieri a începutul Bacalaureatul cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română. Pentru această probă, la nivelul judeţului Alba, numărul elevilor înscrişi este de 4.278, însă pentru 582 dintre aceştia sunt recunoscute calificativele obţinute anul trecut, astfel că doar 3.696 elevi de clasa a XII-a sunt supuşi practic acestei probe. Această primă probă se va desfăşura pe perioada a trei zile, până pe data de 8 iunie, la nivelul judeţului Alba fiind organizate 35 de centre pentru examenele orale şi 13 pentru cele scrise. În ceea ce priveşte centrele de corectare ale lucrărilor acestea sunt trei la număr în municipiile Alba Iulia, Aiud şi Sebeş. Aşa cum ne-a precizat inspector şcolar de specialitate Ionel Trifon – Matematică/Informatică, preşedintele comisiei judeţene de Bacalaureat, proba competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română a început ieri fără nicio problemă, subiectele fiind transmise fără a exista deficienţe. La fel ca în fiecare an, a fost interzis accesul în sală cu telefoane mobile sau altfel de instrumente electronice sau de altă natură (manuale, notiţe etc) care i-ar putea ajuta pe elevi să „trişeze”. Ca în fiecare an, este interzis accesul în sală cu telefoane mobile sau alte instrumente. Pentru semnalarea tentativelor de fraudare, Ministerul va pune la dispoziţie o linie telefonică verde. Mai mult, elevii prinşi copiind la bacalaureat nu se vor putea înscrie la facultate în anul următor. Dacă un elev este prins cu „fiţuici”, este dat afară şi mai poate da bacalaureatul abia în septembrie 2012. Aceasta este interdicţia prin care ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, susţine că se va reduce numărul cazurilor de corupţie din sistem. Pentru semnalarea tentativelor de fraudare, Ministerul va pune la dispoziţie o linie telefonică verde. Pentru probele orale candidaţii intră în sală în ordinea afişată, respectându-se criteriul alfabetic şi ora prevăzută pentru fiecare grupă.
Subiectele pentru proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă ce va avea loc în perioada 8 – 10 iunie, au fost elaborate de către Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE). Acestea cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, precum şi itemi corespunzători descriptorilor de competenţe din programele pentru bacalaureat. Subiectele au un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional. Nivelul de competenţă lingvistică de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă se stabileşte de comun acord de către cei doi profesori examinatori, în conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat şi cu grila cuprinsă în procedurile elaborate şi transmise de CNEE. Suplimentul descriptiv al certificatului de competenţă conţine descrierea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă ale candidatului şi se va completa în conformitate cu nivelul acordat candidatului. Trebuie precizat că un elev care nu se prezintă la proble orale poate să participe la cele scrise însă nu poate promova examenul de Bacalaureat.
Proba D de evaluare a compeţentelor digitale era programată să înceapă în 13 iunie, dar MECTS a decis schimbarea datei pentru 10 iunie, întrucât zilele de 12 şi 13 iunie sunt libere cu ocazia Sărbătorii de Rusalii, potrivit Codului Muncii. Perioada alocată desfăşurării probei D se menţine la cinci zile. Următoarea probă este cea de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională, care se va derula în intervalul 20-23 iunie. (L.I.)
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Vasile Hârjoc, atletul cugirean, premiat de Federația Europeană de Atletism Masters pentru performanțele remarcabile obținute în anul competițional 2024
Vasile Hârjoc, atletul cugirean, premiat de Federația Europeană de Atletism Masters pentru performanțele remarcabile obținute în anul competițional 2024 Federația Europeană de Atletism Masters (EMA) a premiat sportivii Masters pentru anul competițional 2024, eveniment care s-a dorit să sărbătorească, nu doar performanțele sportive, ci și curajul, pasiunea și spiritul de viață fără vârstă al câștigătorilor […]