Rămâi conectat
MA-RA-MU

Ştirea zilei

Elevii de clasa a VI-a din Alba Iulia beneficiază de evaluări gratuite privind afecțiuni ale coloanei vertebrale

Dragoş Suciu

Publicat

în

Circa 550 de elevi de clasa a VI-a din Alba Iulia beneficiază, în perioada martie – iunie, de evaluări de specialitate privind afecțiuni ale coloanei vertebrale, cifoză, scolioză, lordoză, dar și ale picioarelor – platfus – în cadrul unei proiect demarat de Clubul Rotary Alba Iulia Civitas Solis în parteneriat cu Centrul de recuperare medicală Starmedica.

Președinte Rotary Club Alba Iulia Civitas Solis, Dragoș Medrea, a declarat, joi, în cadrul unei conferințe de presă că, în cadrul acestui proiect, sunt pregătiți să evalueze din punct de vedere medical toți elevii din clasa a VI-a din Alba Iulia, respectiv 550, însă este nevoie de acordul părinților.

”Acum trei ani de zile am început acest proiect prin evaluarea și diagnosticarea a aproximativ 2200 de copii din clasele V, VI, VII și VIII și am obținut rezultate dezastroase. Am avut trei medici specialiști, 4 fizio-kinetoterapeuți, un asistent medical, patru asistenți sociali și un psiholog care au ajutat la derularea proiectului cu peste 300 ore voluntariat. Aproape 60% dintre copiii consultați au primit scrisoare medicală . 13,08% au cifoză și atitudine cifotică; 29,06% copii cu atitudine scoliotică; 13,80% copii cu cifoscolioză; 11,30% copii cu hiperlordoză; 50,36% prezintă platfus. Având în vedere numărul de copii care prezintă astfel de afecțiuni remediabile am reluat proiectul și l-am targetat către copii de clasa a 6-a , moment în care se instalează atitudinile acestea”, a mai spus Dragoș Medrea.

Potrivit acestuia, proiectul se va desfășura în trei etape: informarea și conștientizarea părinților și cadrelor didactice cu privire la efectele invalidante ale afecțiunilor coloanei, depistarea precoce a afecțiunilor coloanei vertebrale pentru elevii claselor a VI-a din școlile municipiului Alba Iulia și interpretarea datelor, întocmire raportare finală și studiu, informare rezultate proiect, prezentare studiu rezultat.

La rândul ei, Adela Neamțu Popescu, kinetoterapeut la Centrul de recuperare medicală Starmedica, a declarat că astfel de afecțiuni debutează în jurul vârstei de 13 ani.

”Vom evalua deficiențele fizice, deviații ale coloanei vertebrale, cifoză, scolioză, lordoză și ne vom duce și pe afecțiunile piciorului, platfus. Evaluăm elevii de clasa a VI-a pentru că este vârsta la care debutează aceste afecțiuni. Copilul crește, se înalță dintr-o dată, iar musculatura spatelui nu e capabilă să mențină poziția corectă a coloanei din cauza că băncile nu sunt ergonomice, ghiozdanele sunt foarte grele”, a spus Adela Neamțu.

Proiectul se va derula in colaborare cu Inspectoratul Școlar al Județului Alba, Școlile Generale din Alba Iulia și Starmedica Alba Iulia, iar perioada de desfășurare este martie – iunie 2017.

Scolioza este o modificare a curburilor fiziologice, mai ales în regiunea lombară, în plan frontal, luând forma literei „C” urmată de o modificare compensatorie apărută în zona următoare, realizând litera „ S”. Această deformare observată mai bine din spatele persoanei sau din fața sa, se manifestă spre dreapta sau spre stânga, în funcție greșelile de poziție ale coloanei.

Cifozele sunt deviații ale coloanei vertebrale în plan sagital (în planul vertical de simetrie), prin exagerarea curburilor normale ale coloanei vertebrale. Cifoscolioza este o deviație dublă a coloanei vertebrale, cu convexitate posterioară şi curbură laterală.

Netratate, în timp, aceste afecțiuni se pot permanentiza, iar în momentul în care persoana încearcă să adopte o poziție corectă, se declanșează durerile de spate. În 80% din cazuri, cauzele apariției scoliozei nu sunt cunoscute. Scolioza apare de obicei în copilărie sau în adolescență şi este asociată cu factori congenitali (spina bifida), cu factori locali (durerea sau spasmul muscular) cu alte afecțiuni musculare sau nervoase ori cu inegalitatea membrelor inferioare. Poziția incorectă a copilului pe scaun încă din primii ani de viață, la masă, acasă şi apoi la grădiniță, la școală, la birou sau în bancă, purtarea incorectă a ghiozdanului, pot genera în timp o parte din aceste deformări nedorite. Creşterea bruscă în înălţime, evitarea practicării regulate a sportului care întăreşte musculatura spatelui pot contribui şi ele la deformări ale coloanei. Există şi alte cauze care pot determina devierile coloanei, cum ar fi: deficitul vitaminei D (rahitism), miopia, modificări ale auzului, care obligă copilul să adopte atitudini poziţii asimetrice sau incorecte pentru a compensa defectul în detrimentul unei poziţii normale al omului. Aceste boli ar trebui identificate la timp, prin controale de specialitate şi tratate ca atare. Modificările coloanei conduc în timp, la alterarea la întregului aparat locomotor, a mişcărilor respiratorii, care la rândul lor vor conduce la modificări ale metabolismului, ale echilibrului glandelor endocrine sau ale sistemului nervos.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Călin Hartzos, șeful Promoției 2024–„Avram Iancu-200” la Colegiului Militar din Alba Iulia, placheta de onoare a școlii, pentru performanțele obținute. Tânărul este student la Academie Forțelor Aeriene a SUA

Bera Larisa

Publicat

în

FOTO | Călin Hartzos, șeful Promoției 2024–„Avram Iancu-200” la Colegiului Militar din Alba Iulia, placheta de onoare a școlii, pentru performanțele obținute. Tânărul este student la Academie Forțelor Aeriene a SUA Călin Hartzos este unul dintre cei mai valoroși absolvenți ai Colegiului Militar „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Băiatul, șef al Promoției 2024 – „Avram […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea