Rămâi conectat

Ştirea zilei

Elevii cu care Alba se mândrește: Cine sunt cei unsprezece care au luat 10 pe linie la Evaluarea Națională și cum au reușit să ducă județul în elita învățământului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Județul Alba, prin cei unsprezece elevi care au luat zece pe linie la Evaluarea Națională 2018, a ajuns în elita învățământului preuniversitar, mai ales dacă ne uităm în jur și vedem că sunt șapte județe – Teleorman, Sibiu, Harghita, Dâmbovița, Covasna, Caraș-Severin și Călărași – unde nu a fost niciun zece curat. Prin multă muncă, ambiție și curaj, cu ore particulare sau pregătindu-se singuri acasă, acești elevi sunt ambasadori ai județului, care au reușit o performanță de neegalat în ultimii ani.

Maria Cristina Simian, singura elevă din Alba, care a urmat cursurile unei instituții de învățământ din mediul rural și a luat zece la Evaluarea Națională, declară că profesorii s-au ocupat exemplar de elevi, ea reușind această performanță fără să ia ore particulare.

”De la începutul clasei a VIII-a, pe lângă teme, am învățat, zilnic, o oră la limba și literatura română și am făcut exerciții o oră la matematică. Nu a fost nevoie să iau ore particulare”, a spus eleva, contactată de ziarulunirea.ro, și întrebată cum s-a pregătit.

Întrebată, de asemenea, dacă crede că a fost dezavantajă având în vedere că a învățat la sat, Maria Cristina Simian a spus că nici vorbă de vreun dezavantaj, deoarece la Vințu de Jos sunt niște profesori ”excepționali”, care s-au ocupat de elevi ”ca la oraș”.

”Se poate învăța foarte bine și la sat, dacă se vrea. În școala noastră avem profesori foarte dedicați”, consideră eleva.

Ea vrea să studieze mai departe la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia, la profilul științele naturii, fiind tentată să urmeze, apoi, Medicina.

Mândria Colegiului ”Lucian Blaga” Sebeș – trei eleve de nota zece.

Colegiul Național ”Lucian Blaga” a arătat, de-a lungul timpului, că este una dintre cele mai bune școli din Alba, ținând cont de participările la olimpiade și rezultatele BAC și Evaluare Națională.

Ana Oltean, și ea elevă de nota 10, aici a învățat, fiind acum recunoscătoare dascălilor care au pregătit-o.

Cum ai reușit această performanță? ”Muncind, învățând și stând până seara târziu la scris. Când învățam, știam că o fac pentru mine, că trebuie să realizez ceva”, spune eleva.

Înainte de examene, nu s-a așteptat, deoarece orice om greșește un calcul, o virgulă, un cuvânt, dar văzând baremul, după probe, a crezut că va lua zece pe linie. Consideră că fiecare primește răsplata după faptă.

Rămâne mai departe la ”Lucian Blaga”, la matematică informatică, iar pe viitor vrea să studieze stomatologia, însă nu este decisă în totalitate.

Ana Maria Dreghiciu, o altă elevă cu media zece, declară că a lucrat foarte mult la școală, fiind ajutată de profesori.

”Doamna dirigintă este profesoară de matematică, iar acest lucru m-a ajutat mult. Acasă lucram suplimentar, făceam zilnic teste, la ambele materii, cât puteam de multe. Nu am avut timp liber, nu am luat ore particulare”, a spus eleva.

Mai departe, ea vrea să rămână la Colegiul Național ”Lucian Blaga” din Sebeș, la matematică informatică, intensiv informatică.

După liceu, intenționează să studieze Calculatoare, la Politehnică, însă deocamdată nu este decisă. Totodată, în clasele 1-4 ea a făcut studiat intensiv limba germană și ia în calcul și varianta de a pleca în străinătate.

Ana Marina Ștefan susține că familia și prietenii au fost surprinși, având în vedere că a luat zece curat, și a primit zeci de felicitări.

”Am avut mult de lucru, am avut culegeri de făcut, am făcut foarte multe exerciții la matematică dar deopotrivă și la română, materie care îmi place”, a spus eleva Ana Marina Ștefan.

Și ea rămâne la Colegiul ”Lucian Blaga” Sebeș, la bilingv, intensiv engleză.

Este pasionată de desenat și baschet, iar în timpul liber iese cu prietenii.

Daria Ursa a urmat cursurile Școlii Gimnaziale „Avram Iancu” din Alba Iulia și a reușit o dublă performanță: absolvit cu media 10 și tot 10 este și nota obținută la evaluare. Cu toate acestea Daria ne-a mărturisit cu modestie că reușita ei nu este chiar o performanță și mai degrabă munca și atenția pe care a depus-o i-au fost răsplătite pe măsură.

“Am învățat constant pe parcursul anilor și mi-am dat silința să îmi dovedesc mie că pot să reușesc. În acest an mi-am dedicat o parte mai mare din timp pregătirii pentru evaluare, păstrând echilibrul între activitățile școlare și pasiunile extrașcolare.

Încă nu am reușit să îmi dau seama exact ce voi face în viitor, dar sunt sigură că voi găsi o cale prin care voi putea îmbina munca și pasiunile, în orice caz sunt pregătită să dau tot ce am mai bun pentru a-mi atinge idealurile.”

Întrebată ce i s-a părut mai greu, tânăra spune că cel mai greu i-a fost să își controleze emoțiile și să reușească să se concentreze în totalitate în timpul evaluării propriu zise.

Daria este pasionată de muzică și de mică i-a plăcut să cânte atât vocal cât și la chitară. De asemenea, iubește să stea în natură cu o carte bună și să se bucure că are alături prieteni gata să o răpească din banalitatea cotidianului.

Ea vrea să studieze mai departe la Colegiul Naţional ”Horea, Cloşca şi Crişan” din Alba Iulia, la profilul matematică-informatică, engleză intensiv.

Alexandra Prața este o altă elevă de 10 pe linie din Alba Iulia, care a absolvit Şcoala Gimnazială Vasile Goldiș cu media 10 și despre care dascălii spun că este o tânără serioasă, sârguincioasă și muncitoare, de care sunt mândrii, iar rezultatele stau drept dovadă.

Secretul reușitei Alexandrei l-a reprezentat munca și seriozitate: “Am fost mereu susținută de familie, prieteni și nu în ultimul rând de profesori, care m-au încurajat și m-au ambiționat sa devin ceea ce sunt astăzi. Pe această cale le mulțumesc pentru tot ceea ce au făcut și vor face în continuare.”

Pentru tânăra din Alba Iulia, evaluarea națională a reprezentat doar o etapă din viață, cu ajutorul acesteia, reușind să dovedească faptul că prin muncă, ambiție și perseverență poate reuși preformanța.

Atmosfera examenelor nu i-a fost străină, deoarece din clasele primare a participat la olimpiade și concursuri, care și-au pus amprenta, reprezentând un avantaj pentru ea.

Ea vrea să își continue studiile la Colegiul Național “Horea, Cloșca și Crișan”, la profilul matematică-informatică: “După liceu, posibil să merg la Academia de Poliție sau Academia de Informații, dar este prea repede pentru a da un verdict clar. Tot ce pot spune este că îmi doresc să călătoresc cât mai mult, să descopăr lumea!”

Întrebată ce i s-a părut mai dificil la evaluare, Alexandra ne-a declarat că emoțiile care, în cazul ei, au fost constructive. Subiectele nu i s-au părut foarte dificile în condițiile în care s-a pregătit din timp, în mod constant.

“ Îmi place să citesc, să vizionez filme, să practic anumite sporturi, să îmi petrec timpul cu prietenii, să cunosc oameni noi, să îi fac pe cei din jur fericiți și nu în ultimul rând îmi place foarte mult să dorm!” a mai spus tânăra.

*Patru elevi de 10 pe linie, la Școala Generală Mihai Eminescu, din Alba Iulia

Florin Popa va urma secția de Științe ale Naturii de la Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan, din Alba Iulia, pentru că știe exact ce vrea să devina: medic!

”Am învățat constant de-a lungul celor 4 ani, am învățat fiecare lecție când mi-a fost predată, nu le-am lăsat pe final. Perseverența și ambiția sunt lucrurile de baza ale unei reușite. Și ca să poată reuși, elevul trebuie sa faca mereu o echipă indestructibilă cu profesorul, lucru de care sunt foarte bucuros deoarece am avut doar persoane extraordinare alături”, a spus Florin precizând că nu a luat meditații, este obișnuit să învețe tot timpul datorită pregătirilor intense din cadrul olimpiadelor, și că îi place mult să citească și să descopere cât mai multe lucruri noi în domeniul științei: chimie, fizică și biologie.

El le este recunoscător profesorilor de matematică Oana Lăncrănjan, Iulia Todică, Stoia Alexandrina și de limba română – Furdui Miruna, despre care spune că l-au ajutat enorm să obțină acest rezultat de excepție. Le mulțumește, de asemenea, părinților săi pentru că i-au oferit toate condițiile și este mândru că acum i-a făcut fericiți.

Cristina Rusu va învăța în următorii patru ani la Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan din Alba Iulia, Secția Matematică – Informatică – Engleză pentru că își dorește să devină arhitect.

Ea spune că nu există un anumit secret pentru a obține o asemenea reușită și totul constă în muncă susținută.

A învățat constant și la fel de mult în toți anii de gimnaziu, iar ultima perioadă înainte de examen, a dedicat-o recapitulării. A avut emoții înaintea probelor, dar subiectele nu i s-au părut dificile și se aștepta la un rezultat foarte bun.

Le recomandă colegilor care vor susține acest examen să învețe constant și să aibă încredere în ei și în cunoștințele pe care le asimilează.

Le este recunoscătoare părinților și profesorilor Marinescu Rodica (matematică) și Bandici Emanuela Liliana (limba română), alături de care a obținut rezultatul de azi.

Dan Bandici va învăța în continuare la Colegiul Național Horea, Cloșca și Crișan din Alba Iulia, Secția Științe Sociale – Engleză, iar după liceu vrea să urmeze Facultatea de Drept.

Pentru el examenul a fost ”nici greu, nici ușor” și s-a pregătit rezolvând modelele de subiecte pe care le-a avut la dispoziție și consideră că asta l-a ajutat foarte mult în obținerea rezultatului la examen.

De asemenea, i-au fost alaturi profesorii Marinescu Rodica (matematică) și Bandici Emanuela Liliana (limba română) cărora le este recunoscător.

Îi sfătuiește pe colegii care vor da examenul în viitor să-și păstreze bine caietele de notițe din fiecare an, pentru că vor avea nevoie de ele în momentul în care vor dori să recapituleze și astfel le va fi mai ușor. În rest, totul constă în multă muncă, seriozitate și dorința de a performa.

Marcus Cotrău va învăța în continuare la un liceu din Cluj Napoca, oraș în care se mută împreună cu familia, și va alege o secție de matematică-informatică. Dorește să se specializeze în același domeniu și mai departe, ca student.

Pentru obținerea notelor foarte bune i-au fost ne mare ajutor sfaturile și îndrumările profesorilor de matematică Oana Lăncrănjan, Iulia Todică, Stoia Alexandrina și de limba română – Furdui Miruna. El spune că a învățat constant, în anii de gimnaziu, pentru toate materiile, nu doar pentru cele de examen, s-a pregătit și pentru a participa la olimpiade, iar în ultima parte a perioadei a avut doar de recapitulat.

Examenul la limba română i s-a părut ușor, iar cel de la matematică de dificultate medie. Îi sfătuiește pe colegii care vor trece prin evaluarea națională anii viitori să nu-și lase materia de învățat pe ultimele momente și să asculte sfaturile profesorilor.

Diana Boitor, din Blaj, a absolvit Colegiul Național „Inochentie Micu Clain” cu media 9,98, iar la evaluare a obținut media 10.

Tânăra ne-a mărturisit că a lucrat suplimentar acasă și a făcut pregătiri la școală împreună cu profesorii și ceilalți colegi, iar perfomanța de la evaluare a reușit să o atingă prin multă muncă și perseverență, dar și cu ajutor din partea doamnei profesor de limba română Ana Comșa și a domnului profesor de matematică Ghiță Ioan.
Diana își dorește să urmeze mai departe profilul de matematică-informatică, intensiv informatică, la Colegiul National „I.M.Clain” din Blaj, iar cel mai greu la examen i s-a părut stresul cu care acesta venea la pachet, deși a mai participat la diferite olimpiade și concursuri: „Nu am reușit să mă obișnuiesc încă cu emoțiile.”
„Cea mai mare pasiune a mea va rămâne mereu matematica, fiind urmată de pasiunea pentru lectură și sport, voleiul fiind un factor ce mi-a influențat major dezvoltarea, împreună cu dorința de cunoaștere dobândită prin lectură”, ne-a mai mărturisit Diana.

În urma centralizării notelor obținute la Evaluarea Națională sesiunea 2018, la nivelul județului Alba, s-au înregistrat rezultate exceptionale, a transmis IȘJ într-un comunicat de presă.

”Acolo unde şi-au dat mâna toți aceşti pioni principali ai unui proces educațional de succes rezultatele îmbucurătoare n-au întarziat să apară. Astfel, la nivelul jud.Alba ne mandrim in acest an cu 11 medii de 10, cu un procent de 89.32% medii peste 5 la limba română, cu procent de 65,21% medii la matematică si cu un procent de 79.09% medii generale peste 5, privind promovarea la EN 2018. Felicitari tututor elevilor promovați si succes in continuare!”, a transmis IȘJ Alba.

La Evaluarea Națională din acest an în județul Alba s-au înscris 2590 de elevi, dintre care 115 au absentat la limba română, iar 118 la matematică, potrivit IȘJ Alba.

Media generală obţinută în cadrul EN VIII are o pondere de 80% în calculul mediei pe baza căreia se realizează admiterea în clasa a IX-a de liceu


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Accident MORTAL pe DN 17C, provocat de un șofer din Alba: Un bărbat a DECEDAT după impactul violent dintre un autocamion și o mașină

Ziarul Unirea

Publicat

în

Accident MORTAL pe DN 17C, provocat de un șofer din Alba: Un bărbat a DECEDAT după impactul violent dintre un autocamion și o mașină Un accident mortal a avut loc luni pe DN 17C, în județul Bistrița-Năsăud. Un bărbat din Cluj a decedat după ce un șofer din Alba, aflat la volanul unui autocamion, a […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea