Elevii cei mai dezavantajați din clasele primare și gimnaziale vor primi rechizite GRATUITE: Ce valoare au acestea și ce materiale vor primi
Elevii cei mai dezavantajați din clasele primare și gimnaziale vor primi rechizite GRATUITE: Ce valoare au acestea și ce materiale vor primi
Elevii cei mai dezavantajați din clasele primare vor primi rechizite gratuite în valoare de 65 de lei, iar elevii de gimnaziu rechizite în valoare de 75 de lei, în anul școlar 2023-2024, anunță ministra Educației într-o postare pe Facebook.
Ligia Deca precizează că a semnat ordinul de ministru care majorează valoarea pachetelor de rechizite acordate gratuit pentru elevii din clasele primare și gimnaziu. În prezent, prin Ordonanța nr 33 / 2001 privind acordarea de rechizite școlare, elevii din clasele primare ai căror părinți au un anumit venit, primesc un pachet de rechizite în valoare de 25 de lei, iar elevii de gimnaziu primesc rechizite care costă 35 de lei.
Anul școlar trecut, 2021-2022, au primit rechizite gratuite, 258.356 elevi, potrivit Raportului privind starea învățământului preuniversitar.
Ligia Deca a anunțat că de anul școlar viitor 2023-2024 se va majora valoarea pachetelor cu rechizite acordate elevilor defavorizați cu 140%. Elevii din clasele primare vor primi rechizite în valoare de 65 de lei, iar cei din gimnaziu în valoare de 75 de lei.
“Astăzi, am semnat Ordinul care majorează suma alocată pentru pachetele de rechizite școlare. Aceasta este doar una dintre măsurile unui plan prin care combatem abandonul școlar și ne asigurăm că toți elevii au parte de educația de calitate pe care o merită.
Începând cu anul școlar 2023-2024, valoarea pachetelor de rechizite a fost majorată, conform următoarei scheme:
65 de lei/pachet/elev din învățământul primar, de la 25 de lei/pachet/elev.
75 de lei/pachet/elev din învățământul gimnazial, de la 35 de lei/pachet/elev”, scrie în postarea ministrului Educației.
Urmează ca ordinul de ministru să fie publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare de anul viitor școlar, 2023-2024.
Ordonanța Guvernului nr. 33/2001 prevede că beneficiază de un pachet de rechizite școlare, copiii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, la cursuri de zi şi care sunt în întreţinerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe ţară”.
Potrivit legii nr. 126/ 2002 pentru aprobarea Ordonanței Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite școlare în anul școlar 2001-2002, sumele alocate vor fi actualizate de Ministerul Educației la începutul fiecărui an școlar.
Fondurile necesare achiziționării și distribuirii rechizitelor școlare se asigura din bugetul alocat Ministerului Educației și Cercetării.
Anul școlar trecut, 2021-2022, au primit rechizite gratuite, 258.356 elevi, potrivit Raportului privind starea învățământului preuniversitar.
Potrivit ordinului de ministru nr. 4385/2012, pentru clasa pregătitoare un pachet de rechizite pe an, în valoare de 25 de lei conținea:
– 2 bucăți caiet desen A4 24 de file
– 1 buc caiet dictando 48 de file
– 2 buc caiet tip geometrie
– 2 caiete de matematică 48 de file
– 1 buc caiet tip I 24 de file
– 3 buc creion HB negru
– 1 set creioane colorate 6 bucăți
– 1 buc gumă
– 1 buc penar
– 1 buc acuarele
– 2 buc pensule
– 1 buc ghiozdan
– 1 planșetă
– 1 buc set plastilină
– 1 buc lipici
– 1 buc hârtie glasată min. 6 culori
– 1 buc pungă plastic
Potrivit Ordonanței Guvernului nr. 33/2001 privind acordarea de rechizite școlare, în termen de 15 zile de la începerea fiecărui an școlar directorii de școli vor stabili elevii care urmează să beneficieze de rechizite școlare și vor face publică lista acestora.
Directorii de școli vor transmite lista cu beneficiarii la inspectoratele școlare județene/ Inspectoratul Școlar al Municipiului București, care vor stabili necesarul de rechizite școlare la nivelul județului și, respectiv, al municipiului București.
Ministerul Educației cumpără rechizitele și vor fi distribuite până la data de 1 octombrie, mai scrie în OUG nr.33/2001. Rechizitele școlare vor fi repartizate pe școli de către inspectoratele școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Directorii de școli împreună cu primarii vor organiza distribuirea la beneficiari.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]