Rămâi conectat

Actualitate

Elevii au dreptul de a contesta notele la lucrările scrise: Care este procedura conform statutului elevului

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevii au dreptul de a contesta notele la lucrările scrise: Care este procedura conform statutului elevului

Aceștia au acum la dispoziție un mecanism actualizat pentru a contesta notele primite la lucrările scrise, conform prevederilor incluse în Statutul Elevului,actualizat recent prin Ordinul de ministru nr. 3.797 din 8 martie 2023.

Chiar dacă această posibilitate a fost introdusă în statut încă din anul 2016, este evident că puțini elevi sunt familiarizați cu această importantă prerogativă.

Potrivit noului document, profesorii sunt acum obligați să ofere explicații detaliate cu privire la notele acordate la lucrările scrise, iar în cazul în care elevul și părintele au nelămuriri cu privire la evaluare, aceștia au dreptul de a solicita o reevaluare. Care este procedura detaliată pe care aceștia o pot urma.

Este de precizat că reevaluările sunt aplicabile exclusiv lucrărilor scrise, fiind excluse probele orale sau practice.

Conform Articolului 7 din Statutul Elevului, actualizat în 2023:

Articolul 7

Elevii beneficiază de următoarele drepturi în sistemul educațional:

k) dreptul la o evaluare obiectivă și corectă;
l) dreptul de a contesta rezultatele evaluării lucrărilor scrise;

Articolul 9

Art. 9. În vederea exercitării dreptului de a contesta rezultatele evaluării la lucrările scrise, stipulat la art. 7 lit. k)-l), elevul sau, după caz, părintele, tutorele ori susținătorul legal al elevului, poate acționa astfel:

a) Elevul sau, după caz, părintele, tutorele ori susținătorul legal solicită verbal cadrului didactic să justifice rezultatul evaluării, în prezența elevului și a părintelui, tutorelui sau susținătorului legal, în termen de maximum 5 zile de la comunicare.

b) În situația în care argumentele prezentate de cadrul didactic nu sunt considerate satisfăcătoare, elevul, părintele, tutorele sau susținătorul legal poate solicita în scris conducerii unității de învățământ reevaluarea lucrării scrise. Nu se poate solicita reevaluarea probelor orale sau practice.

c) Pentru soluționarea cererii de reevaluare, directorul desemnează alte două cadre didactice de specialitate din unitatea de învățământ preuniversitar, care nu predau la clasa respectivă și care reevaluează lucrarea scrisă.

d) Media notelor acordate separat de cadrele didactice prevăzute la lit. c) este nota rezultată în urma reevaluării. În cazul învățământului primar, calificativul este stabilit prin consens de către cele două cadre didactice.

e) În cazul în care diferența dintre nota inițială, acordată de cadrul didactic de la clasa, și nota acordată în urma reevaluării este mai mică de un punct, contestația este respinsă și nota acordată inițial rămâne neschimbată. În cazul în care diferența dintre nota inițială și nota acordată în urma reevaluării este de cel puțin 1 punct, contestația este acceptată.

f) În cazul acceptării contestației, directorul anulează nota obținută în urma evaluării inițiale. Directorul trece nota acordată în urma contestației, autentifică schimbarea prin semnătură și aplică ștampila unității de învățământ.

Citește și: Profesorii, plătiți doar cu promisiuni: Vor beneficia de finanțare pentru navetă începând cu anul scolar 2025-2026. Condiții

g) Calificativul sau nota obținută în urma contestației rămâne definitiv/definitivă.

h) În situația în care în unitatea de învățământ preuniversitar nu există alți învățători/institutori/profesori pentru învățământul primar sau profesori de specialitate care să nu predea la clasa respectivă, pot fi desemnați, de către inspectoratul școlar, cadre didactice din învățământul primar sau profesori de specialitate din alte unități de învățământ.

Sursa: portalinvatamant.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea