Rămâi conectat

Ştirea zilei

Elena Meteșan, femeia acuzată de delapidarea a peste 1 milion de euro de la agenția CEC Bank din Zlatna, condamnată la 3 ani de închisoare cu executare

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Fosta angajată a agenției CEC Bank Zlatna, Elena Meteșan, acuzată de delapidare cu consecințe deosebit de grave a fost condmanată la 3 ani de închisoare cu executare. Decizia a fost pronunțată luni, 20 noiembrie, la Tribunalul Alba.

Instanța a mai aprobat acțiunea civilă a băncii și a decis să o oblige pe inculpată să plătească sumele de 4.227.940 de lei şi 236.981 de euro, sume achitate deja de către CEC către un număr de peste 160 de clienți. Prejudiciul inițial reținut de Parchet la momentul trimiterii în judecată a fost de 6.321.888 de lei şi 273.744 de euro. Prin urmare, instanța a decis să nu recunoscă, la solicitarea reprezentanților băncii, sumele de 2.093.000 de lei şi 37.762 de euro.

Dacă hotărârea va rămâne definitivă, un număr de 129 de clienți ai CEC Zlatna nu vor mai putea să își recupereze banii. Singura soluţie le-ar mai rămâne să deschidă procese civile împotriva băncii, în situaţia în care nu vor putea recupera nimic de la inculpata judecată în dosar. Instanța a respins solicitarea procurorului care a dorit ca acești bani să fie confiscați de la Elena Meteșan. Aceasta este judecată în arest la domiciliu, măsură menținută prin hotărârea Tribunalului. Femeia a efectuat deja mai bine de 1 an de zile de arest preventiv sau la domiciliu, astfel că nu ar mai avea mult timp de stat în penitenciar.

Soluția poate fi contestată la Curtea de Apel. Potrivit rechizitoriului, inculpata, în calitate de funcţionar public-angajat în cadrul CEC Bank – Agenţia Zlatna în funcţia de ofiţer de cont, în perioada noiembrie 2005-august 2016, în baza unei rezoluţii infracţionale unice, şi-a însuşit mai multe sume de bani, constând atât în depuneri efectuate de clienţii băncii, cât şi în sume de bani remise de aceştia în vederea depunerii, fiind afectaţi un număr de 297 clienţi. Într-un dosar separat este cercetată penal pentru infracţiuni similare Viorica Popa, sora inculpatei Elena Meteşan.

Minuta deciziei de la Tribunalul Alba:

În baza art. 396 alin. 10 Cod procedură penală la art. 295 alin. 1 din Cod penal rap. art. 309 din Cod penal cu aplic. art. 35 alin. 1 din Cod penal, condamnă pe inculpata METEŞAN ELENA, …, la o pedeapsă de: – 3 ani închisoare cu aplic. art. 66 lit. a şi b Cod penal şi 3 ani interzicerea drepturilor prev. de art. 66 alin. 1 lit. a şi b din Cod penal. În temeiul art. 399 alin. 1 din Cod procedură penală menţine măsura arestului la domiciliu dispusă faţă de inculpată. În temeiul art. 72 alin. 1 din Cod penal deduce din pedeapsa închisorii aplicată inculpatei durata reţinerii, arestării preventive şi a arestului la domiciliu, începând cu data de 09.09.2016 – la zi. În baza art. 397 alin.1 Cod procedură penală rap. la art. 25 alin.1, art.19 alin.5 Cod procedură penală şi art.21 Cod procedură penală admite acţiunea civilă formulată de partea civilă CEC BANK S.A. – Bucureşti, Calea Victoriei, nr. 13, sector 3 şi obligă inculpata la plata sumelor de 4.227.940,06 lei şi 235.981,21 euro actualizate cu dobânda legală până la data plăţii, în favoarea părţii civile, reprezentând prejudiciul cauzat. Respinge cererea reprezentantului parchetului de confiscare a sumei ce reprezintă diferenţa dintre suma cu care partea civilă menţionată s-a constituit parte civilă în cursul urmăririi penale şi cea solicitată în cursul judecăţii. În temeiul art. 397 alin. 5 rap. la art. 486 alin. 2 din Cod procedură penală menţine măsurile asigurătorii dispuse prin ordonanţa procurorului din data de 12.09.2016. Conform prevederilor art. 274 din Cod procedură penală obligă inculpata la plata cheltuielilor judiciare avansate de stat, în cuantum de 4.000 lei aferente fazei de urmărire penală şi de 400 lei aferente fazei de judecată. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţa publică din data de 20.11.2017.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Drumul național DN 74A, surpat în urma ploilor, la Cărpiniș: Trafic restricționat pe un singur sens, dirijat prin semafoare

Ziarul Unirea

Publicat

în

FOTO Drumul național DN 74A, surpat în urma ploilor, la Cărpiniș: Trafic restricționat pe un singur sens, dirijat prin semafoare Drumul național DN 74A s-a surpat în urma ploilor pe o porțiune de aproximativ 100 de metri, pe raza localității Cărpiniș din comuna Roșia Monană. Circulația rutieră în zonă se desfășoară pe un singur sens, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea