Efectul scumpirii accelerate a carburanţilor: un şofer de autoturism câştigă 30 de lei dacă face plinul în Bulgaria
Proprietarii de maşini și patronii români de firme de transport au acum foarte multe motive să ocoloească benzinăriile din România şi să alimenteze în staţiile din Bulgaria, mai ales dacă oricum au drum acolo şi trebuie să plătească oricum taxele vecinilor de la sud pentru utilizarea infrastructurii rutiere.
După majorarea accizelor la carburanţi, din România şi deprecierea leului, diferenţa de preţ la carburanţi, între noi şi bulgari, este din ce în ce mai mare.
Potrivit datelor Oil Bulletin, serviciul de monitorizare al preţurilor la carburanţi al Comisiei Europene, la data de 27 noiembrie, preţul mediu în România era de 1,135 euro pentru un litru de benzină, şi de 1,157 euro pentru un litru de motorină. Preţurile sunt încă mult sub media europeană, dar sensibil mai mari decât în Bulgaria. În aceeaşi dată, preţul mediu de la pompele vecinilor noştri era de 1,033 euro la benzină şi 1,025 euro la motorină.
Aşadar, diferenţa de preţ ajunge până la 13 eurocenţi pe litru, în cazul motorinei. Adică circa 60 de bani pe litru, la cursul actual leu-euro. Aşadar, la un plin normal, de 50 de litri, un şofer de autoturism ar câştiga 30 de lei, însă, dacă facem socoteala pentru un camion cu un rezervor de 900 de litri, economia, dacă alimentează în Bulgaria, este de 540 de lei.
Asta se întâmplă pentru că, la noi, preţurile au crescut mult mai mult decât în Bulgaria, alimentate de creşterea taxelor şi de devalorizarea leului (bulgarii au curs fix pentru leva). Am făcut o comparaţie cu preţurile de la data de 11 septembrie, unltimele date Oil Bulletin dinainte de prima majorare a accizei din România.
Atunci, la noi benzina costa 1,019 euro litrul şi motorina 1,017 euro litrul, iar în Bulgaria pteţurile erau de 1,017 euro şi, respectiv 0,995 euro. Diferenţa era astfel insesizabilă la benzină şi de de sub doi cenţi la motorină. După cum se observă însă acum, cel puţin în cazul motorinei (cel mai cumpărat carburant în România), această diferenţă a crescut de şapte ori.
Transportatorii români ameninţă cu proteste
Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT) a emis în data de 6 decembrie un comunicat în care solicită Guvernului să revină la nivelul accizei din luna august şi anunţă că, începând cu luna ianuarie, va începe acţiuni de protest.
Conform sursei citate, pragul de 6 lei/litru carburant riscă să fie atins în preajma Sărbătorilor atât din cauza creşterii constante a cotaţiilor barilului cât şi din cauza apetitului furnizorilor pentru scumpiri în această perioadă.
„Preţurile carburanţilor urcă vertiginos în timp ce Guvernul evită să comunice două adevăruri: încasările din acciza aferentă carburanţilor au scăzut exact cum s-a întâmplat şi în perioada 2014-2016, preţurile la raft au crescut chiar dacă transportatorii nu au transferat în tarif creşterea costurilor operaţionale.
După trei luni de la intrarea în vigoare a celei mai proaste modificări fiscale, Guvernul nu a oferit pieţei de transport un răspuns clar cu privire la returnarea accizei şi se bazează în continuare pe consumul pieţei active în condiţiile în care peste 90% din motorina utilizată de transportul internaţional este alimentată din surse aflate în afara graniţelor României”, potrivit FORT.
În comunicat se mai spune că FORT a aşteptat un răspuns din partea Guvernului, chiar şi unul negativ, dar guvernanţii au evitat să răspundă.
„La solicitarea membrilor FORT, începând cu luna ianuarie 2018, vor fi organizate proteste pe modelul consacrat al celor din 2016, ce au condus la modificarea legii RCA, proteste la care sunt aşteptaţi toţi consumatorii de carburant ce suferă din cauza preţurilor uriaşe de la pompă. Blocajul instituit de Guvern în raport cu acest subiect confirmă încă odată faptul că interesul faţă de mediul privat şi problemele acestuia este 0 şi pentru actualul Cabinet”, conform documentului citat.
Sursa: economica.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va fi VREMEA până în ajun de Crăciun: Temperaturi normale pentru această perioadă, în preajma sărbătorilor. Prognoza METEO de la ANM, pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au publicat vineri, 22 noiembrie 2024, estimările pentru următoarea lună, oferind primele indicii despre cum va fi vremea în preajma sărbătorilor de iarnă. Conform prognozei, săptămâna de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 5 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 4 ore
23 noiembrie – Zborul Marii Uniri: Povestea aviatorului mort în anonimat, care a zburat la -40 de grade cu documentele Marii Uniri de la 1 decembrie 1918
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii