Efectele negative ale telefonului, calculatorului, social media. Cum afectează mintea adolescenților
Telefonul mobil, calculatorul, tableta, dispozitivele cu ecran digital, în general, nu au un efect benefic asupra creierului, dacă sunt utilizate în exces, deși adolescenții cred că sunt destresante.
Fie că e o pauză de la lecții, ori pregătirea pentru culcare, majoritatea adolescenților au obiceiul de a se uita cu regularitate în telefonul mobil. Un sondaj arată că este ma mult decât un obicei, cifrele spun că 58% dintre adolescenți au declarat că au folosit ecrane pentru a se detensiona și relaxa. Dar jocurile, chatul și rețelele sociale nu sunt chiar în măsură să vă relaxeze.
Oamenii de știință studiază în continuare toate modurile în care telefoanele, calculatoarele, social media și alte instrumente tehnologice vă pot afecta mintea, corpul și starea de spirit.
Astfel, spun ei, când petreceți mult timp în fața unui ecran, creșteți șansele de apariție a unor tipuri de probleme de sănătate, de la creșterea în greutate și durerile de cap până la anxietate și depresie.
Utilizarea înainte de culcare, nerecomandată. Pe timp de noapte, ecranele vă pot ține treaz, deoarece mintea dvs. este prea activă pentru a trece în modul de somn.
Pe de altă parte, adevărata relaxare – lucruri precum citirea unei cărți, desenatul, plimbarea sau ascultatul muzicii – este de fapt o parte importantă a menținerii sănătății. Când petreceți suficient timp în zăpadă în fiecare zi, devine mai ușor să aveți energia pentru a face alte acțiuni sănătoase, cum ar fi alegerea unei gustări sănătoase în loc de mâncare nesănătoasă sau să faceți mișcare.
Nu este nimic în neregulă dacă petreceți un timp scurt de chat, pe social media sau să vă juca un joc video pentru câteva minute. Dar asta nu ar trebui să fie alegerea pentru relaxare – timpul în care creierul are nevoie pentru a stoca amintiri, pentru a stimula creativitatea, a procesa ceea ce înveți și multe altele.
Faceți mișcare. Când trebuie să vă relaxați, lăsați deoparte ecranele și mișcați-vă corpul. Încercați o oră de yoga sau dans, o cursă pe bicicletă sau pe skateboard. Alăturați-vă unei echipe sau întâlniți-vă cu niște prieteni pentru a juca un joc. Nu contează ce alegeți, atâta timp cât vă mișcați în fiecare zi. Asta ar putea include o activitate ca spălarea, curățarea camerei sau scoaterea gunoiului.
Distrați-vă. Faceți o pauză de la Instagram și petreceți timp în alte lucruri pe care doriți să le vedeți. Sunteți un artist sau un bucătar? Vă place o carte bună sau să vă întâlniți cu prietenii? Explorați alte modalități de a vă bucura.
Când verificați telefonul sau vă uitați la televizor, asigurați-vă că ați terminat cu aproximativ o oră înainte de culcare.
Tipul de lumină care strălucește de pe ecrane poate afecta hormonii care controlează somnul, ceea ce vă face greu să aveți un omn odihnitor. În plus, când urmăriți un film, verificați mediile sociale sau trimiteți texte prietenilor, creierul rămâne activ. Doriți să evitați ispita de a primi la ecran? Lăsați telefonul undeva în afara dormitorului și lăsați-l acolo să se încarce peste noapte.
Sursa: dcmedical.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Sănătatea și natură
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului O delicioasă și relaxantă ceașcă de ceai este binevenită oricând, dar mai ales pe 15 decembrie, ziua dedicată acestei băuturi, ce ocupă locul doi în lume după apă, într-un top al băuturilor consumate. Ziua internațională a ceaiului a fost marcată pentru prima dată în 2005, în India, ca urmare […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 10 ore
MESAJE de CRACIUN. Texte frumoase cu URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
Cele mai frumoase mesaje de Crăciun. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 4 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de CRACIUN fericit 2024! Urări, felicitări și SMS-uri pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
MESAJE de SĂRBĂTORI 2024. URARI şi FELICITARI pe care le puteţi trimite prin SMS de Sărbători