Rămâi conectat

Actualitate

Efectele aderării României la Schengen. Economist: „Libera circulație a bunurilor și a oamenilor este benefică din punct de vedere economic doar pentru țările care exportă mai mult decât importă”

Bera Larisa

Publicat

în

Efectele aderării României la Schengen. Economist: „Libera circulație a bunurilor și a oamenilor este benefică din punct de vedere economic doar pentru țările care exportă mai mult decât importă”

Aderarea României la Schengen a generat un val de entuziasm, dar și dezbateri cu privire la efectele economice ale acestui eveniment. Economistul Radu Georgescu susține că libera circulație a bunurilor și a oamenilor aduce beneficii economice doar pentru statele care exportă mai mult decât importă, iar țara noastră are cel mai mare deficit comericial din UE raportat la PIB.

Citește și: Adrian Negrescu: ”prosperitatea clamată de politicieni a fost indusă artificial cu perfuzii financiare din împrumuturi”

Sărbătoarea Muzicii 2025

„Deja se văd primele efecte ale aderării la Schengen. Stațiunile din Ungaria și Bulgaria sunt pline de români. Am zâmbit când am auzit pe unii care spuneau că aderarea la Schengen este foarte bună pentru economia Romaniei.

Eu sunt economist. Obligația mea este să înțeleg impactul economic al evenimentelor. După ce am aderat la Schengen am explicat că libera circulație a bunurilor și a oamenilor este benefică din punct de vedere economic doar pentru țările care exportă mai mult decât importă.

România are cel mai mare deficit comercial din UE raportat la PIB. Adică importăm mult mai mult decât exportăm. La turism stăm și mai rău. Conform BNR, românii au cheltuit în străinătate 4 miliarde euro mai mult decât au cheltuit străinii în România.

Știi ce este haios? Pe planeta Pământ este o țară care are și ea un deficit comercial mare. Această țară se numește US. Pentru a proteja producția internă și a ajuta companiile locale, americanii vor să introducă în 2025 taxe vamale de cel putin 25% la toate importurile. Dar stai un pic. Americanii vor să-și protejeze economia? Și noi ne bucurăm că vom consuma și mai mult din import?

Bănuiesc că americanii știu ceva economie. Primele 3 facultăți de economie din lume sunt din US. România nu are nicio facultate economică în primele 100. Suntem influentați de 2 legi. Gravitația și economia. În Univers toate lucrurile se mișcă datorită gravitației. Pe planeta Pământ toate lucrurile sunt mișcate de economie. De aceea este foarte important să înțelegi cum funcționează economia”, a scris Radu Georgescu pe pagina de Facebook.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

FOTO | Drumul Expres Tureni, la doar câțiva pași de inaugurare: Au fost finalizate testele de iluminat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Drumul Expres Tureni, la doar câțiva pași de inaugurare: Au fost finalizate testele de iluminat Au fost finalizate testele de iluminat de pe Drumul Expres Tureni – DEx4 (drumul de legătură A3 – DN1), a anunțat în dimineața zilei de luni, 7 iulie 2025, directorul general al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), […]

Citește mai mult

Actualitate

Ministrul Sănătății a decis: Evaluarea managerilor de spitale se va face pe alte criterii decât cele actuale

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ministrul Sănătății a decis: Evaluarea managerilor de spitale se va face pe alte criterii decât cele actuale Ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, a anunțat o reformă amplă în modul de evaluare a managerilor de spitale, vizând actualizarea criteriilor de performanță care stau la baza acestei evaluări. Schimbările vor fi implementate printr-un act normativ ce urmează să […]

Citește mai mult

Actualitate

În România sărăcia afectează 1 din 5 persoane. Copiii și tinerii rămân categoriile cele mai vulnerabile

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

În România sărăcia afectează 1 din 5 persoane. Copiii și tinerii rămân categoriile cele mai vulnerabile Aproape 1 din 5 români trăieşte în sărăcie, iar copiii şi tinerii sunt cei mai vulnerabili. În 2024, rata sărăciei a fost de 19%. Cei mai afectaţi rămân copiii şi tinerii: peste un sfert dintre cei sub 17 ani […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea