Efecte secundare surprinzătoare ale paracetamolului: Ce au descoperit cercetătorii
Efecte secundare surprinzătoare ale paracetamolului: Ce au descoperit cercetătorii
Administrat după ureche și mult peste indicațiile medicului, paracetamolul, un medicament extrem de popular și folosit la scară largă, poate provoca o serie de efecte secundare, inclusiv decolorarea pielii, informează presa de specialitate din Regatul Unit.
Desigur, nu este o regulă generală, dar se pare că numărul cazurilor cu efecte secundare neașteptate este în creștere, spre marea îngrijorare a medicilor. Pentru că, spun ei, o utilizare regulată de paracetamol poate provoca o schimbare de culoare a pielii degetelor și buzelor, care capătă o nuanță albăstruie. În acest caz, trebuie consultat imediat un specialist.
NHS avertizează, de asemenea, că un supradozaj de paracetamol poate provoca efecte secundare grave. „Nu vă lăsați tentat să măriți doza sau să luați o doză dublă dacă aveți dureri foarte puternice”, se arată în raportul experților.
„A lua prea mult paracetamol poate fi periculos și este posibil să aveți nevoie de tratament. Nu luați paracetamol împreună cu alte medicamente care conțin paracetamol. Dacă luați două astfel de pastile există riscul de supradozaj. Administrarea medicamentului pentru a ameliora orice boală ușoară de care suferiți poate fi utilă, dar nu trebuie să depășiți niciodată doza recomandată”, au subliniat medicii din Marea Britanie.
De asemenea, ei atrag atenția că alte reacții adverse includ diaree, transpirație crescută, pierderea poftei de mâncare, greață sau vărsături. Nu sunt exluse, la un consum excesiv de paracetamol, crampele sau durerile abdominale, precum și umflăturile. „Solicitați imediat ajutor de urgență dacă apare oricare dintre următoarele simptome de supradozaj în timpul tratamentului cu paracetamol”, recomandă experții britanici.
Potrivit NHS, greața și vărsăturile sunt simptome „extrem de frecvente” ale supradozajului de paracetamol. Aceste simptome pot apărea în câteva ore de la ingerarea unei doze hepatotoxice, avertizează autoritatea sanitară.
După cum a scris DCBusiness cu ceva timp în urmă, administrarea, după vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2, de produse analgezice și antitermice precum paracetamolul poate afecta negativ formarea de anticorpi. Este concluzia la care au ajuns specialiștii de la Școala de Medicină a Universității Duke din Statele Unite.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
PENSII 2025: Proiectul care prevede creșterea vârstei de pensionare a magistraților, adoptat de Camera Deputaților
PENSII 2025: Proiectul care prevede creșterea vârstei de pensionare a magistraților, adoptat de Camera Deputaților Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, 23 aprilie 2025, proiectul de lege privind pensiile speciale ale magistraţilor, cu 259 de voturi pentru, un vot contra şi 25 de abţineri iar un parlamentar nu a votat. Citește și: Noutăți pensii 2025: […]
OFICIAL: Când intră BANII din alocații, indemnizații, pensii și alte drepturi sociale în mai 2025
Oficial: Când intră banii din alocații, indemnizații, pensii și alte drepturi sociale în mai 2025 Chiar dacă începutul lunii aduce mini-vacanța de 1 Mai, toate sumele aferente plății alocațiilor pentru copii, indemnizațiilor, pensiilor și tuturor celorlalte drepturi sociale vor ajunge la timp la beneficiari, au anunțat, miercuri, 23 aprilie 2025, reprezentanții Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului […]
Moartea Papei Francisc: Clopote trase zilnic până la înmormântarea Papei, în bisericile din Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș
Moartea Papei Francisc: Clopote trase zilnic până la înmormântarea Papei, în bisericile din Arhieparhia Greco-Catolică de Alba Iulia și Făgăraș Clopotele din toate bisericile greco-catolice din Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș, cea mai mare Eparhie a Bisericii Române Unită cu Roma, Greco-Catolică, vor fi trase zilnic la ora 12.00, până la înmormântarea Papei Francisc. […]