Economistul Radu Georgescu: „În România statul ia oricărui salariat 42% din salariul brut. Este una dintre cele mai mari cote de impozitare de pe planeta Pământ”
Economistul Radu Georgescu: „În România statul ia oricărui salariat 42% din salariul brut. Este una dintre cele mai mari cote de impozitare de pe planeta Pământ”
„În România statul ia oricărui salariat 42% din salariul brut. Este una dintre cele mai mari cote de impozitare de pe planeta Pământ”, subliniază economistul Radu Georgescu.
Citește și: Economistul Radu Georgescu: „Americanii au spus încă din 1950 despre TVA că este o taxă stupidă, care generează evaziune”
„Dacă în US ar veni vreun polician și ar spune că vrea să crească taxele, probabil într-o oră ar ieși război civil. Văd la TV politicieni care spun că Romania are cotă mica de impozit pe venit, de 10%. Dar aceștia nu spun că românii, pe lângă impozitul pe venit de 10%, mai plătesc CAS (contribuție la pensie) de 25% și CASS ( contribuție la sănătate) de 10%.
Asta înseamnă că statul ia oricărui salariat 42% din salariul brut. Este una dintre cele mai mare cote de impozitare de pe planeta Pământ.
Prin comparație, un american care are salariul brut anual de 100.000 $ plătește taxe de 37%. Salariul de 100.000 $ este unul foarte bun în US, salariul mediu brut fiind de 65.000$”, spune Radu Georgescu.
Acesta trece în revistă într-o postare în mediul online taxe plătesc americanii și cum funcționează sistemul fiscal în US.
1. CAS. Americanii plătesc CAS 12,4% din brut (jumătate 6,2% plătește firma, jumătate angajatul). În Romania CAS este 25% și plătește doar angajatul. Ups!
2. CASS. Americanii plătesc CASS 2,9% din brut (jumătate 1,45% plătește firma, jumătate angajatul). În Romania CASS este 10% și plătește doar angajatul. Încă un Ups!
3. Impozit pe venit. Impozitul pe venit este calculat de fiecare american o dată pe an. Deci angajatul primește lunar suma brută, iar până pe 15 aprilie anul viitor trebuie să plătească impozitul pe venit. Fiecare american știe fiscalitate și cum se calculează taxele. Din venit anual se scad cheltuieli care se pot deduce din venit: asigurări medicale, cheltuieli la dentist, rate la bancă, renovări la casă, rata mașină etc. În România nu poți să deduci nicio cheltuială din venitul salarial. Încă un Ups!
4. Concluzii. Daca în US ar veni vreun polician și ar spune că vrea să crească taxele, probabil într-o oră ar ieși război civil. Dar noi suntem în România. Probabil dacă întrebi pe strada, 9 oameni din 10 habar nu au ce taxe plătesc și cum se calculează. De aceea în timp ce ni se pregătesc avalanșe de taxe, România se pregătește de un nou sezon Insula iubirii. Atât s-a putut.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Aproape o treime din populația UE nu-și permite o vacanță: Cum stau românii la acest capitol
Aproape o treime din populația UE nu-și permite o vacanță: Cum stau românii la acest capitol Românii se numără printre europenii care în anul 2024 nu și-au permis nici măcar o săptămână de vacanță departe de casă. În clasament suntem desupra grecilor și bulgarilor. Citește și: O parte dintre angajații care beneficiază de vouchere de […]
Prognoza meteo pentru iarna 2025-2026: Când vor cădea primii fulgi de zăpadă în România Meteorologii Accuweather și Easeweather au realizat prognoza pentru următoarele luni și au aflat când va fi următoarea ninsoare în România. Chiar dacă ne aflăm în sezonul cald, experții ne spun în ce zonă vor cădea primele precipitații sub formă de ninsoare […]
Primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan: Pachetul doi de măsuri va afecta grav comunitățile locale
Primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan: Pachetul doi de măsuri va afecta grav comunitățile locale Gheorghe Damian, primarul din Ciugud, comuna cu cea mai mare absorbție de fonduri europene din țară, îl contrează pe Ilie Bolojan și este de părere că pachetul […]