Rămâi conectat

Actualitate

Economistul Radu Georgescu: „În România statul ia oricărui salariat 42% din salariul brut. Este una dintre cele mai mari cote de impozitare de pe planeta Pământ”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Economistul Radu Georgescu: „În România statul ia oricărui salariat 42% din salariul brut. Este una dintre cele mai mari cote de impozitare de pe planeta Pământ”

„În România statul ia oricărui salariat 42% din salariul brut. Este una dintre cele mai mari cote de impozitare de pe planeta Pământ”, subliniază economistul Radu Georgescu. 

Citește și: Economistul Radu Georgescu: „Americanii au spus încă din 1950 despre TVA că este o taxă stupidă, care generează evaziune”

„Dacă în US ar veni vreun polician și ar spune că vrea să crească taxele, probabil într-o oră ar ieși război civil. Văd la TV politicieni care spun că Romania are cotă mica de impozit pe venit, de 10%. Dar aceștia nu spun că românii, pe lângă impozitul pe venit de 10%, mai plătesc CAS (contribuție la pensie) de 25% și CASS ( contribuție la sănătate) de 10%.
Asta înseamnă că statul ia oricărui salariat 42% din salariul brut. Este una dintre cele mai mare cote de impozitare de pe planeta Pământ.

Prin comparație, un american care are salariul brut anual de 100.000 $ plătește taxe de 37%. Salariul de 100.000 $ este unul foarte bun în US, salariul mediu brut fiind de 65.000$”, spune Radu Georgescu.

Acesta trece în revistă într-o postare în mediul online taxe plătesc americanii și cum funcționează sistemul fiscal în US.

1. CAS. Americanii plătesc CAS 12,4% din brut (jumătate 6,2% plătește firma, jumătate angajatul). În Romania CAS este 25% și plătește doar angajatul. Ups!

2. CASS. Americanii plătesc CASS 2,9% din brut (jumătate 1,45% plătește firma, jumătate angajatul). În Romania CASS este 10% și plătește doar angajatul. Încă un Ups!

3. Impozit pe venit. Impozitul pe venit este calculat de fiecare american o dată pe an. Deci angajatul primește lunar suma brută, iar până pe 15 aprilie anul viitor trebuie să plătească impozitul pe venit. Fiecare american știe fiscalitate și cum se calculează taxele. Din venit anual se scad cheltuieli care se pot deduce din venit: asigurări medicale, cheltuieli la dentist, rate la bancă, renovări la casă, rata mașină etc. În România nu poți să deduci nicio cheltuială din venitul salarial. Încă un Ups!

4. Concluzii. Daca în US ar veni vreun polician și ar spune că vrea să crească taxele, probabil într-o oră ar ieși război civil. Dar noi suntem în România. Probabil dacă întrebi pe strada, 9 oameni din 10 habar nu au ce taxe plătesc și cum se calculează. De aceea în timp ce ni se pregătesc avalanșe de taxe, România se pregătește de un nou sezon Insula iubirii. Atât s-a putut.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Bolnavii oncologici, singurii pacienți cronici exceptați de la plata asigurării de sănătate pe durata tratamentului

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Bolnavii oncologici, singurii pacienți cronici exceptați de la plata asigurării de sănătate pe durata tratamentului Bolnavii de cancer vor fi singurii pacienți cronici tratați în cadrul programelor naționale de sănătate care vor fi exceptați de la plata asigurării de sănătate, pe durata tratamentului, până la vindecare. Prevederea face parte din măsurile de austeritate decise de […]

Citește mai mult

Actualitate

PENSII 2025: Cât pierd pensionarii români prin plata CASS, în funcție de valoarea pensiei

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

PENSII 2025: Cât pierd pensionarii români prin plata CASS, în funcție de valoarea pensiei Pensionarii care au venituri de peste 3.000 de lei sunt obligaţi să plătească contribuții la asigurări sociale și de sănătate. Cât vor pierde însă la pensie a încercat să explice ministrul Muncii, Florin Manole. Pensionarii care au pensie care depășește 3.000 […]

Citește mai mult

Actualitate

De vineri, 4 iulie 2025,  donatorii de sânge pot cumpăra titluri de stat Fidelis şi în euro, nu doar în lei, ca până acum

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

De vineri, 4 iulie 2025,  donatorii de sânge pot cumpăra titluri de stat Fidelis şi în euro, nu doar în lei, ca până acum Ministerul Finanţelor a anunţat începerea unei noi emisiuni de titluri de stat Fidelis în perioada 4-11 iulie. Instrumentele sunt neimpozitabile atât la tranzacţionare, cât şi la câştigul din dobânzi. Valoarea nominală […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea