Economistul Radu Georgescu: „În anii următori se vor sparge toate anomaliile economice din ultimii 7-8 ani. Aceste implozii vor genera probleme mari sociale”
„În anii următori se vor sparge toate anomaliile economice din ultimii 7-8 ani. Aceste implozii vor genera probleme mari sociale. Multe familii vor fi impactate”, avertizează economistul Radu Georgescu.
Citește și: Radu Georgescu: „Spre România vine cu viteză un asteroid financiar. Oamenii care ar trebui să pregătească țara pentru acest impact se bat între ei ca în filmele lui Bud Spencer”
Acesta dezvăluie în context care sunt anomaliile la care face referire și modalitățile în care se va proteja el însuși.
1. Anomalia nr 1. Cursul euro este fixat de câțiva ani
În anul 1 de la ASE se învață corelația dintre Contul Curent și valoarea monedei din acea țară. Contul Curent arată câți bani străini ies/ intră în acea țară. Cu cât deficitul de Cont Curent este mai mare cu atât moneda locală este mai slabă.
România are cel mai mare deficit de Cont Curent din UE. Cursul a fost stabil pe baza anomaliei de la punctul 2. În mod curios, România a avut o politică monetară opusă altor țări care se luptă pentru a avea o monedă mai slabă pentru a încuraja exporturile (câteva exemple: US, Elveția, China etc)
Nu vreau să spun cât am bugetat eu cursul euro pentru anul 2026, deoarece nu vreau să generez un haos și mai mare. Pot doar să spun că Turcia are un deficit de Cont Curent similar cu al României. Dacă ești curios, poți să vezi evoluția lirei turcești.
2. Anomalia nr 2. Deficitul bugetar
România are cel mai mare deficit bugetar din UE. Despre deficit bugetar se învață tot în anul 1 de la ASE. Este o anomalie să ai deficit bugetar de 9% și o creștere economică de doar 1%. Asta înseamnă că fără deficit bugetar Romania ar avea o scădere a economiei foarte mare. Bănuiesc că știi că UE și toate agențiile de risc ne obligă să reducem deficitul bugetar.
3. Cum mă pregătesc eu
Am explicat de mai mulți ani că toți banii mei sunt în depozite în euro. Toate creditele mele sunt în euro, am explicat de multe ori de ce fac acest lucru. Din punct de vedere profesional trebuie să fim în top 10% din domeniul nostru.
Aceștia vor fi singurii care vor trece ușor peste turbulențele economice.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
380 de standarde ocupaționale și calificări, actualizate sau dezvoltate până în 2029, cu implicarea unor experți: Proiect al Ministerului Muncii
380 de standarde ocupaționale și calificări, actualizate sau dezvoltate până în 2029, cu implicarea unor experți: Proiect al Ministerului Muncii Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale și Autoritatea Națională pentru Calificări lansează un proiect amplu dedicat modernizării formării profesionale în România. Este vorba despre actualizarea, revizuirea și dezvoltarea de noi standarde ocupaționale și calificări […]
Autostrada A13 Sibiu-Bacău: Un nou șantier va fi deschis pe lotul dintre Boița și Făgăraș, pe aproape 20 km. Valoarea contractului, 1,54 miliarde lei, fără TVA
Autostrada A13 Sibiu-Bacău: Un nou șantier va fi deschis pe lotul dintre Boița și Făgăraș, pe aproape 20 km. Valoarea contractului, 1,54 miliarde lei, fără TVA Ministerul Transporturilor și Infrastructurii a emis o autorizație de construicție necesară începerii lucrărilor unui nou șantier de autostradă. Este vorba de Lotul 2 Avrig – Mârșa (DJ 105G) – […]
Economistul Radu Georgescu: „Cum se explică rezultatul alegerilor? Economia ne-a dat o bâtă în cap!”
Economistul Radu Georgescu: „Cum se explică rezultatul alegerilor? Economia ne-a dat o bâtă în cap!” Economistul Radu Georgescu afirmă că explicația pentru rezultatul alegerilor poate fi găsit în economie, la lecția despre inflație. „Mulți oameni sunt surprinși de rezultatul alegerilor de duminică. Eu nu sunt. Am explicat de mai multe ori că în anul 1 […]