Economistul Radu Georgescu, despre trecerea Bulgariei la euro: Înseamnă credite ieftine și inflație mică. În 2015, și România îndeplinea toate criteriile, dar nu s-a vrut
Economistul Radu Georgescu, despre trecerea Bulgariei la euro: Înseamnă credite ieftine și inflație mică. În 2015, și România îndeplinea toate criteriile, dar nu s-a vrut
Economistul Radu Georgescu a explicat ce înseamnă pentru Bulgaria trecerea la euro, care vine la pachet cu credite ieftine pentru oameni, dar și pentru firme și inflație mică.
România în schimb, este la un pas de Junk, cu cea mai mare inflație din UE și cele mai mari dobânzi la credite, deși, în urmă cu 10 ani, țara noastră îndeplinea toate condițiile să adopte euro, dar nu s-a vrut acest lucru.
”Săptămâna aceasta au fost și vești economice foarte bune: pentru Bulgaria și pentru bulgari. Din păcate nu pentru România și pentru români.
Bulgaria se pregătește să adopte euro începând cu 1 ianuarie 2026. Săptămâna aceasta, dobânzile la care se împrumută Bulgaria au scăzut accelerat ajungând la 3,6%. În comparație, România plătește astăzi cea mai mare dobândă la credite din UE.
Citește și: Economistul Radu Georgescu, despre cum poate România să iasă din insolvență: ”Depinde de cine va accepta funcția de Prim Ministru, unul care este mână forte sau un băiat bun”
Trecerea la euro înseamnă credite ieftine pentru oameni și firme. Astăzi, DAE la un credit ipotecar în Bulgaria a ajuns la 3,7% an. În comparație, românii plătesc cel mai mare DAE din UE la un credit ipotecar, în jur de 9%.
Trecerea la euro înseamnă stabilitate economică, înseamnă investiții străine, înseamnă inflație mică.
Este cazul Croației, care a intrat în UE în 2013 și au cerut imediat trecerea la euro. Croația are euro începând cu 2023.
Puțini oameni știu că în anul 2015, România îndeplinea toate condițiile economice să adopte euro, puteam să cerem să trecem la euro, dar din păcate nu s-a vrut. Acum nu mai îndeplinim niciun criteriu de a trece la euro.
Rezultatul politicilor fiscale și monetare comparat România cu Bulgaria: Bulgaria se pregătește să treacă la euro și are cele mai mici dobânzi la titlurile de stat, o inflație mică, dobânzi mici pentru oameni și pentru firme.
România se pregătește să fie trecută la Junk și nu mai vrea nimeni să o împrumute, are cea mai mare inflație din UE și cele mai mari dobânzi la credite pentru oameni și pentru firme.
Atât s-a putut…
Bulgaria și România au avut strategii economice complet diferite: Bulgaria are cea mai mică datorie din UE (22% din PIB), România se îndreaptă către o datorie istorică de 60% din PIB.
Eu cred că strategia bulgarilor este să apese accelerația după ce vor trece la euro și vor face tot ce nu a făcut România în ultimii 15 ani: vor lua împrumuturi pentru infrastructură, noi ne-am împrumutat pentru a finanța celelalte economii și avem cel mai mare deficit de Cont Curent și cel mai mare deficit comercial din UE.
În 2024, Bulgaria a avut creștere economică de 2,8% cu deficit de 3% din PIB, iar România a avut creștere de 0,8% cu deficit de 9% din PIB.
Din punct de vedere economic, Bulgaria se va duce doar în sus, pentru România va fi foarte complicat din punct de vedere economic în următorii 10 ani”, a scris Georgescu pe Facebook.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Pericolul realității paralele: Manipularea emoțională creată de TikTok, explicată de un profesor de la Oxford. ,,Algoritmi opaci unde emoția bate faptele”
Pericolul realității paralele: Manipularea emoțională creată de TikTok, explicată de un profesor de la Oxford. ,,Algoritmi opaci unde emoția bate faptele” Rețelele sociale devin un teren fertil pentru manipularea percepțiilor și polarizarea societății într-o eră a dezinformării algoritmice. Profesorul Corneliu Bjola, expert în diplomație digitală la Universitatea Oxford, explică, într-un interviu acordat site-ului Antena3.ro, de […]
Rabla Auto 2025: AFM în sprijinul solicitanților. Persoanele interesate vor putea exersa procesul de înscriere în aplicația informatică dedicată programului
Rabla Auto 2025: AFM în sprijinul solicitanților. Persoanele interesate vor putea exersa procesul de înscriere în aplicația informatică dedicată programului Administrația Fondului de Mediu (AFM) a publicat recent modelul de finanțare pentru Programul Rabla Auto 2025, pentru ca persoanele fizice interesate să se familiarizeze din timp cu noul proces de înscriere online. AFM pune la […]
Amenzi usturătoare pentru șoferi: Neplata rovinietei poate fi sancționată cu 4.500 de lei. Care sunt tarifele pentru fiecare categorie de vehicul
Amenzi usturătoare pentru șoferi: Neplata rovinietei poate fi sancționată cu 4.500 de lei. Care sunt tarifele pentru fiecare categorie de vehicul Lipsa de vigilență a șoferilor înainte de a ieși în trafic prin evitarea plății unor taxe, poate duce la sancționarea acestora cu amenzi usturătoare. Șoferii români trebuie să cunoască faptul că trebuie să își […]