Rămâi conectat

Ştirea zilei

Echipa Volei Alba Blaj, finalistă în Liga Campionilor, crescută într-un orășel de invidiat, dintr-un județ care s-a dezvoltat treptat din punct de vedere economic

Publicat

în

Duminică seara s-a desfășurat finala Champions League la volei feminin între cea mai titrată echipă, VakifBank Istanbul şi Alba Blaj, revelaţia turneului.

CSM Volei Alba Blaj, o echipă fondată în 2011, a reuşit o performanţă extraordinară: în primul rând să ajungă în Final Four şi apoi în finală.

Deci o echipă de nicăieri, antrenată de un sârb, Darko Zakoc (care vorbeşte româneşte) a reuşit o performanţă istorică pentru România şi o surpriză imensă pentru voleiul feminin european.

Elit - Gustul Desăvârșit

Mă întreb cine a construit această echipă la nivel administrativ şi de unde a avut această ambiţie? Că a fost primarul, că a fost un iubitor de volei sau de sport, în spatele echipei este determinarea şi energia cuiva.

Blaj, oraş cu 20.000 de locuitori, joacă o finală europeană, după ce în semifinală a învins-o pe Galatasaray Istanbul. Gândiţi-vă că de fapt Blajul joacă de două ori cu Istanbulul, un oraş care are puterea economică a întregii Românii, scrie zf.ro.

Uitându-mă la componenţa echipei din Blaj, am văzut că alături de trei românce joacă o braziliancă, o cubaneză, sârboaice, ucrainence, două turcoaice, o bulgăroaică, o germană, o portoricancă.

created by dji camera

Cum a ajuns Blajul să aibă o echipă multinaţională?

Există vreo legătură cu dezvoltarea economică a oraşului, a judeţului? Există vreo legătură cu mentalităţile zonei, cu istoria?

Nu am datele economice pentru Blaj, ştiu doar că grupul german Bosch este principalul contributor la bugetul primăriei.

În schimb, avem date economice pentru judeţul Alba, care pot să arate că această echipă multinaţională, cu un antrenor sârb, exprimă şi proporţia în business. Conform ultimelor date din 2016 – conform ediţiei a treia a Capitalului Privat Românesc, o analiză realizată de ZF -, cifra de afaceri totală a companiilor din judeţul Alba a ajuns la 16, 5 miliarde de lei, fiind pe locul 17 în România.  Totalitatea cifrei de afaceri a tuturor companiilor din România în 2016 a fost de 1.225 de miliarde de lei.

Ponderea valorii adăugate brute în cifra de afaceri este de 76%, faţă de o medie naţională de 62%.

Capitalul privat românesc are o pondere de 51% în businessul din Alba, capitalul privat străin deţine 47%, iar companiile de stat 2%.

created by dji camera

Faţă de 2015, judeţul Alba a înregistrat o creştere de 13% a cifrei de afaceri, faţă de o medie naţională de 4%.

Judeţul Alba are a doua performanţă economică în 2016 faţă de 2015 – ca cifră de afaceri -, pe primul loc fiind Ilfovul, cu o creştere de 14%. Gândiţi-vă că Bucureştiul a crescut cu numai 2%, Timiş cu 5%, Clujul cu 9%, iar Constanţa a avut un minus de 4%.

Cele mai mari companii din judeţul Alba sunt Star Assembly (fabrica de cutii de viteze de la Sebeş a gigantului german Daimler) cu o cifră de afaceri în 2016 de 1,49 miliarde de lei faţă de 124 milioane de lei în 2015. Pe locul doi este Kronospan Sebeş, cu 997 de milioane de lei, în scădere faţă de 2015. Pe locul trei este Albalact, companie cumpărată de francezii de la Lactalis, cu 527 de milioane de lei , iar pe locul patru este Transavia, compania antreprenorului român Ioan Popa, cu 478 milioane de lei.

O caracteristică extrem de interesantă este că judeţul Alba a dat României mulţi antreprenori români care au reuşit să construiască branduri puternice: Raul Ciurtin cu Albalact, companie pe care a dus-o la numărul 1 în România, Ioan Popa cu Transavia, Ioan Tecar, cu Percart, companie vândută Fondului de investiţii Abris, Lorand Szarvadi cu Supremia, compania de condimente pe care a vândut-o unui grup francez sau Unilact.

După cum arată datele statistice, autorităţle locale din judeţul Alba şi românii care au creat business au îmbrăţişat capitalul străin care le-a adus investiţii, know-how, pieţe externe, punând judeţul Alba într-un circuit al globalizării.

Judeţul Alba este printre puţinele zone din România care a reuşit să aibă investiţii străine de peste 1 miliard de euro.

Gândiţi-vă că Gorjul a atras investiţii de 7 milioane de euro, Mehedinţi 16 milioane de euro, Vaslui 35 de milioane de euro, Botoşani 79 de milioane de euro, Vrancea 90 de milioane de euro, Brăila 93 de milioane de euro, Teleorman 98 de milioane de euro. De la 1 miliard de euro până la 100 de milioane de euro este diferenţă de 10 ori.

Niciunul dintre aceste judeţe nu are o echipă sportivă performantă extern la vreun sport.

Chiar dacă Alba Blaj a pierdut finala, faptul că a ajuns până aici este ceva extraordinar şi, dincolo de performanţa sportivă, exprimă şi o mentalitate a zonei de ambiţie a antreprenorilor români de a crea companii şi branduri de top care să se lupte cu firmele mari, dar şi deschiderea zonei de a accepta şi a atrage investitori străini care nu te fură, ci pot se dezvolte zone, lăsând o puternică amprentă în businessul local.

Gândiţi-vă că sunt foarte multe zone din România care au rămas în urmă şi care nu vor putea niciodată să recupereze acest decalaj din cauza mentalităţilor şi din cauza faptului că aşteaptă totul de la stat.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 07.05.2018

Autor: Cristian Hostiuc


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până duminică noaptea. Zonele vizate

Publicat

în

ALERTĂ hidrologică: COD GALBEN de inundații în Alba și alte județe, până duminică noaptea. Zonele vizate

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis o alertă de cod galben de inundații valabil și pentru județul Alba, până la data de 26 iunie, la ora 24:00.

În intervalul 26.06.2022 ora 12:00 – 26.06.2022 ora 24:00 pe râurile din bazinele hidrografice: Arieş – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Alba şi Cluj), Mureş – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Târnava – amonte S.H. Brănişca (judeţele: Alba, Sibiu şi Hunedoara), Timiş – afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Teregova – amonte S.H. Lugoj (judeţele: Caraş Severin şi Timiş), Nera – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţul Caraş Severin), Cerna – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Gorj şi Caraş Severin), Dunăre – afluenţii mici aferenţi sectorului amonte S.H. Gruia (judeţele: Mehedinţi şi Caraş Severin), Desnăţui – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Mehedinţi şi Dolj), Jiu – bazin amonte S.H. Sadu şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Sadu – amonte S.H. Rovinari, Gilort – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior, Motru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj), Râul Negru – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Harghita, Covasna şi Braşov), Olt – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă cu râul Cibin – amonte Ac. Ioneşti (judeţele: Sibiu, Vâlcea şi Argeş), Olteţ – bazin superior (judeţele: Gorj şi Vâlcea), Ialomiţa – bazin amonte S.H. Moroeni şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Moroeni – amonte S.H. Siliştea Snagovului (judeţele: Dâmboviţa, Prahova şi Ilfov), Prahova – bazin superior şi afluenţi bazin mijlociu şi inferior (judeţele: Prahova şi Buzău), Buzău – bazin amonte Ac. Siriu şi afluenţii aferenţi sectorului aval Ac. Siriu – amonte S.H. Baniţa (judeţele: Braşov, Covasna, Buzău şi Prahova), Trotuş – bazin amonte S.H. Ghimeş Făget şi afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Ghimeş Făget – amonte S.H. Vrânceni (judeţele: Harghita, Neamţ, Bacău şi Covasna).

Elit - Gustul Desăvârșit

Atenţionarea Hidrologică vizează în principal fenomenele de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale, care se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din judeţele: Gorj, Vâlcea, Prahova, Buzău, Harghita şi Bacău.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

SCANDAL în Zlatna: Membrii unei familii au fost agresați în plină stradă, de către doi bărbați. Au fost reținuți de polițiști

Publicat

în

SCANDAL în Zlatna: Membrii unei familii au fost agresați în plină stradă, de către doi bărbați. Au fost reținuți de polițiști

Polițiștii din Zlatna au reținut doi bărbați, care sunt cercetat pentru tulburarea liniștii publice și lovire. Aceștia ar fi agresat membrii unei familii din localitatea Pârâu Gruiului, orașul Zlatna.

La data de 25 iunie 2022, polițiștii din Zlatna au luat măsura reținerii, pentru 24 de ore, față de un doi bărbați, unul de 23 de ani, din Cisnădie, județul Sibiu și celălalt de 49 de ani, din Cugir, care sunt cercetați pentru tulburarea ordinii și liniștii publice și lovire sau alte violențe.

Elit - Gustul Desăvârșit

În sarcina acestora s-a reținut faptul că, la data de 24 iunie 2022, în jurul orei 23,00, în timp ce se aflau pe o stradă din Zlatna, împreună cu o femeie de 49 de ani, din Zlatna, în urma unui conflict, avut cu membrii unei familii din localitatea Pârâu Gruiului, din orașul Zlatna, i-ar fi agresat pe aceștia.

În urma acestui conflict, trei persoane, cu vârste cuprinse între 24 și 47 de ani, au suferit leziuni și au fost transportate la spital, pentru îngrijiri.

În cursul zilei de azi, 26 iunie 2022, reținuții vor fi prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, pentru dispunerea măsurilor legale.

Cercetările sunt continuate, pentru stabilirea întregii activități infracționale.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

26 iunie 2022, COVID-19 în Alba. Șase noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

Publicat

în

26 iunie 2022, COVID-19 în Alba. Șase noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

La nivelul județului Alba, duminică, 26 iunie 2022, s-au înregistrat șase noi infectări cu COVID-19 potrivit datelor transmise de DSP Alba. Raportul prezintă și incidența actualizată și cazurile active de coronavirus pe localități.

Citește și situația cazurilor din Alba, de vineri, 24 iunie 2022, COVID-19 în Alba. Opt noi infectări și niciun deces, în ultimele 24 de ore, în județ

În ultimele 24 de ore, la nivelul județului Alba, nu a fost înregistrat niciun deces, în rândul persoanelor bolnave de COVID-19.

Elit - Gustul Desăvârșit

Astfel, numărul total al cazurilor înregistrate ajunge la 53981 de persoane confirmate, 52638 persoane vindecate, 1.290 decese.

Sâmbătă, în județul Alba au fost prelucrate în total 43 teste, 17 PCR, 26 teste rapide. Numărul total de teste efectuate până în prezent în județ a ajuns la 472838 mai exact, 359080 de teste PCR și 113758 de teste rapide.

Localitățile din care provin cazurile:

ALBA IULIA – 1
CUGIR – 1
OCNA MURES – 1
BISTRA – 2

Cazuri de reinfectare:

ALBA IULIA – 1

Lista cazurilor active de COVID-19 și INCIDENȚA LOCALITĂȚILOR din județul Alba:
Localitate Populatie Incidenta Cazuri active
HOPÂRTA 1153 0.87 1
CRICĂU 1960 0.51 1
MUNICIPIUL ALBA IULIA 76783 0.46 35
MUNICIPIUL BLAJ 20617 0.39 8
BISTRA 4486 0.22 1
MUNICIPIUL SEBEŞ 32865 0.21 7
ORAŞ TEIUŞ 7124 0.14 1
MUNICIPIUL AIUD 25112 0.04 1
ALBAC 1934 0 0
ALMAŞU MARE 1193 0 0
ARIEŞENI 1533 0 0
AVRAM IANCU 1406 0 0
BERGHIN 1882 0 0
BLANDIANA 880 0 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 2260 0 0
BUCIUM 1380 0 0
CÂLNIC 1931 0 0
CENADE 1046 0 0
CERGĂU 1625 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 229 0 0
CETATEA DE BALTĂ 3065 0 0
CIUGUD 3298 0 0
CIURULEASA 1119 0 0
CRĂCIUNELU DE JOS 2143 0 0
CUT 1264 0 0
DAIA ROMÂNĂ 3122 0 0
DOŞTAT 1012 0 0
FĂRĂU 1474 0 0
GALDA DE JOS 4397 0 0
GÂRBOVA 2147 0 0
GÂRDA DE SUS 1462 0 0
HOREA 1904 0 0
IGHIU 7106 0 0
ÎNTREGALDE 551 0 0
JIDVEI 5301 0 0
LIVEZILE 1145 0 0
LOPADEA NOUĂ 2491 0 0
LUNCA MUREŞULUI 2530 0 0
LUPŞA 2828 0 0
METEŞ 2741 0 0
MIHALŢ 3217 0 0
MIRĂSLĂU 1952 0 0
MOGOŞ 741 0 0
NOŞLAC 1813 0 0
OCOLIŞ 498 0 0
OHABA 581 0 0
ORAŞ ABRUD 5144 0 0
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 3734 0 0
ORAŞ CÂMPENI 7121 0 0
ORAŞ CUGIR 25322 0 0
ORAŞ OCNA MUREŞ 13775 0 0
ORAŞ ZLATNA 7773 0 0
PIANU 3569 0 0
POIANA VADULUI 1039 0 0
PONOR 574 0 0
POŞAGA 887 0 0
RĂDEŞTI 1267 0 0
RÂMEŢ 492 0 0
RIMETEA 982 0 0
ROŞIA DE SECAŞ 1577 0 0
ROŞIA MONTANĂ 2685 0 0
SĂLCIUA 1371 0 0
SĂLIŞTEA 2332 0 0
SÂNCEL 2583 0 0
SÂNTIMBRU 3030 0 0
SĂSCIORI 6468 0 0
SCĂRIŞOARA 1482 0 0
ŞIBOT 2325 0 0
SOHODOL 1651 0 0
ŞONA 4368 0 0
ŞPRING 2538 0 0
STREMŢ 2419 0 0
ŞUGAG 2848 0 0
UNIREA 4811 0 0
VADU MOŢILOR 1264 0 0
VALEA LUNGĂ 3121 0 0
VIDRA 1502 0 0
VINŢU DE JOS 5515 0 0

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare