E oficial! TVA scade la 19%, de la 1 ianuarie 2016. Camera Deputaţilor a aprobat Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală
Camera Deputaţilor a aprobat, miercuri, Codul Fiscal şi Codul de Procedură Fiscală, cu 306 de voturi „pentru”, două voturi „împotrivă” şi o abţinere.
Noul Cod Fiscal, cel mai important pachet de legi și măsuri fiscale și financiare din România a fost adoptat astăzi în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional.
Pe lângă reducerea TVA de la 1 ianuarie 2016, noul Cod Fiscal prevede şi renunţarea la acciza de 7 euro cenţi la carburanţi şi la taxa pe construcţiile speciale (taxa pe stâlp), tot începând cu anul viitor.
Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a recunoscut într-o emisiune TV că scăderea TVA-ului cu cinci procente, de la 24% la 19% va duce România în situaţia de a depăşi deficitul bugetar de 1,1% asumat pentru anul viitor. Procentul real va fi undeva sub 3%, a precizat ministrul.
Întrebat cum comentează reacţia Comisiei Europene şi a FMI care sunt îngrijorate de această măsură, Eugen Teodorovici a răspuns: „Partenerii noştri internaţionali e normal să aibă o poziţie conservatoare”, dar că „E foarte important ca acest deficit bugetar să fie menţinut sub 3%. La nivel european, sunt foarte multe state care au depăşit cu mult ţinta de 3%”.
În urmă cu o săptămână, ministrul Eugen Teodorovici anunțase că noul Cod Fiscal trebuie să aibă acordul partenerilor internaționali CE, FMI și Banca Mondială. Acum pare să se fi răzgândit în această privință.
Comisia Europeană a criticat ieri intenţia Guvernului român de a reduce TVA la 19%, spunând că o astfel de măsură poate afecta negativ situaţia fiscală a României. Anterior și FMI și-a exprimat poziția critică cu privire la modalitățile de încadrare în deficitul bugetar.
Cum crede ministrul Eugen Teodorovici că vor fi acoperite găurile din buget create de reducerile de taxe: o colectare mai bună la ANAF şi un departament nou înfiinţat la Ministerul Finanţelor care se va ocupa de cheltuirea mai eficientă a banului public şi chiar de tăieri, acolo unde este nevoie – acestea sunt măsurile compensatorii pe care le-a anunţat la TVR ministrul Finanţelor Publice.
„Sunt cel puţin două zone în care putem avea siguranţă că lucrurile vor merge conform planului nostru. Pe de o parte, o colectare mai bună. ANAF-ul are un rol foarte important şi îşi va intenficia în următoarea perioadă rolul său. ANAF a planificat, pentru 2015, 8 miliarde de lei la buget. Comisia Europeană a luat în calcul doar 4,2 miliarde de roni. Deci pe de o parte, o mai bună colectare. Pe de altă parte, la Ministerul de Finanțe vom înființa un departament care va avea două principale atribuții: pe de o parte, să dispună o chletuire mult mai eficientă a banului public, iar pe de altă parte, să taie, acolo unde este nevoie, dar fără a afecta investițiile, din cheltuielile nejustificate. La investiţii în niciun caz„, a spus Eugen Teodorovici.
Premierul Victor Ponta a anunțat duminică seara, după o consultare în rezerva de spital cu Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, că există „spațiu fiscal” pentru tăierea cu încă un punct procentual a TVA-ului.
Sursa: realitatea.net
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Delegarea gestiunii serviciului de iluminat public în comuna Rimetea: Licitația de peste 400 mii de lei, lansată în SEAP
Delegarea gestiunii serviciului de iluminat public în comuna Rimetea: Licitația de peste 400 mii de lei, lansată în SEAP Primăria comunei Rimetea a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru „Delegarea de gestiune prin concesiune a Serviciului de iluminat public al Comunei Rimetea, judetul Alba”. Valoarea totală a investiției este de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 4 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor
-
Actualitateacum o zi
18 decembrie: Sfântul Daniil Sihastrul, sărbătoare cu cruce albastră în calendarul ortodox. Ce înseamnă și ce nu ai voie să faci