E jale! TAXE și IMPOZITE noi sau majorate de Guvern pentru 2024 – anul în care „nu cresc taxele și impozitele!”
E jale! TAXE și IMPOZITE noi sau majorate de Guvern pentru 2024 – anul în care „nu cresc taxele și impozitele!”
În ciuda afirmațiilor electorale, de la 1 ianuarie 2024 au crescut o mulțime de taxe și impozite prin care guvernul PNL – PSD îngroapă efectiv micile afaceri, liber-profesioniștii, micii meseriași, angajații din mediul privat cărora acum le sunt taxate și tichetele de masă (un instrument financiar introdus acum mulți ani tocmai pentru a le susține veniturile incomparabil mai mici decât cele ale bugetarilor), firmele care dețin imobile etc.
Totul pentru a susține un aparat bugetar tot mai mare și mai costisitor. Statul gras sacrifică viitorul României pentru anul electoral 2024.
Lista taxelor și impozitelor care cresc de la 1 ianuarie 2024 este lungă și povara ei zdrobitoare:
• impozit minim de 1% pe cifra de afaceri pentru companii care înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50 milioane euro, și care în anul de calcul determină un impozit pe profit mai mic decât impozitul minim pe cifra de afaceri; Impozitul se aplică veniturilor totale ajustate cu venituri neimpozabile, investiții și amortizare;
• impozit suplimentar pentru instituțiile de credit calculat prin aplicarea asupra cifrei de afaceri a unei cote de impozitare astfel: 2% în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2025, respectiv 1% începând cu 1 ianuarie 2026. Cifra de afaceri cuprinde venituri din dobânzi, dividende, taxe și comisioane, respectiv alte categorii de venituri.
Citește și: CASS pe tichete de masă din 1 ianuarie 2024: Bani de la săraci pentru îndestularea bogaților!
• impozit suplimentar pentru operatorii din sectoarele petrol și gaze naturale, care înregistrează în anul precedent o cifră de afaceri de peste 50 milioane euro: se impune un impozit suplimentar de 0,5% din veniturile totale ajustate cu venituri neimpozabile, investiții și amortizări;
• instituirea a două cote de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor, astfel: a) 1% pentru microîntreprinderile care realizează venituri ce nu depășesc 60.000 euro; b) 3% pentru microîntreprinderile care (i) realizează venituri peste 60.000 euro sau (ii) desfășoară activități, principale sau secundare, în domeniile editare produse software, facilități de cazare, restaurante, catering pentru evenimente, baruri, activități juridice (societățile cu personalitate juridică care nu sunt entități transparente fiscal, constituite de avocați), activități de asistență medicală generală sau specializată, stomatologie.
• revizuirea reglementării privind acordarea facilităților fiscale pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor ca urmare a desfășurării activității de creare de programe pentru calculator: scutirea de la plata impozitului pe venit se aplică numai pentru veniturile realizate în baza unui singur contract individual de muncă și pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv. Suplimentar, persoanele fizice pot opta pentru plata contribuției datorată la fondul de pensii administrat privat. Aplicarea facilităților fiscale se limitează până la data de 31 decembrie 2028.
• revizuirea reglementărilor privind acordarea facilităților fiscale în sectorul construcții, precum și în sectorul agricol și în industria alimentară: i) scutirea de la plata impozitului pe venit se aplică numai pentru veniturile realizate în baza unui singur contract individual de muncă, cu normă întreagă sau cu timp parțial, și pentru veniturile brute lunare de până la 10.000 lei inclusiv; ii) eliminarea exceptării de la plata contribuției de asigurări sociale de sănătate; iii) scutirea de la plata contribuției de asigurări sociale datorată de angajatori pentru activitatea desfășurată în condiții deosebite, speciale sau în alte condiții de muncă.
Citește și: Tichete de masă 2024: Valoarea unui bon va fi majorată la 40 de lei, de la 1 ianuarie
• includerea sumelor reprezentând valoarea nominală a tichetelor de masă și a voucherelor de vacanță acordate potrivit legii, în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate pentru persoanele fizice care obțin venituri din salarii şi asimilate salariilor. Măsura intră în vigoare începând cu veniturile aferente lunii ianuarie 2024.
• modificarea regimului aplicabil din punct de vedere al contribuției de asigurări sociale de sănătate datorate în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din activități independente. Persoanele fizice care realizează venituri din activități independente, din una sau mai multe surse, datorează contribuția de asigurări sociale de sănătate pe fiecare sursă de venit, la o bază anuală de calcul egală care nu poate fi mai mare decât cea corespunzătoare unei baze anuale de calcul egală cu nivelul de 60 salarii minime brute pe țară.
• creșterea cotei de TVA de 5% la 9% pentru livrarea de locuințe sociale (cu păstrarea plafonului de 600 000 Lei), livrarea alimentelor de înaltă valoare calitativă, livrarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură şi alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență, pentru centre de fitness/baze sportive, activități recreative (parcuri de distracții /recreative, bâlciuri) și intrare evenimente sportive.
• trecerea de la aplicarea cotei reduse de TVA de 9% la aplicarea cotei standard de TVA pentru livrarea de bere fără alcool și de alimente cu zahăr adăugat, al căror conținut total de zahăr este de minimum 10g/100g produs.
• modificarea cotei de TVA de la 5% la 19% pentru transportul de persoane în scop turistic sau de agrement.
• introducerea în sfera produselor supuse accizelor nearmonizate a băuturilor nealcoolice cu zahăr adăugat/conținut de zahar între 5-8 g/100 ml 0.4 lei/litru și peste 8g/100 ml 0.6 lei/litru;
• majorarea nivelului accizelor pentru produsele de tutun cu 7.5% de la 1 ian 2024;
• majorarea nivelului accizelor pentru produsele cu alcool cu 10% de la 1 ian 2024;
• impozitarea proprietăților imobiliare și mobiliare de valoare mare de 0,3% pentru proprietățile reprezentând clădiri rezidențiale, cota fiind aplicată asupra diferenței dintre valoarea impozabilă a clădirii comunicată de către organul fiscal local prin decizia de impunere și plafonul de 2.500.000 lei, respectiv în cazul autoturismelor, cota se aplică asupra diferenței dintre valoarea de achiziție și plafonul de 375.000 lei.
În schimb măsurile de reducere a cheltuielilor statului, promise de Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă se amână până la 1 iulie 2024, dar, de fapt, în iulie 2024 vom vedea o nouă amânare, pentru că ne vom afla în mijlocul anului electoral 2024 și politicienii vor evita să-i deranjeze pe bugetari.
La toate aceste taxe trebuie să adăugăm și majorarea, tot de la 1 ianuarie 2024, a tuturor impozitelor și taxelor locale cu 13,8 la sută!
De când au apărut primele știri despre existența unei găuri bugetare, adică de prin primăvară, politicienii ne-au mințit constant afirmând că înainte de a pune taxe pe mediul privat și pe populație, vor face ei economii în sistemul bugetar.
Nu s-a întâmplat și nu se va întâmpla în actuala formulă de guvernare pentru că PNL este un PSD mai mic, mai hoț și mai mincinos. Singura diferență este că, dacă PSD îți fură ouăle de sub găină, PNL îți ia și găina!
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970
Salariul NU va mai fi confidențial. Anunțurile de angajare vor conține și nivelul de salarizare. România pune în aplicare Directiva Europeană 2023/970 Transpunerea Directivei (UE) 2023/970, care reglementează transparența salarială și egalitatea de remunerare între femei și bărbați, aduce schimbări semnificative pentru angajatorii și angajații din România. Potrivit calendarului publicat de Guvern, proiectul de lege […]